adrian128vip Napisano 30 Sierpień 2012 Autor Napisano 30 Sierpień 2012 Witam serdecznie jestem świeżym posiadaczem salamandry.Mój problem polega na tym że nie mam instrukcji do niej tylko tyle co znalazłem kilka ustawień na forum.Mój problem polega na tym że wykrywacz nie wyszukuje więcej jak 30cm. Przeprowadzałem test na dużym kawałku metalu zakopanym na 60cm. Wykrywacz go nie znalazł więc zacząłem zmieniać ustawienia i dopiero na takich ustawieniach coś wykrył ale zachowywał się dziwnie lekki ruch sondą i strzałka latała od lewej do prawej.Ustawienia był takie:Balans Gruntu : 6Tryb Pracy : ITłumik Gruntu :10Dyskryminacja:10Ogólnie szukam na takich:Balans Gruntu : 3Tryb Pracy : ITłumik Gruntu :0Dyskryminacja:10Chodzę po lesie i prawie w ogóle nic nie znajduje bardzo wolno przemiatam sondą. Wykrywacz jest sprawny bo czasami coś znajdzie. Wiem że na pewno jest tam więcej rzeczy.Moja prośba jest taka czy nie mógł by ktoś wrzucić instrukcji do salamandry? Lub jakoś pomóc w jej użytkowaniu ? Z góry dziękuje i pozdrawiam
szczurek_1979 Napisano 30 Sierpień 2012 Napisano 30 Sierpień 2012 http://www.odkrywca.pl/search/index.php?sq=ustawienia+salamandra&ws=txt&id_forum=1&forum=on
adrian128vip Napisano 30 Sierpień 2012 Autor Napisano 30 Sierpień 2012 Przeszukałem całe forum na odkrywcach i nie tylko. Ale nie znalazłem tego czego szukam. Gdybym to znalazł nie pisał bym tematu.A po za tym ten temat przyda się tak że innym użytkownikom salamandry :)
szczurek_1979 Napisano 30 Sierpień 2012 Napisano 30 Sierpień 2012 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=668213#1059469
szczurek_1979 Napisano 30 Sierpień 2012 Napisano 30 Sierpień 2012 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=669383#1046276
szczurek_1979 Napisano 30 Sierpień 2012 Napisano 30 Sierpień 2012 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=648046#790061
szczurek_1979 Napisano 30 Sierpień 2012 Napisano 30 Sierpień 2012 czy aby na pewno dobrze szukałeś?? czy na łatwiznę idziesz??
adrian128vip Napisano 31 Sierpień 2012 Autor Napisano 31 Sierpień 2012 Tak wszystkie działy gdzie było słowo salamandra nie szukam informacji o niej od kilku godzin tylko już kilka miesięcy. I pisałem wyżej że na tych ustawieniach z forum max łapie mi do 30cm. A połowa tamtych ustawień nie jest opisana ja chce wiedzieć do czego służą pokrętła ,a nie że ktoś mi napisze Grunt to do tego i tego.... Pytanie który Grunt. Większość tematów z forum które czytam jako że jestem świeży nie rozumiem. Dlatego napisałem ten temat...........
sza.man Napisano 31 Sierpień 2012 Napisano 31 Sierpień 2012 Kolego, Twój problem nie polega na złych ustawieniach, tylko na tym, że uwierzyłeś w bzdury, jakie tu wypisują sprzedawcy wykrywaczy o Bóg-wie-jakich zasięgach.Chcesz kopać więcej fantów to zmień miejscówkę albo wykrywacz, a najlepiej i jedno i drugie.
adrian128vip Napisano 31 Sierpień 2012 Autor Napisano 31 Sierpień 2012 Nie wiem jak jest ale wierze że salamandra to porządny sprzęt. A po za tym przeczytał byś co napisałem od początku.......
