Skocz do zawartości

Salamandra VLF 5khz - pomoc

adrian128vip

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam serdecznie jestem świeżym posiadaczem salamandry.
Mój problem polega na tym że nie mam instrukcji do niej tylko tyle co znalazłem kilka ustawień na forum.Mój problem polega na tym że wykrywacz nie wyszukuje więcej jak 30cm. Przeprowadzałem test na dużym kawałku metalu zakopanym na 60cm. Wykrywacz go nie znalazł więc zacząłem zmieniać ustawienia i dopiero na takich ustawieniach coś wykrył ale zachowywał się dziwnie lekki ruch sondą i strzałka latała od lewej do prawej.Ustawienia był takie:
Balans Gruntu : 6
Tryb Pracy : I
Tłumik Gruntu :10
Dyskryminacja:10

Ogólnie szukam na takich:
Balans Gruntu : 3
Tryb Pracy : I
Tłumik Gruntu :0
Dyskryminacja:10

Chodzę po lesie i prawie w ogóle nic nie znajduje bardzo wolno przemiatam sondą. Wykrywacz jest sprawny bo czasami coś znajdzie. Wiem że na pewno jest tam więcej rzeczy.
Moja prośba jest taka czy nie mógł by ktoś wrzucić instrukcji do salamandry? Lub jakoś pomóc w jej użytkowaniu ? Z góry dziękuje i pozdrawiam
Napisano
Przeszukałem całe forum na odkrywcach i nie tylko. Ale nie znalazłem tego czego szukam. Gdybym to znalazł nie pisał bym tematu.A po za tym ten temat przyda się tak że innym użytkownikom salamandry :)
Napisano
Tak wszystkie działy gdzie było słowo salamandra nie szukam informacji o niej od kilku godzin tylko już kilka miesięcy. I pisałem wyżej że na tych ustawieniach z forum max łapie mi do 30cm. A połowa tamtych ustawień nie jest opisana ja chce wiedzieć do czego służą pokrętła ,a nie że ktoś mi napisze Grunt to do tego i tego.... Pytanie który Grunt. Większość tematów z forum które czytam jako że jestem świeży nie rozumiem. Dlatego napisałem ten temat...........
Napisano
Kolego, Twój problem nie polega na złych ustawieniach, tylko na tym, że uwierzyłeś w bzdury, jakie tu wypisują sprzedawcy wykrywaczy o Bóg-wie-jakich zasięgach.
Chcesz kopać więcej fantów to zmień miejscówkę albo wykrywacz, a najlepiej i jedno i drugie.
Napisano
Witam.Przy pracy na I tłumik od 0 do 3, dyskryminacja zależy od śmieci w terenie,balans przy jedynce nie działa tylko przy G,a dźwięk na 1,5 do 2,5 .Ciekaw jestem jaką kolega ma sondę? ja na drobnicę mam 22cm.Pozdrawiam
Napisano
Dźwięk na 10 to będziesz słyszany na kilometr.Jeśli chcesz szybciej omiatać to ustaw na G tłumik na 3, balans na 1-2, dysk-3-4 (eliminacja kapsli)po sygnale przejdź na I i sprawdź czy to kolor,ustawienia bez zmian-powodzenia
Napisano
Do kolegi sza.man

Nie chodziłeś nigdy z Salamandrą więc chyba nie powinieneś się wypowiadać w tym temacie. Twoja wypowiedź nie wniosła nic nowego, pomocnego.

Teraz już do adriana:

Salamandra to bardzo czuły detektor, i widocznie coś musiałeś pokopać. Podrzucam moje ustawienia:

TRYB PRACY I
TŁUMIK (od późnego 2 do wczesnego 4)
REG.DZWIEKU (od 1 do max 2/3)
DYSKR (od późnego 9 do max 10)
BALANS na jedynce to nie działa.

Przy takich ustawieniach powinieneś łapać WSZYSTKO z dobrych głębokości.
Napisano
Dzięki Xen za rady ;) Mam jeszcze pare pytań.
Na trybie pracy II ustawienia takie jak na I ?
Co oznacza gdy wskazówka schodzi na lewą strone np. w trybie pracy na I.
Czy dyskryminacja ma cos w trybie pracy G.
Jakie zadanie pełnią pokrętła. Tłumik Gruntu, Balans Gruntu , i jaki wpływ mają na szukanie.
Przy ustawianiu Tłumik Gruntu mój wykrywacz jest stabilny na 0. A powinien mieć przedział 1-3. Ustawiałem tak jak kazali 30cm nad ziemią.
Jak na razie tyle pytań. Dzięki Xen i pozdrawiam :)
Z góry dziękuje za odpowiedź :)
Napisano
Dzięki Wielkie Xen :) Mam jeszcze pare pytań:
Co oznacza gdy wskazówka schodzi na lewą strone. Jak zadanie pełni tłumnik Gruntu i Balans Gruntu. Czy dyskryminacja na G działa ? z góry dzięki za info :) pozdrawiam
Napisano
Napisz do mnie prywatną wiadomość, lub podam gg: 17711527 :)

Gdzie byś nie napisał, podrzucę Ci instrukcję obsługi :)

Pozdrawiam, użytkownik
Napisano
Witam,
Kolego od siebie dodam, że wariujące" wskazówki mogą być efektem rozładowanych baterii, więc można sprawdzić jeszcze tą kwestię, sam w przeszłości się na tym złapałem.
Pozdrawiam gudek82
  • 3 months later...
Napisano
Ja raz miałem coś podobnego, ale o dziwo nie było to wywołane rozładowanymi bateriami. No niestety do dziś nie wiem co chodziło piszczałce ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie