bylinko Napisano 23 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2012 Witam,Od dawna interesuje mnie pewna kwestia. Otóż chodzi o to od kiedy stosowano na różnego rodzaju produktach napis Made in Poland"?Skupiam się właśnie na tym anglojęzycznym zwrocie. Wiem, że zdarzało się to na produktach z czasów II RP, ale ciekawi mnie skala tego zjawiska ówcześnie i czy taki napis pojawiał się już od samych początków dwudziestolecia międzywojennego.Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bounty1 Napisano 23 Wrzesień 2012 Share Napisano 23 Wrzesień 2012 z racji tego, że II RP sporo eksportowała, zwrot ten musiał występować, choć zwłaszcza na produktach niemilitarnych.na produktach militarnych polskich wzorów z tego co wiem, często nie było nawet polskich odbiorów wojskowych, jedynie fabryczne choć i tu mogły być zmieniane punce.Mówię tu o przedmiotach wyprodukowanych celowo na eksport, a nie o produktach używanych w Polsce i sprzedanych za granicę.Dlatego być może widujemy ich tak mało na opakowaniach z II RP, ponieważ rzeczy produkowane typowo na eksport rzadziej zostawały w kraju, a do zrealizowania zamówień dochodziło.Przedmioty nie przeznaczone na eksport również sprzedawano, tu jednak mamy zwyczajne polskie trendy i znaki kontroli jakości.Nie upieram się że mam rację, ale warto zderzyć to co napisałem ze stanem faktycznym i przedmiotami zarówno w Polsce jak i za granicą.ps. za PRL napis made in Poland" występuje masowo.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 23 Wrzesień 2012 Share Napisano 23 Wrzesień 2012 1887 rok.Marchandise Marks Act nałożył na producentów nakaz oznaczania na produkcie kraju jego pochodzenia Made in..."Za Tablice Historyczne Lech Bielski i Mariusz Trąba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Trza jeszcze pamiętać że w 1887 nie było polski, a nie sądzę żeby zwrotu używali przed rozbiorami. (chyba że w czasie zaborów Polska była traktowana jako region - i pojawiało się made in Poland, tego nie wiem ale nie sądzę aby tak było) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bounty1 Napisano 2 Październik 2012 Share Napisano 2 Październik 2012 po 1918 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.