Por. Wojas Napisano 8 Wrzesień 2012 Autor Napisano 8 Wrzesień 2012 Czy ktoś mógłby w łopatologiczny sposób wytłumaczyć mi czym w budowie różnił się karabinek od sztucera Mannlicher M95?(jeśli wątek tutaj nie pasuje - proszę o przeniesienie do właściwego działu).
Por. Wojas Napisano 9 Wrzesień 2012 Autor Napisano 9 Wrzesień 2012 Jasne, że tak. Tylko kol. 'lew_1988' się pogubił...
Por. Wojas Napisano 8 Wrzesień 2012 Autor Napisano 8 Wrzesień 2012 Dzięki Nadwojciech za wyjaśnienia!
lew_1988 Napisano 8 Wrzesień 2012 Napisano 8 Wrzesień 2012 Sztucer - broń myśliwskakarabinek - broń wojskowa, krótka wersja długiego karabinu
lew_1988 Napisano 8 Wrzesień 2012 Napisano 8 Wrzesień 2012 róznica z banalnych to inna kolba http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=56426
Por. Wojas Napisano 8 Wrzesień 2012 Autor Napisano 8 Wrzesień 2012 Chodzi mi nie o broń myśliwską, a o te egzemplarze przystosowane do bagnetu M95 z muszką na pierścieniu jelca. Bodajże uzbrojona była w nie C.K.-kawaleria.
Argonauta Napisano 9 Wrzesień 2012 Napisano 9 Wrzesień 2012 Proponuje zakupic kwietniowy magazyn Strzał , jest tam monografia karabinow Mannlichera i przy okazji wytłumaczone są dokładnie różnice miedzy karabinkiem, a sztucerem M95
mirek60 Napisano 8 Wrzesień 2012 Napisano 8 Wrzesień 2012 Sztucer" jest to nazwa zarezerwowana dla myśliwskiej broni kulowej z gwintowaną lufą. Optycznie sztucery nie różniły się niczym od karabinów i karabinków. Diabeł tkwił w szczegółach.Sztucery były po prostu staranniej wykonane i np.nie posiadały mechanicznych urządzeń celowniczych tylko szynę do mocowania lunety czy też uchwytu do mocowania bagnetu, a w wersji myśliwskich takiego np.AK-47 przełącznika rodzaju ognia.
Nadwojciech Napisano 8 Wrzesień 2012 Napisano 8 Wrzesień 2012 Różniły się rozmieszczeniem strzemion do pasa.Karabinek M.95 miał strzemiona do pasa na boku.A sztucer M.95 miał strzemiona od dołu i zaczep do bagnetu umieszczony jak w karabinie w odróżnieniu od sztucera M.90.Oba karabinki miały też koźliki ale w sztucerach w celu wzmocnienia przedniej obarczonej bagnetem części rozstaw bączków zmniejszono .Odległość między środkowym a przednim bączkiem wynosiła ok 130mm a nie ok.180mm jak w karabinkach jazdy.Tak to pięknie teoretycznie wygląda do 1907 roku.Potem postanowiono zunifikować oba karabinki wprowadzano zmiany i ciężko się w pierwszej chwili połapać co i jak.Wydaję się że po tych wszystkich przeróbkach decydująca jest ta odległość między bączkami.
profos Napisano 8 Wrzesień 2012 Napisano 8 Wrzesień 2012 sztucer także posiadał stałe przyrządy celownicze. A oto dlaczego bagnet do sztucera posiada na jelcu dodatkową muszkę --->(Magazyn Strzał" nr 4-5/2012)
profos Napisano 8 Wrzesień 2012 Napisano 8 Wrzesień 2012 Była jeszcze jedna zasadnicza różnica między karabinkiem M.95 i sztucerem M.95 (produkowanych do roku 1907). Na ten pierwszy nie można założyć bagnetu bo nie posiadał zaczepu do jego mocowania.
VVICIA Napisano 8 Wrzesień 2012 Napisano 8 Wrzesień 2012 być może to troche nie na temat ale , rozmawiałem kiedyś z myśliwym na temat broni i jako że byłem świeżo po wojsku strasznie zachwalałem kałacha i on wtedy wyjaśnił mi dlaczego kałach nie nadaje się jako broń typowo myśliwska .Pocisk wystrzelony z kałacha po trafieniu w cel , czyli zwierzyne ma zbyt mała energie i pozostałby w ciele zwierzyny - jeśli strzał nie okazałby się śmiertelny , zwierzyna trafiona pociskiem strasznie by cierpiała , natomiast pocisk z broni myśliwskiej jeśli nie uśmierci zwierzyny to jego energia jest tak duża , że przebije na wylot i nie pozostanie w ranie . Takie tam względy humanitarne , być może i tu miałoby to swoje wytłumaczenie
profos Napisano 9 Wrzesień 2012 Napisano 9 Wrzesień 2012 jeżeli w tym wątku piszemy o sztucerze M.95 to mamy na myśli broń wojskową przyjętą do uzbrojenia w austriackiej armii (w nomenklaturze austriackiej Oesterreichisches Repetier Stutzen M.95), a nie broń myśliwską.
Pytanie
Por. Wojas
(jeśli wątek tutaj nie pasuje - proszę o przeniesienie do właściwego działu).
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.