Skocz do zawartości
  • 0

sprzączka

Nightmartio

Pytanie

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Możliwe. 500 m na zachód, szturm, nsdap i sporo groszków insze hełmy po chałupach. 500 m na wsch. nasze łuski i guziki ale wszystko pod Sulejowem:) Nie myślałem, że tak długo używali amunicji z przed wojny, coś im logistyka zaszwankowała.
Napisano
Dzięki! Tak podejrzewałem, że wczesne, ponieważ dookoła Mausery z czeskiej Zbrojowki z datą 1936-38 a o takie chyba trudno było w 1945 roku. Choć miejsce znalezienia to styczniowy kocioł przy Pilicy ale widać i we wrześniu coś tam mogło się dziać. Trzeba podrążyć temat z miejscowymi o 1939...
Napisano
Bardzo możliwe że jednak 1945.
W niektórych miejscach styczniowego odwrotu Niemców od powiedzmy Skarżyska do Sulejowa trafia się więcej łusek czeskich niż niemieckich.Poza tym ilość zachowanych drewnianych skrzynek na amunicje karabinową czeskiej produkcji z tego rejonu świadczy o tym że trochę tego było.
Sam ostatnio znalazłem czeskie wymieszane z radzieckimi.Ponoć była w tym miejscu jakaś potyczka w styczniu 45.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie