Speedy Napisano 4 Marzec 2014 Share Napisano 4 Marzec 2014 @Hornet: raczej specjalna eskorta nie była potrzebna. Takich rzeczy używano przede wszystkim do szybkiego trałowania ofensywnych pól minowych, postawionych przez przeciwnika na własnych wodach terytorialnych - np. na podejściach do portów, czy w jakichś ważnych cieśninach, szlakach morskich itp. Raczej szanse napotkania wrogich myśliwców w takich rejonach - gdzieś daleko na morzu, lub u brzegów ale na własnych wodach - były bardzo niewielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 5 Marzec 2014 Share Napisano 5 Marzec 2014 @ fotki Heinkl-a 111 tu z nożem do cięcia lin balonowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 5 Marzec 2014 Share Napisano 5 Marzec 2014 drugie z działkiem...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 5 Marzec 2014 Share Napisano 5 Marzec 2014 stołówka a-la Luftwaffe feld Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 5 Marzec 2014 Share Napisano 5 Marzec 2014 ...już wtedy propagowano naturyzm??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 6 Marzec 2014 Share Napisano 6 Marzec 2014 @Hornet: ciekawe jest to zdjęcie z 2014-03-05 11:27:53 (He 111 z działkiem"). Od lat się interesuję uzbrojeniem lotniczym, ale takiego cosia nie kojarzę. Znaczy, domyślam się co to jest, ale ewidentnego potwierdzenia nie znalazłem. Na przełomie lat 30./40. Niemcy eksperymentowali z taką małą rakietką niekierowaną RZ 65 (potem podobną RZ 73). Był to niewielki pocisk o stabilizacji obrotowej, rozważany jako broń powietrze-powietrze i powietrze-ziemia. Wystrzeliwany był z różnego rodzaju wyrzutni: od prostych pojedynczych rurowych, poprzez oprofilowane opływowe wielorurowe zespoły aż po takie działka rakietowe" - układy w których rakiety wystrzeliwane były (pojedynczo lub seriami) z jednej lufy zaopatrzonej w rewolwerowy bęben (Trommelgerät) lub bardziej jeszcze skomplikowany układ mechaniczny dostarczający kolejne rakiety z magazynu. Wiem że w tych próbach brał udział jakiś He 111 (nawet jego boczny kod znalazłem). I ta rura wygląda właśnie na takie działko rakietowe. Ale jak mówię potwierdzenia czy to właśnie to, nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 7 Marzec 2014 Share Napisano 7 Marzec 2014 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 8 Marzec 2014 Share Napisano 8 Marzec 2014 leszek01-czy znak zapytania oznacza,iż podejrzewasz,że to RWD-21...widać wiele analogii-ale mam pytanie czy podano jakikolwiek podpis na odwrocie zdjęcia...Znam ten samolot...bo sporządzałem jego dokumentację rysunkową( z Dęblina do MLP nie przekazano żadnej dokumentacji...)ale widzę parę istotnych różnic..Speedy dziękuję za obszerne wyjaśnienia..szkoda,że zdjęcie takie małe.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeszekS Napisano 8 Marzec 2014 Share Napisano 8 Marzec 2014 Mnie bardziej przypomina Włoskiego Saimana 202. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 9 Marzec 2014 Share Napisano 9 Marzec 2014 LeszekS...sprawdziłem z ciekawości i uważam,że prawidłowo zidentyfikowałeś samolot..Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 9 Marzec 2014 Share Napisano 9 Marzec 2014 Flugzeug Ju 52 Minensuchgruppe Mausi über den Hafen von Bengasi Afrika" (2014-03-02 11:36:43)Myślę, że na takim pułapie operowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 9 Marzec 2014 Share Napisano 9 Marzec 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 9 Marzec 2014 Share Napisano 9 Marzec 2014 ciekawy kamuflaż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 9 Marzec 2014 Share Napisano 9 Marzec 2014 Mistel, tym razem bojowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 9 Marzec 2014 Share Napisano 9 Marzec 2014 kilka nosów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 9 Marzec 2014 Share Napisano 9 Marzec 2014 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 9 Marzec 2014 Autor Share Napisano 9 Marzec 2014 Leszku Twój mistel jest szkolny. Bojowy na mojej fotce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 9 Marzec 2014 Share Napisano 9 Marzec 2014 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 9 Marzec 2014 Share Napisano 9 Marzec 2014 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 9 Marzec 2014 Share Napisano 9 Marzec 2014 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 9 Marzec 2014 Share Napisano 9 Marzec 2014 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 17 Marzec 2014 Autor Share Napisano 17 Marzec 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 17 Marzec 2014 Autor Share Napisano 17 Marzec 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 19 Marzec 2014 Share Napisano 19 Marzec 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 19 Marzec 2014 Share Napisano 19 Marzec 2014 Ju 87 A , Legion Condor - ze świnką" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.