sigis3 Napisano 26 Wrzesień 2012 Autor Napisano 26 Wrzesień 2012 Witam, nie jest to pewnie jakiś unikat, ale interesuje mnie, czy można przypisać do jakichś jednostek. Na Buttonarium znalazłem taki opis (guzik z podobnym typem korony, ale jednowarstowy) podobno ten typ korony występował na guzikach jednostek kolonialnych". Guzik pochodzi z rejonów na wschód od Warszawy, w pozostałościach pobliskiego domu znalazło się 5 centimów belgijskich, okupacyjnych z 1916r.
sigis3 Napisano 26 Wrzesień 2012 Autor Napisano 26 Wrzesień 2012 Może ktoś się tym tematem interesował, proszę o opinie.
Nightmartio Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 sorki z ikonki a nie powiększenia id- owałem
bounty1 Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 Kaiserliche Marine albo Kollonial Schutztruppen na 1. rzut oka, były na forum..
odyn12 Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 Witam! Masz wzory i okresy stosowania tych guzików na tej stronie : http://s400910952.websitehome.co.uk/germancolonialuniforms/militaria/schutztruppetunic.htm
sigis3 Napisano 27 Wrzesień 2012 Autor Napisano 27 Wrzesień 2012 Dzięki, strona super. Faktycznie, ten typ korony to wszelkie jednostki kolonialne, ale też działania m.in. w Imperium Ottomańskim w Iwś. Może to bliższy trop, bo jak zwykle najciekawsze jest pytanie skąd się to tu wzięło" :).Czy takie wykonanie i złocenie guzika oznacza mundur oficera? Wyższego stopniem? Czy to guzik regulaminowy, masowo produkowany, czy z prywatnego" zamówienia?Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.