stan63 Napisano 31 Sierpień 2012 Napisano 31 Sierpień 2012 Witam.Przy pracy na I tłumik od 0 do 3, dyskryminacja zależy od śmieci w terenie,balans przy jedynce nie działa tylko przy G,a dźwięk na 1,5 do 2,5 .Ciekaw jestem jaką kolega ma sondę? ja na drobnicę mam 22cm.Pozdrawiam
adrian128vip Napisano 1 Wrzesień 2012 Autor Napisano 1 Wrzesień 2012 Ja mam sonde 27cm niestety tylko taką :) A dzwięk ma coś do ustawień czy jest nie zależny ? dzięki za informacje kolego :)
stan63 Napisano 1 Wrzesień 2012 Napisano 1 Wrzesień 2012 Dźwięk na 10 to będziesz słyszany na kilometr.Jeśli chcesz szybciej omiatać to ustaw na G tłumik na 3, balans na 1-2, dysk-3-4 (eliminacja kapsli)po sygnale przejdź na I i sprawdź czy to kolor,ustawienia bez zmian-powodzenia
xen Napisano 2 Wrzesień 2012 Napisano 2 Wrzesień 2012 Do kolegi sza.manNie chodziłeś nigdy z Salamandrą więc chyba nie powinieneś się wypowiadać w tym temacie. Twoja wypowiedź nie wniosła nic nowego, pomocnego.Teraz już do adriana:Salamandra to bardzo czuły detektor, i widocznie coś musiałeś pokopać. Podrzucam moje ustawienia:TRYB PRACY ITŁUMIK (od późnego 2 do wczesnego 4)REG.DZWIEKU (od 1 do max 2/3)DYSKR (od późnego 9 do max 10)BALANS na jedynce to nie działa.Przy takich ustawieniach powinieneś łapać WSZYSTKO z dobrych głębokości.
adrian128vip Napisano 2 Wrzesień 2012 Autor Napisano 2 Wrzesień 2012 Dzięki Xen za rady ;) Mam jeszcze pare pytań.Na trybie pracy II ustawienia takie jak na I ?Co oznacza gdy wskazówka schodzi na lewą strone np. w trybie pracy na I.Czy dyskryminacja ma cos w trybie pracy G.Jakie zadanie pełnią pokrętła. Tłumik Gruntu, Balans Gruntu , i jaki wpływ mają na szukanie.Przy ustawianiu Tłumik Gruntu mój wykrywacz jest stabilny na 0. A powinien mieć przedział 1-3. Ustawiałem tak jak kazali 30cm nad ziemią. Jak na razie tyle pytań. Dzięki Xen i pozdrawiam :)Z góry dziękuje za odpowiedź :)
adrian128vip Napisano 3 Wrzesień 2012 Autor Napisano 3 Wrzesień 2012 Dzięki Wielkie Xen :) Mam jeszcze pare pytań:Co oznacza gdy wskazówka schodzi na lewą strone. Jak zadanie pełni tłumnik Gruntu i Balans Gruntu. Czy dyskryminacja na G działa ? z góry dzięki za info :) pozdrawiam
xen Napisano 3 Wrzesień 2012 Napisano 3 Wrzesień 2012 Napisz do mnie prywatną wiadomość, lub podam gg: 17711527 :)Gdzie byś nie napisał, podrzucę Ci instrukcję obsługi :)Pozdrawiam, użytkownik
gudek82 Napisano 4 Wrzesień 2012 Napisano 4 Wrzesień 2012 Witam,Kolego od siebie dodam, że wariujące" wskazówki mogą być efektem rozładowanych baterii, więc można sprawdzić jeszcze tą kwestię, sam w przeszłości się na tym złapałem.Pozdrawiam gudek82
sebadety Napisano 16 Grudzień 2012 Napisano 16 Grudzień 2012 Ja raz miałem coś podobnego, ale o dziwo nie było to wywołane rozładowanymi bateriami. No niestety do dziś nie wiem co chodziło piszczałce ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.