Skocz do zawartości

Polne znaleziska z okolic Lubania

Piotr25

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Srebrne najlepiej czyszczą mi się w płynie kiwi do czyszczenia srebra i złota. Zamówiłem sobie ostatnio preparat Leuchtturm do czyszczenia srebra,ale powiem szczerze, że on jest raczej do takich fantów, ale nie z pola... z szuflady na przeczyszczenie po latach. Polecam więc ten płyn Kiwi.
Naprawdę sreberka czyści rewelacyjnie! :)
Co do miedziaków to trudna sprawa... Mam też Leuchtturm ale kiepsko. Ponoć najlepiej woda utleniona z apteczki, tradycyjna jednak o małym stężeniu i trzeba długo moczyć. Lub Perhydrol jeśli dobrze pamiętam. Czyli woda utleniona ale o większym stężeniu i wtedy trzeba krótko moczyć (chyba do 30 min/1h).
Kwasek cytrynowy usuwa skutecznie śniedź z monet miedzianych ale w sumie niszczy patynę i samą monetę.
Czasem warto chyba po prostu niektórych monetek nie czyścić tylko przemyć ciepłą wodą z mydłem i tyle.
Bardziej można zniszczyć, ale sądze że każdy musi sobie wyrobić swoje własne sposoby, metodą prób i błędów :)
Pozdrawiam!

Dzięki DOMILUDZIE!
Tak to prawda,jest tego trochę i myślę, że starczy też dla Ciebie :) Poza tym znudziło mi się łażenie po lesie, choć czasem trzeba wyskoczyć ;)
Ale nałazić się trzeba... kilometry, ale...warto :)

• 1 year later...
  • 4 weeks later...

Ostatnie gratulacje kolegi przyniosły chyba sukces :)

Najciekawsze polne znajdki z okolic Lubania z ostatnich kilku wypadów. Zaskoczyły mnie dewocjonalia oraz medal z brązu i sreberko, pierwsze takie!

Pozdrawiam poszukiwaczy!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie