Skocz do zawartości
  • 0

nóż/ bagnet

bero501

Pytanie

Napisano

Witam, trafiłem taki oto nóż nie normalnie bym go wywalił ale wyszedł spośród łusek od Manlichera. Czy to jest nóż wojskowy? wymiary długość : 27/28cm

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie jest to na 100% wz 55.Inne zakończenie mocowania rękojeści.To nóż zwiadowców ZIK (Zakłady Imienia Kirowa) lub Radziecki noż saperski z okresu II wś.Wprowadzone do uzbrojenia Armii Czerwonej w 1940 r.Produkowane w kilku zakładach na terenie ZSRR.Róznica miedzy nożem zwiadowcy a saperskim były minimalne,w saperskim brak jelca.
Pozdrawiam.
Napisano
Nie jest to na 100% wz 55.Inne zakończenie mocowania rękojeści.To nóż zwiadowców ZIK (Zakłady Imienia Kirowa) lub Radziecki noż saperski z okresu II wś.Wprowadzone do uzbrojenia Armii Czerwonej w 1940 r.Produkowane w kilku zakładach na terenie ZSRR.Róznica miedzy nożem zwiadowcy a saperskim były minimalne,w saperskim brak jelca.
Pozdrawiam.
Napisano
Przepraszam za podwójny post.
To jeszcze parę danych o nożu.Tak jak pisałem wprowadzony do uzbrojenia w 1940r na podstawie rozkazu Ludowego Komisarza Obrony ZSRR nr 483/40.Używany w oddziałach rozpoznawczych i powietrznodesantowych. W Wojsku Polskim używany do lat 50-siatych.
Napisano

Witam, trafiłem taki oto nóż nie normalnie bym go wywalił ale wyszedł spośród łusek od Manlichera. Czy to jest nóż wojskowy? wymiary długość : 27/28cm

Napisano
w google wpisałem Zik 43 i wyszło https://www.google.pl/search?q=Zik+43&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=wq4_UNnfEIKH4gSrrYHYBQ&biw=1787&bih=861&sei=w64_UPWOKsfP4QSLvoCgAw#um=1&hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl%3Aofficial&tbm=isch&sa=1&q=n%C3%B3%C5%BC+okopowy+Zik+43&oq=n%C3%B3%C5%BC+okopowy+Zik+43&gs_l=img.3...8664.11689.0.11875.12.12.0.0.0.2.280.1659.0j11j1.12.0...0.0...1c.CK5doM3WcP0&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&fp=8a35160be1330346&biw=1787&bih=861 żaden nie przypomina mojego
Napisano
Kształt głowni sugeruje albo radzieckiego ZiK-a , albo jego póżniejszą polską wersję - nóż wzór 1955. Ten drugi miał okładziny nitowane, a w trzpieniu głowni nie widzę dwóch otworów na nity, więc pozostaje radziecki ZIK ...
Pozdrawiam,
Piotr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie