KDB Napisano 18 Październik 2012 Autor Napisano 18 Październik 2012 Czołem,Używałem do wczoraj Mio P 550.Dwa główne progamy :Ozi Expolorer i Automapa,czyli to,na czym się pracuje zazwyczaj.Wieczne kłopoty z ciągle rozładowującą się baterią(kilka rodzajów przerobiłem,firmowych i od różnych producentów + zmiana softów z efektem żadnym)spowodowały, że w końcu dojrzałem do kupna innego urządzenia.Tylko jakiego?Pzdr,K.
MarcinP Napisano 18 Październik 2012 Napisano 18 Październik 2012 He, ja poszedłem na łatwiznę, i korzystam z awigacji" w iPhonie. Parę miejsc już zapisane!
Gniewkos Napisano 18 Październik 2012 Napisano 18 Październik 2012 Ok MarinP pochwaliłeś się, że masz iPhona ale to ty chyba kopiesz w parkach skoro używasz go na wykopki. Przy normalnych wykopkach jak moje brodzenie często w błocku, krzakach itd.(to chyba normalne;-)?) taki iPhonik zdemolował by się w ciągu 3 wyjazdów, a co dalej?ja używam starego modelu htc, służy mi tylko do nawigacji mam go w skórzanym pokrowcu przeżył już nie jedno, błoto, kurz, śnieg i mrozy bateria trzyma jak należy więc jest spoko. Rozmiary nie duże, w kieszeń wejdzie, jak się coś stanie to nie żal będziepozdro!
woytas Napisano 18 Październik 2012 Napisano 18 Październik 2012 A spojrzeli koledzy do działu sprzęt poszukiwawczy? Jest tam wątek GPS do lasu.Skorzystajcie z wyszukiwarki.
MarcinP Napisano 18 Październik 2012 Napisano 18 Październik 2012 Gniewkos, gadżet to gadżet, dostałem to noszę. Fakt, że nie cuduję, w folie nie owijam, leży sobie w kieszeni. No i wygląda jak wygląda, ale to urządzenie ma być dla mnie, a nie ja dla urządzenia ;)Nie wiem jak automapa, ale jak ją miałem lat temu parę, ortomapy nie miała, a to coś co używam - ma.
KDB Napisano 19 Październik 2012 Autor Napisano 19 Październik 2012 No i stało się! Wodzu Woytas pogroził tomahawkiem i zapanowała cisza...Jeno MarcinP się wyłamał,godnie przyjmując na klatę Gniewkosowe uwagi...Do działu Sprzęt poszukiwawczy " przy pomocy wyszukiwarki zajrzałem.Wątek założony w roku 2008 w 95% zawiera wstęp do zagadnienia,że się tak wyrażę,i pomału zamiera.Minęło w tzw.międzyczasie" prawie 5 lat,a ja już się nauczyłem korzystać z oprogramowania(Ozi),kalibrowania i konwertowania map,przetrząchania zagramanicznych bibliotek w pogoni za brakującymi mestischblattami czy wigami.A postęp technologiczny jakiś,mam skromną nadzieję,nastąpił?Nieśmiało zatem ośmielam się ponowić zapytanie,nieco precyzując : Podpowiedź mi potrzebna na wczoraj, z pierwszej ręki,od doświadczonego użytkownika,a nie handełesa z superhipermarketu : jakie urządzenie,z tych nowocześniejszych,i mieszczących się w kieszeni,z kineskopem +,- 3 cale ,za którym nie trzeba ciągnąć na taczance przenośnego reaktora atomowego, pozwala na uruchomienie z karty SDHC min 8G oprogramowania współpracującego z wbudowanym GPS-em?
fido Napisano 19 Październik 2012 Napisano 19 Październik 2012 Powiem tak garmin i ten drogi można już samemu wstawiać mapy mi zasilanie trzyma ponad (nie piszę bo znawców wielu i zaraz się zacznie)możliwość wyjęcia akumulatora i zastąpienie go paluszkami super sprawa..No są jeszcze pda rugged ale ceny sam jednego używałem i te są nie do pobicia .Wszystko zależy ile masz cetnarków.
