Skocz do zawartości
  • 0

Orzelek.

Polak87

Pytanie

Napisano

Witam,

Z wczorajszego dnia wyskoczył mi taki oto orzełek. Prosił bym Was o pomoc w identyfikacji tego. Zastanawiam się skąd pochodzi (zapewne niemiecki/pruski), jakie miał zastosowanie...itp. Za wszelkie ciekawostki będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A możesz powiedzieć bliżej okolice jakich miast, może warto faktycznie poszukać szkół, ja się nie upieram, kolega bounty1 może mieć jak najbardziej rację.
Napisano

Witam,

Z wczorajszego dnia wyskoczył mi taki oto orzełek. Prosił bym Was o pomoc w identyfikacji tego. Zastanawiam się skąd pochodzi (zapewne niemiecki/pruski), jakie miał zastosowanie...itp. Za wszelkie ciekawostki będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

Napisano
ps. polecam zerknąć np. na emblematy guziki rosyjskich szkół technicznych i cechów z tego okresu, posiadają dokładnie takie same insygnia, i nie wiem czy wszystko co ma ekierkę, kątomierz, cyrkiel, stopę geodezyjną itp. można wrzucać do worka p.t. masoneria"..

to samo tyczy się klamer czy pieczątek cechowych, i im podobnych przedmiotów zarówno z terenów Cesarstwa Niemieckiego jak i Rosji carskiej..

Byłbym ostrożniejszy jednak z tą masonerią"..
Napisano
Widzę, że rzuciłem ciężki temat do rozwikłania...
Sam próbowałem się z tym tematem rozprawić, ale jak na razie bezowocnie.
Dla ułatwienia mogę dodać, iż orzeł ten został odnaleziony w zachodnio-centralnej Polsce. Mam nadzieję, że chociaż trochę ten fakt coś pomoże...
Napisano
Orzeł zbliżony rysunkiem raczej do urzędniczych lub służb typu policja/straż pożarna. Na klacie herb miasta ale nie widzę co tam jest. Skłonny byłbym raczej teorii bounty1 i szukałbym w kierunku np urzędu kartograficznego lub coś w ten deseń.
Ogólnie wygląda to na emblemat na naramiennik.
A rewers to coś to posiada? ;)
Pozdrawiam
H.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie