tasman Napisano 25 Wrzesień 2012 Autor Napisano 25 Wrzesień 2012 Witam, znalzłem ostatnio kamerę Kodak. Opisana po Niemiecku. Mam pytanie jaki to może być okres oraz czy jest możliwość aby było coś w środku(film, zdjęcia?) Da się ją otworzyć? Stan dobry
zazor Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 nawet jeżeli jest tam film to już nic z niego nie wydobędziesz.z upływem czasu na kliszy zachodzą reakcje chemiczne początkowo zwiększające światłoczułość, a w końcu doprowadzają do całkowitego zaczernienia filmu.nawet na współczesnych kliszach jeśli nie zostały wywołane to po 10 latach nie da się uzyskać z nich obrazu.
bassista Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 Jeśli podejrzewasz, że w środku może być klisza otwórz w całkowitej ciemni i zapakuj kliszę tak aby światło nie dochodziło do niej. Zanieś do dobrego fotografa do wywołania. Mimo, że są małe szanse na uzyskanie jakiegokolwiek obrazu to jednak wywolanie takiej kliszy nie powinno kosztować dużo. Oczywiście zgadzam się z kolegą zazor, że reakcje chemiczne niszczą obraz na filmie, jednak kilka razy udało mi się uratować niewywołane filmy z początku lat 70. Mimo, iż szału nie było to nie można wykluczyć, że z całej kliszy uda się uratować choć jedno zdjęcie. Zawsze przecież można to zdjęcie zeskanować i poddać obróbce komputerowej.
tasman Napisano 26 Wrzesień 2012 Autor Napisano 26 Wrzesień 2012 Dzięki za podpowiedzi. Załatwiłem dostęp do ciemni. Trzeba próbować ;) Pozdrawiam
bassista Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 Rozumiem, że nie muszę dodawać, że czekamy na info o tym co było w środku? :)
tasman Napisano 25 Wrzesień 2012 Autor Napisano 25 Wrzesień 2012 Witam, znalzłem ostatnio kamerę Kodak. Opisana po Niemiecku. Mam pytanie jaki to może być okres oraz czy jest możliwość aby było coś w środku(film, zdjęcia?) Da się ją otworzyć? Stan dobry
JanW Napisano 2 Kwiecień 2018 Napisano 2 Kwiecień 2018 Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji takiej kamery. Jedyne napisy to ON/OFF na prawym boku.
Pytanie
tasman
Witam, znalzłem ostatnio kamerę Kodak. Opisana po Niemiecku. Mam pytanie jaki to może być okres oraz czy jest możliwość aby było coś w środku(film, zdjęcia?) Da się ją otworzyć? Stan dobry
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.