Skocz do zawartości
  • 0

Kula armatnia?granat?

dodo100

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dodo100..toż kopi Ci napisał..trochę własnego wkładu w rozwiązanie intrygujących Cię pytań..masz kulkę",wiesz gdzie znalazłeś..wsadź nos do np.internetu i poszukaj co i kiedy w danym rejonie się działo(tudzież przemarsz jakich wojsk)..potem dopasuj kulkę do okresu,do właściciela..itd.
ps.kopi piszesz(podpowiadasz) tak tajemniczo i zawile,że niektórzy mają zagwozdkę na długi czas,już nie mówiąc jak są umęczeni" myśleniem ;))
Napisano
Dlatego dałem to na forum, żeby nie szukać cały dzień o historii towaru. Myślę, że ktoś kto ma pojęcie o sprzęcie odpowie w ciągu minuty nie marnując swojego i mojego czasu. Gdybym miał czas poszukać w necie nie dawałbym pytań na tym forum.
W książkach też można szukać...powodzenia koledzy z takim podejściem. Następnym razem radzę nie zadawać pytań na tym forum bo was odeślą do...
Napisano
Niestety muszę w pełni poprzeć stanowisko ralfa
W przypadku kul, granatów i bomb ( amunicji kulistej )
kazdy drobny szczegół ma znaczenie a lokalizacja największe.
Posiadam bardzo dużą kolekcję kul i z doświadczenia mogę ci powiedzieć że uszy wyglądaja na II poł XVII- I poł XVIII w.
Wymiary około niestety nie pozwolą na identyfikację.
Gdybyś jednak chciał pozbyć sie tej bombki to jestem zainteresowany.
Napisano
dodo100..bez urazy..ale jest tyle for o podobnym profilu,że wcale nie musisz się zapytywać" o znaleziony przez siebie owar" na Odkrywcy..ale cóż,niektórych choć w minimalnym stopniu interesuje historia znalezionych przez siebie przedmiotów..dla innych są tylko towarem..pewnie nie zaszkodziłoby Ci,jakbyś trochę lokalnej historii liznął,ale widocznie jest Ci zbędna..a nasze podejście do tematu jest poprawne,dawno nikt nie narzekał..zwłaszcza na rzeczowe ale stymulujące do myślenia :)) wpisy kopiego..pozdr.
Napisano
@&Myślę, że ktoś kto ma pojęcie o sprzęcie odpowie w ciągu minuty.
Grubo się mylisz. Nikt tu tu nie jest jasnowidzem. Najpierw podaj DOKŁADNIE średnicę i wagę a nie jakieś tam „około”. Co to znaczy ok. 40kg? - 37kg czy 43? Co to znaczy ok. 25cm? 23cm czy 27? KAŻDE 0,5 cm w każdą stronę robi CHOLERNĄ różnicę, bo granaty artyleryjskie do dział gładkolufowych stosowano przez 400 lat, każda armia (państwo) miała swoje własne wagomiary i proporcje różniące się niekiedy „milimetrami i gramami”, w dodatku wymiary i proporcje zmieniały się wraz z okresem.
Teraz najważniejsza sprawa – najpewniejszą, a czasem nawet jedyną daną umożliwiającą dokładne zidentyfikowanie takiego przedmiotu jest miejsce gdzie został znaleziony !! a Ty co ? NIE PODAŁEŚ lokalizacji gdzie „wyszedł”. Liczysz na jasnowidzów?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie