Skocz do zawartości

Silnik W-46

wipptal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, jestem studentem Wojskowej Akademii Technicznej, aktualnie jestem w trakcie pisania pracy inżynierskiej na temat modernizacji układu zasilania paliwem silnika W-46 (stosowanego m. in. w T-71M1). Poszukuję informacji na temat silnika a w szczególności układu paliwowego (opisu, instrukcje, katalogi części, historia silnika itp.)
Za wszelką pomoc z góry dziękuję
Napisano
Praca inżynierska jest propozycją modernizacji układu paliwowego silnika W-46 do standardu Common Rail, jeśli chodzi o materiały, to gdyby były dostępne na uczelni, nie szukałbym pomocy na tym forum. Zdaję sobie sprawę, że dokumentacja jest trudna do zdobycia, więc chwytam się różnych sposobów.
Napisano
Z reguly prace inzynierskie dotycza nowego zagadnienia , a wiec wipptal musi sam wymyslec co by zmodernizowal-nie opisywal istniejace modyfikacje (choc dobrze by bylo to w pracy ujac tez).Najlepiej zwrocic sie to producenta , Sulejowek tez moze cos miec ,WAT nie ma juz biblioteki?Pozdrawiam i zycze owocnej pracy.
Napisano
Dziękuję za informacje, a jeśli chodzi o Sulejówek, to co dokładnie masz na myśli? Nie planuję opisywać istniejących już modernizacji, chcę zamienić układ zasilania paliwa z rzędową pompą na układ Common Rail, jednak żeby to zrobić muszę mieć szczegółowe dane starej pompy i wtryskiwaczy. Podejrzewam, że takie informacje mogę znaleźć w katalogu części lub instrukcji obsługi (opisie technicznym) tegoż silnika, jednak nasza biblioteka nie posiada w swoich księgozbiorach takich pozycji.
Kolejnym problemem jest potwierdzenie informacji na temat tego, że silnik W-46 jest rozwinięciem silnika W-55 oraz, że jednym ze słabszych elementów silnika jest właśnie pompa paliwowa NK-12M
Napisano
Wojskowy Instytut Techniki Pancernej i Samochodowej w Sulejowku- tam cos musza miec- ewentualnie ktoras JW ktora uzytkowuje T 72 -przeciez musza miec instrukcje-ciekawy temat wybrales -silniki NP.Caterpillar C13 I C15 uzywaja ten system. http://www.witpis.eu/
Napisano
Witam,
Panie Piotrze
Trzeba się wsiąść się do roboty samemu a nie szukać gotowego rozwiązania. To ma być projekt inżynierski, a nie opracowanie gotowych materiałów.

Podpisano.
Przyszły recenzent.
Napisano
Witam,
Przyszłego Szanownego Pana Recenzenta
Faktycznie świat jest mały, jednak nie szukam tutaj gotowych rozwiązań, a jedynie pomocy w znalezieniu dokumentacji odnoszącej się do silnika W-46 w pierwotnej jego wersji (głównie katalog części lub jak to jest w przypadku silnika W-55 literatury pt. Silnik czołgowy W-55 i jego odmiany W-54A, A-650, D-350 : opis i użytkowanie", bądź też udokumentowanego pokrewieństwa silnika W-46 z W-55
Napisano
Szkoda czasu ma szukanie po forach.
To są informacje bardzo specjalistyczne, a tymi forumowicze dzielą się bardzo niechętnie, albo po prostu ich nie mają.
Proponuje porównać budowę obu silników i samo wyjdzie.
Napisano
ja prponuje skontaktowac sie z zakladamiktore te silnikiprodukuja lub remontuja jak np wola lub siemianowice slaskie lub bezposrednio dobumaruwyslac zapytanie ewentualnie pokusic sie o wzm-oty ktre dokonuja remontów lub modernizacji czolgow t72 lub jakiekiegokolwiek batalionu remontowego (np.wałcz)to tyle comogepomuc w temacie pozdrawiam
Napisano
Uwielbiam takie akcje. wspominam dzięki Wam studia i obronę pracy magisterskiej. Ale tak jak Mirass napisał, fora internetowe to będzie trudna sprawa, dżemik i husky1 podali ci dobre pomysły. W tych miejscach możesz znaleźć taką dokumentacje. Szczególnie polecam Wojskowy Instytut Techniki Pancernej i Samochodowej w Sulejówku. To placówka badawczo naukowa, i powinna mieć odpowiednie archiwum, tylko może być problem z dostaniem się do tego instytutu. Mnie sie udało tam dotrzeć dzięki promotorowi, a instytut zrobił na mnie duże wrażenie.
taki mały off top.
Pamiętam jak na rozmowie o pracę poproszono mnie żebym powiedział jaki miałem temat pracy magisterskiej.
Badania emisji akustycznej, procesu tribologicznego z zastosowaniem cieczy chłodząco smarujących, z dodatkiem dyspersji miedzi i dyspersji molibdenu w maszynie Amslera"
Z satysfakcją patrzyłem jak przyjmujący mnie do pracy, z zakłopotaniem próbował zmienić temat rozmowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie