sonicsquad Napisano 28 Sierpień 2012 Autor Napisano 28 Sierpień 2012 Ważącą 100 kilogramów bombę lotniczą znalazł przy swoim domu mieszkaniec Golczowic w gminie Lewin Brzeski (woj. opolskie). Saperzy zdecydowali o ewakuacji okolicznych domów i wywieźli niewybuch na poligon. Informację oraz zdjęcia z miejsca zdarzenia zamieścił w serwisie Kontaktu 24 portal 360opole.pl.Tutaj w okolicy podczas drugiej wojny światowej była przeprawa przez Odrę. Pewnie jakiś samolot zrzucał bomby na tą przeprawę i jedna z nich wylądowała pod moim domem" - mówi Emil Kuźma. Mężczyzna odkrył bombę, gdy wykopał rów dookoła domu podczas prac remontowych. Stuknąłem w to szpadlem i gdy zobaczyłem, jakich jest rozmiarów, zadzwoniłem od razu na policję" - opowiada.Policjanci zabezpieczyli teren i wezwali saperów z Brzegu. Ci wywieźli niebezpieczne znalezisko na poligon. Na czas akcji ewakuowano mieszkańców kilku okolicznych domów. Jak mówi sierż. Patrycja Kaszuba z brzeskiej policji, bomba miała około 120 cm długości i ważyła około 100 kilogramów" - informuje serwis 24opole.pl.Przez ostatnie kilka lat, odkąd się tu wprowadziliśmy, wykopałem z ogródka już sporo różnego rodzaju amunicji. Ale takich rozmiarów bombę pierwszy raz" - mówi Emil Kuźma dodając, że bomba dosłownie opierała się o ścianę, za którą jest sypialnia. Człowiek nawet nie wie, na czym śpi" - dodaje.
sonicsquad Napisano 28 Sierpień 2012 Autor Napisano 28 Sierpień 2012 http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/znalazl-w-ogrodku-bombe-lotnicza,273348.html
DOMILUD PL Napisano 28 Sierpień 2012 Napisano 28 Sierpień 2012 Chłop mieszkał tyle lat na bombie.A nawiasem mówiąc:Stuknąłem w to szpadlem i gdy zobaczyłem, jakich jest rozmiarów, zadzwoniłem od razu na policję"gdyby była mniejsza pewnie sam by ją obsłużył :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.