Polak87 Napisano 25 Wrzesień 2012 Autor Napisano 25 Wrzesień 2012 Witam,Z wczorajszego dnia wyskoczył mi taki oto orzełek. Prosił bym Was o pomoc w identyfikacji tego. Zastanawiam się skąd pochodzi (zapewne niemiecki/pruski), jakie miał zastosowanie...itp. Za wszelkie ciekawostki będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam.
bounty1 Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 PRCEVTo skrót od jakiegoś państwowego urzędu, szkoły albo stowarzyszenia np. kupców, cechmistrzów czy rzemieślników.
SPoskier Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 A możesz powiedzieć bliżej okolice jakich miast, może warto faktycznie poszukać szkół, ja się nie upieram, kolega bounty1 może mieć jak najbardziej rację.
Polak87 Napisano 25 Wrzesień 2012 Autor Napisano 25 Wrzesień 2012 Witam,Z wczorajszego dnia wyskoczył mi taki oto orzełek. Prosił bym Was o pomoc w identyfikacji tego. Zastanawiam się skąd pochodzi (zapewne niemiecki/pruski), jakie miał zastosowanie...itp. Za wszelkie ciekawostki będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam.
bounty1 Napisano 25 Wrzesień 2012 Napisano 25 Wrzesień 2012 PRCEVhm.. jakiś związek albo stowarzyszenie pruskich rzemieślników..
SPoskier Napisano 25 Wrzesień 2012 Napisano 25 Wrzesień 2012 jak dla mnie znak masoński z urwanymi nóżkami cyrkla
bounty1 Napisano 25 Wrzesień 2012 Napisano 25 Wrzesień 2012 a ja wątpię iż masoneria z oficjalnym godłem państwa.
bounty1 Napisano 25 Wrzesień 2012 Napisano 25 Wrzesień 2012 ps. polecam zerknąć np. na emblematy guziki rosyjskich szkół technicznych i cechów z tego okresu, posiadają dokładnie takie same insygnia, i nie wiem czy wszystko co ma ekierkę, kątomierz, cyrkiel, stopę geodezyjną itp. można wrzucać do worka p.t. masoneria"..to samo tyczy się klamer czy pieczątek cechowych, i im podobnych przedmiotów zarówno z terenów Cesarstwa Niemieckiego jak i Rosji carskiej..Byłbym ostrożniejszy jednak z tą masonerią"..
Polak87 Napisano 26 Wrzesień 2012 Autor Napisano 26 Wrzesień 2012 Południowo-zachodnia Wielkopolska. Okolice miasta Wolsztyn.
Polak87 Napisano 25 Wrzesień 2012 Autor Napisano 25 Wrzesień 2012 Widzę, że rzuciłem ciężki temat do rozwikłania...Sam próbowałem się z tym tematem rozprawić, ale jak na razie bezowocnie.Dla ułatwienia mogę dodać, iż orzeł ten został odnaleziony w zachodnio-centralnej Polsce. Mam nadzieję, że chociaż trochę ten fakt coś pomoże...
HU13ERT Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 Orzeł zbliżony rysunkiem raczej do urzędniczych lub służb typu policja/straż pożarna. Na klacie herb miasta ale nie widzę co tam jest. Skłonny byłbym raczej teorii bounty1 i szukałbym w kierunku np urzędu kartograficznego lub coś w ten deseń.Ogólnie wygląda to na emblemat na naramiennik. A rewers to coś to posiada? ;)PozdrawiamH.
bounty1 Napisano 25 Wrzesień 2012 Napisano 25 Wrzesień 2012 równie dobrze może być to znak uczelni technicznej albo cechu rzemieślniczego skupiajacego więcej niż kilka zawodów..
Pytanie
Polak87
Witam,
Z wczorajszego dnia wyskoczył mi taki oto orzełek. Prosił bym Was o pomoc w identyfikacji tego. Zastanawiam się skąd pochodzi (zapewne niemiecki/pruski), jakie miał zastosowanie...itp. Za wszelkie ciekawostki będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.