Skocz do zawartości

macewa żydowska

piotrek vickers

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Dzisiaj zbierając jabłka znalazłem na podwórku starszej pani Macewę oparta o spichlerz. Została wykorzystana jako kamień szlifierski do tzw taczalnika urządzenia do ostrzenia. Jest w dobrym stanie ma niewielką dziurę w środku widać wiele napisów. Średnica koła ok 80 cm.
Gzie zgłosić takie znalezisko?
Napisano
Poniekąd zależy to, wg mnie, od geografii"...

Możesz do Gminy Żydowskiej ( jeśli takowa w okolicy istnieje ), możesz do proboszcza ( jeśli jest do rozmowy" ), możesz do lokalnych władz samorządowych ( które może Cię na szczaw nie wyślą mydląc oczy ), a możesz do konserwatora... Wybór poniekąd od Ciebie zależy- nie sądzę, aby był przymus ustawowy konserwatora.
Napisano
Jestem z pogranicza woj mazowieckiego podlaskiego i lubelskiego. kilka lat temu z dawnej siedziby żandarmerii niemieckiej wydobyto kilkaset macew i przekazano do rekosntrukcji kirkutu niedaleko mojej miejscowości ale nie mam kontaktu z ludżmi zajmujacymi się cmentarzem.
Napisano
Myślę, że należy zajść do wojewódzkiego konserwatora zabytków, niech zrobi coś w tej sprawie, a nie tylko podpisywanie odmów na poszukiwania, bo coś... Niech zajmie się czymś konstruktywnym, jakąś decyzyjnością
Napisano
Nie chce tylko sprowadzić na sąsiadkę jakichś nieprzyjemności. Ona w czasie wojny była małym dzieckiem więc nie mogła tego przynieść z rozebranego prze Niemców cmentarza. Jeszcze z nią o tym odkryciu nie rozmawiałem.
Napisano
Ze swoje doświadczenia wiem, że nieprzyjemności to nie będzie:)

Oczywiście porozmawiaj z właścicielką, a przy okazji zrób zdjęcie i zamieść tutaj. Zapytaj także, czy nie ma tego więcej...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie