s_boj Napisano 29 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 29 Sierpień 2012 Trafiła mi się taka (jak mniemam) boratynka. Niby nic, a cieszy (to moja pierwsza). Czym ją najlepiej odczyszczę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 29 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 29 Sierpień 2012 rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 29 Sierpień 2012 Share Napisano 29 Sierpień 2012 Oliwka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 29 Sierpień 2012 Share Napisano 29 Sierpień 2012 ...piasek i lżejszy brud wyczyści, ale jeżeli chodzi o resztę zmineralizowanego badziewia to spróbuj H2O2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ialbaoth Napisano 3 Wrzesień 2012 Share Napisano 3 Wrzesień 2012 z różnych źródeł wyczytałem że:1. Wygotuj w oliwce, każdy syf odejdzie łącznie z patyną2. perhydrol i kontrolowany proces + szczota do kieł 3. oliwka + pół roku (wersja dla cierpliwych)4. każdy niemożliwy do odpadnięcia syf odejdzie w elektrolizie ale to też trzeba kontrolować bo wyjdzie ładna miedziana blaszkai poczytaj tutaj http://www.zbieraniemonet.za.pl/czyszczenie%20miedzianych.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 7 Wrzesień 2012 Share Napisano 7 Wrzesień 2012 ja bym sprobował woda utlenioną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tauder Napisano 7 Wrzesień 2012 Share Napisano 7 Wrzesień 2012 Trochę szkoda .Woda utleniona trochę ją zniszczy , gotowanie w oliwie również .Opcja nr.3 oliwka i na pół roku zapomnieć że się ją ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesiu283 Napisano 7 Wrzesień 2012 Share Napisano 7 Wrzesień 2012 Przez pół roku to znajdzie następną :)Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 7 Wrzesień 2012 Share Napisano 7 Wrzesień 2012 No to szukaj następnej, a o tej w oliwce na razie zapomnij.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 9 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2012 Dzięki za rady. Czyściłem oliwką i wodą utlenioną. W rzeczywistości wygląda dużo czytelniej. 1663 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 9 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2012 rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 9 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2012 zdjęcie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAJTAR Napisano 10 Wrzesień 2012 Share Napisano 10 Wrzesień 2012 s_boj kolego drogi, do monet miedzianych i mosiężnych używaj perhydrolu i nie martw się ,że zniszczy monetę bo nie ma takiej możliwości. Perhydrol w pierwszej fazie działania niszczy wszelki syf z mocą 10 krotnie silniejszą niż woda utleniona (30 %) potem jego moc słabnie aż w końcu się utlenia" więc mity o trzymaniu monet w perhydrolu po 5 h i jej zniszczeniu można wsadzić między bajki.Pamiętaj ,żeby przy co bardziej zabrudzonych monetach wymieniać ciecz , no i rękawiczki gumowe są niezbędne a i jak zamierzasz rozlewać wokół siebie zabezpiecz znajomych i siebie okularami ochronnymi bo z tym syfem żartów nie ma.pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 10 Wrzesień 2012 Share Napisano 10 Wrzesień 2012 Rajtar, osobiście zniszczyłem 3 boratynki i jakiegoś tam fenysia perhydrolem, więc nie mów, że nie jest destrukcyjny.W wodzie utlenionej możesz moczyć i dwa dni, jeżeli pozwalają na to okoliczności, czyli stan monety i zachowywanie się metalu w tejże wodzie. Jest to jedna z najbezpieczniejszych metod na moniaki jak i również guziki, nie widzę powodu, dla którego perhydrol miałby górować nad H2O2 - a i zbędne rękawiczki nie są potrzebne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAJTAR Napisano 11 Wrzesień 2012 Share Napisano 11 Wrzesień 2012 zbyniek ,w fakt iż zniszczyłeś fenysia wierzę bo do perhydrolu się go nie wrzuca -rozumiem że próbowałeś, natomiast nigdy nie słyszałem , żeby perhydrol zniszczył boratiniego, chyba ,że już przed czyszczeniem jego stan był fatalny co umknęło uwadze czyściciela" ze względu na osad i inny syf na monecie lub po wyjęciu z cieczy był niemiłosiernie szorowany lub następowała częsta wymiana cieczy bez dania szansy jej osłabnięcia".reasumując: wszelkie przedmioty miedziane i mosiężne mocze w perhydrolu i nic im po tej kąpieli ani w trakcie nie dolega. Ostatnio wrzuciłem na id. taką judaikę - cieniutka ,aż prześwitująca - 3h w perhydrolu 30%http://odkrywca.pl/judaika,708951.html#708951pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmartio Napisano 11 Wrzesień 2012 Share Napisano 11 Wrzesień 2012 http://myvimu.com/exhibit/1837617-boratynka-szelag-litewski-ujazdow-5 moja po fosolu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 11 Wrzesień 2012 Share Napisano 11 Wrzesień 2012 To już zależy kto co lubi - dla mnie zniszczeniem jest pozbycie się patyny, o innych wypadkach już nie mówię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmartio Napisano 11 Wrzesień 2012 Share Napisano 11 Wrzesień 2012 Zbyniek a nie mylisz czasem brudu i korozji z patyną...? Patyna na tej z linku została- jedynie zdjęcie przeczerwienione. Patna zazwyczaj na powietrzu a korozja w glebie, jeśli mówimy o miedzi... Jeśli powiesz, że moje boraciuchy na viumiu źle wyglądają to możesz podpowiedzieć inną metodę doprowadzenia monety do stanu numizmatycznego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmartio Napisano 11 Wrzesień 2012 Share Napisano 11 Wrzesień 2012 albo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmartio Napisano 11 Wrzesień 2012 Share Napisano 11 Wrzesień 2012 albo... wybór należy do Ciebie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 11 Wrzesień 2012 Share Napisano 11 Wrzesień 2012 Zwykle przeczerwienienie" powstaje wskutek odsłonięcia warstwy metalu, czyli zdarcia patyny( czy się mylę?), po tym moneta ciemnieje. Dla mnie moneta ma być czytelna i zachowana w orginalnym stanie - w patynie. Twoje boratynki nie wyglądają źle, ale zerwałeś z nich patynę (szkoda) i straciły swój przez wieki gromadzony urok.A 3 grosze nie podoba mnie się w ogóle, moniak lepiej wyglądał przed czyszczeniem. Jedyne co zrobiłbym to pozbył się brudu - właśnie za pomocą wody utlenionej.Czym jest stan numizmatyczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmartio Napisano 11 Wrzesień 2012 Share Napisano 11 Wrzesień 2012 zgaduj zgadula;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmartio Napisano 11 Wrzesień 2012 Share Napisano 11 Wrzesień 2012 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmartio Napisano 11 Wrzesień 2012 Share Napisano 11 Wrzesień 2012 ja tam wolę tak:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmartio Napisano 11 Wrzesień 2012 Share Napisano 11 Wrzesień 2012 Zbyniek, ta boratyna, co widać Jankowi-Kazikowi brodawkę a kóniowi, nie powiem co, była dość ładna w patynie", ale trza było pod słońce pod odpowiednim kątem by coś wypatrzeć... Inne boraciuchy i znaczki raczej byś nie poznał o co biega... Nawet z oliwką po 10-ciu latach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.