Skocz do zawartości
  • 0

Pradziad

velmont66

Pytanie

Napisano
Zdjęcia nie posiadam a i identyfikacja a raczej prośba o nią nie typowa...chodzi o pradziada.Pochodził z okolic Rzeszowa a służył prawdopodobnie w Kołomyji urodzony w roku 1908.Według relacja dziadka był on na froncie a opis jego munduru-okrągła czapka i owijacze na nogach szmaciane.Tyle wiem,w wojsku musiał być około roku 25 skoro 1908 rok urodzenia .Wiem,że to bardzo nie wiele, prawie nic ale cóż każda sugestia będzie ważna.Na jakim to froncie mógł być i jaka armia ?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No i oczywiście okres od '26-'39, KOP był zawsze gorzej umundurowany, miał starsze wyposażenie - był traktowany jak jednostki tyłowe. I czapka pasuje
Napisano
Mój prapradziadek też był w KOP, kapralem (ur. ok. 1890 - nie pamiętam teraz dokładnej daty)po 17 IX znalazł się w Miednoje i jakimś cudem wrócił w 1940 do domu (nie wiem jak może z buta)

Więcej ci nie pomogę, bo nie wiem co jeszcze mogę powiedzieć. Może znajdzie się jakiś spec od KOP-u to dopomoże.
Napisano
Kurde, mi nic nie pasuje - '35 to już była cisza przed burzą. Tłukli się tylko w Hiszpani

35 Irlandzka wojna domowa (1922 - 1923)
36 Chińska wojna domowa (1927 -1950)
37 Wojna kolumbijsko-peruwiańska (1932 - 1933)
38 Powstanie konstytucjonalistów w Brazylii (1932)
39 Wojna saudyjsko-jemeńska (1934)
40 Wojna włosko-abisyńska 1935-1936
41 Wojna chińsko-japońska (1937-1945)
42 Hiszpańska wojna domowa (1936 - 1939)
43 Wojna węgiersko-słowacka (1939)
44 II wojna światowa (1939 - 1945)

z Wikipedii
Napisano
Zdjęcia nie posiadam a i identyfikacja a raczej prośba o nią nie typowa...chodzi o pradziada.Pochodził z okolic Rzeszowa a służył prawdopodobnie w Kołomyji urodzony w roku 1908.Według relacja dziadka był on na froncie a opis jego munduru-okrągła czapka i owijacze na nogach szmaciane.Tyle wiem,w wojsku musiał być około roku 25 skoro 1908 rok urodzenia .Wiem,że to bardzo nie wiele, prawie nic ale cóż każda sugestia będzie ważna.Na jakim to froncie mógł być i jaka armia ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie