s_boj Napisano 4 Październik 2012 Autor Napisano 4 Październik 2012 Witam, chciałbym zapytać o Waszą opinię w kwestii metaforyczności i przekazu informacji w książkach tego autora.
Dunczyk Napisano 4 Październik 2012 Napisano 4 Październik 2012 Ja osobiście nie przepadam, raczej to takie dziennikarstwo publicystyczne niż literatura historyczna, formuła wręcz gazetowa, z wstawkami z doniesień agencyjnych, ramkami z niby ważniejszymi kwestiami. Posiadam dwie - wojna pancerna" i Arnhem..." i raczej nie wracam do nich. Tak dla kompletnego laika na dobry początek dla zanęcenia historią drugowojenną. Ale to oczywiście rzecz gustu.
Irke Napisano 4 Październik 2012 Napisano 4 Październik 2012 Ale przyznasz, że są bogato ilustrowane :-))) Taki np Stalingrad", Operacja Cytadela" Operacja Moskwa" itp ogląda się trochę jak mini albumy :-))))Poza tym są to edycje dawno wydanych (lata 70te?) książek w Niemczech.
Dunczyk Napisano 5 Październik 2012 Napisano 5 Październik 2012 No tak, zdjęcia to zdecydowany plus tych publikacji, niestety prezentują stan wiedzy sprzed wielu lat, jak słusznie zauważył Irek.
cugi Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 A ja polecam, czytalem Wojne Pancerna.." i powiem ze mozna tam znalesc smaczki jakich do dzis nie da sie odnalezc w zadnej polskiej knidze o DWS, np relacje zalog niemieckich czolgow z brawurowych walk miedzy innymi w 1939r, co daje pojecie o owczesnych realiach w jakich dzialala panzerwaffe. Mnie bardzo zapadlo w pamiec gdy tankista bodajze pzkpfw IV pisal jak obrywali pod Warszawa, jak to strzelal do polaczkow", w tym cywili ktorzy rzucali granaty, jak cudem przezywali, jak czolg odnosil kolejne uszkodzenia itd bardzie fajne spojrzenie od drugiej strony, co jest mysle dla pozycji Piekalkiewicza unikalne. Piekne ilustracje i bogate relacjie uczestnikow walk z przeciwnej strony, okraszone atrykulami prasowymi z tego okresu. Dla milosnikow broni pancernej imho pozycja obowiazkowa, bo pozwala wyrobic sobie nieco inny poglad, aczkolwiek jak juz napisano - encyklopedia to nie jest ; )
njorl Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 @cugiSmaczki dot. Września 1939, o których ie śniło się nawet filozofom" to dopiero można znaleźć w niemieckich publikacjach wspomnieniowych czasu wojny.O przeżyciach pancerniaków ze szturmu na Warszawę można w oryginale poczytać w Panzer packen Polen" (ale to po germańsku jest, do tego we Fraktur). Podejrzewam, że stąd Piekałkiewicz zaczerpnął swój opis.A w temacie mam niewiele do dodania - Piekałkiewicza nie czytałem i raczej nie mam zamiaru czytać:)Pozdr.
s_boj Napisano 9 Październik 2012 Autor Napisano 9 Październik 2012 Ja mam książkę tego autora o Stalingradzie. Jestem ciekaw, jak jest z częścią jego publikacji, która jest poświęcona pojazdom, np. motocyklom BMW?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.