HASAG40 Napisano 1 Wrzesień 2012 Autor Napisano 1 Wrzesień 2012 witam mam takie pytanko do kolegów mianowicie mam w swoim zbiorze monetę z uszkiem dolutowanym ktoś sobie zrobił wisior moneta warta koło 800zł z tego co obserwuje na aukcjach i moje pytanie czy moneta z uchem traci na wartości czy lepiej takie ucho usunąć w delikatny fachowy sposób czy po usunięciu będzie miało to wpływ na wartość numizmatu czy lepiej przy ewentualnej sprzedaży lub zamianie zostawić jak jest?z góry dzięki za info.
margor Napisano 1 Wrzesień 2012 Napisano 1 Wrzesień 2012 Witam, zależy od wielkości ucha.W większości przypadków każda ingerencja na monecie wpływa na jej stan i wycenę, w takich przypadkach nawet bardzo.Prawdziwy kolekcjoner prawie zawsze rozpozna naprawianą monetę w stylu łatania dziury czy usunięcia śladu po uchu chociaż zdarzają się przypadki perfekcyjnych napraw.Musiałbyś znaleźć fachowca od tego typu rzeczy i dowiedzieć się czy jest sens takiej naprawy i czy koszty zabiegu nie zrównają się z późniejszą wartością monety.Osobiście próbował bym naprawiać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.