woytas Napisano 19 Październik 2012 Napisano 19 Październik 2012 Nic nie pogroził :> Ale mogłeś przynajmniej w odpowiednim dziale założyć.Jeśli jest taka wola indian to łaskawie nie zablokuję :>
KDB Napisano 20 Październik 2012 Autor Napisano 20 Październik 2012 Kurdefix,celowo wpakowałem na główne,bo miałem nadzieję,że temat oko przyciągnie i ktoś się szybko pochwali czego używa(zegar tyka,czas umyka -zima za progiem).A w tematyczne szufladki zaglądają tylko dogłębnie zainteresowani danym zagadnieniem, i to nie zawsze.Ale rozumiem,że Puff is Puff,aber ordnung muss sein",jak stało na ścianie w jednym zaprzyjaźnionym bunkrze.Obawiam się jednak,że marazmem tu powieje tak,że się nie będzie chciało jeńców skalpować...Dziękuję wszystkim za sugestie,i proszę o jeszcze.Pzdr,K.
woytas Napisano 20 Październik 2012 Napisano 20 Październik 2012 Ostatni OT z mojej strony z przypomnieniem z dnia 2005-09-28 18:45:00 UWAGA! zanim dodasz post na forum przeczytaj to!"....Zamieszczaj posty w odpowiednich działach. Nie wrzucaj wszystkiego na Główne!Każdy post na zasadzie "umieściłem tutaj bo tam nikt nie zagląda równa się banowi bez uprzedzenia...."Ale wróćmy do tematu.
KDB Napisano 20 Październik 2012 Autor Napisano 20 Październik 2012 Jasne,Jasne!Dzięki za wyrozumiałość,poprawię się (Kiedyś)!Z godnie z sugestią kol.Fido poszedłem tropem garmina z alternatywnym zasilaniem na paluszki.Organoleptycznie chciałem sprawę rozpoznać.Sklep którego nazwa zaczyna się na M i kończy .pl był w zasięgu wzroku...Wlazłem i zapytałem.Pierwszy sprzedawca nie wiedział, o czym do niego rozmawiam.Przyszli dwaj kolejni.Skutek ten sam, ale jeden z nich coś kiedyś czytał.I dostałem skierowanie na Forum Odkrywcy.Dziś zawitam w tzw. specjalistycznym sklepie z GPS-ami.pzdr.K.
woytas Napisano 20 Październik 2012 Napisano 20 Październik 2012 Garmin to już inna bajka dla sprzedawców. Potrafią sprzedać lodówkę i zmywarkę więc GPS-a też. Najlepiej jak jest zainstalowana automapa bo nie ma żadnych problemów. Jak wymacasz" sprzęt to poszukaj na all.Mówiłem, że wątek GPS do lasu się przyda :)
fido Napisano 21 Październik 2012 Napisano 21 Październik 2012 I tu dotykamy bardzo ważnego problemy jakim jest garmin.Tego sprzętu trzeba się nauczyć a czy w sklepie pracują sprzedawcy ? Problem nie dotyczy tylko sprzedawców kiedyś było firmowe forum garmina ale zamknęli je bo było dużo krytyki.To samo dotyczy polityki garmina i map np.dla Polski porównajcie kraje skandynawskie i ich mapy do garmina.Jeśli przejdzie się przez te dwa problemy to sprzęt jest warty uwagi. A jeszcze jedna sprawa zakupu np z innej strefy dewizowej uważajcie kiedyś nie wiem jak teraz przewałkowałem parę garniaków z jułesej i cholera nie chcieli uznać gwarancji stała mapa była inna itp.Także jak kupować (ten droższy) to w Polsce i w sklepie gdzie naprawdę wiedzą o co chodzi.
woytas Napisano 21 Październik 2012 Napisano 21 Październik 2012 Ostatni posta na forum maniaków garmina wpisano o 8 rano dzisiaj czyli 21 października :) Więc forum daje radę. Miałem 2 sprzęty z juesej i oba dały radę" - w przyszłym też planuje zakup z tamtego źródełka - lekki hazard ale zaoszczędziłem prawie tysiaka PLN. Co do map - masz całkowitą rację. Mapa Czech albo Niemiec jest niedoścignionym wzorem - osobiście korzystam z UMP topo. A sprzedawcy to tak jak pisałem wcześniej - sprzedają pralki więc GPS-a też dają radę wcisnąć.Bo sprzętu niestety trzeba się nauczyć bo jest to zaawansowane technologicznie urządzenie.
fido Napisano 21 Październik 2012 Napisano 21 Październik 2012 Masz rację maniaków tak ale chyba był rok 2009 i forum firmowe poszukam swoich postów tam i zniknęło to forum ale to naprawdę mało ważne : ).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.