maromierz Napisano 25 Sierpień 2012 Autor Napisano 25 Sierpień 2012 Witam, w tym tygodniu mój znajomy trafił taki oto herb, i nie może nigdzie znaleźć podobnego. Co to za herb i ewentualnie jakiego rodu szlacheckiego. Dodam, że znaleziony na Podkarpaciu. Czekam na wasze pomysły
maromierz Napisano 26 Sierpień 2012 Autor Napisano 26 Sierpień 2012 Niestety na razie nie mam lepszych zdjęć, bo nie mam tego herbu u siebie. Dodam, że w pobliżu herbu znaleziono stare łyżki mosiężne i pokruszony garnek gliniany.
maromierz Napisano 25 Sierpień 2012 Autor Napisano 25 Sierpień 2012 Witam, w tym tygodniu mój znajomy trafił taki oto herb, i nie może nigdzie znaleźć podobnego. Co to za herb i ewentualnie jakiego rodu szlacheckiego. Dodam, że znaleziony na Podkarpaciu. Czekam na wasze pomysły
steell Napisano 25 Sierpień 2012 Napisano 25 Sierpień 2012 Lwy podobne do gdańskich korona w herbie hrabiowska.
torba5 Napisano 25 Sierpień 2012 Napisano 25 Sierpień 2012 korona pięciopałkowa - zwykły szlachcic korona siedmiopałkowa - baron korona dziewięciopałkowa - hrabia
steell Napisano 25 Sierpień 2012 Napisano 25 Sierpień 2012 Gdańsk to luźne skojarzenie oczywiście :)Co jest na tarczy herbowej? nie mogę rozpozna, ale wśród polskich herbów nic podobnego nie widziałem, może warto poszukać wśród czeskich, austriackich?
torba5 Napisano 25 Sierpień 2012 Napisano 25 Sierpień 2012 a czy ja Cie poprawiam dałem do ogólnej wiadomości ,tak na przyszłość
steell Napisano 26 Sierpień 2012 Napisano 26 Sierpień 2012 Byłem pewny, ze dewiza będzie nie do odczytania, możesz zrobić zdjęcie samej tarczy herbowej i klejnotu jeszcze raz
kopijnik2 Napisano 26 Sierpień 2012 Napisano 26 Sierpień 2012 krzyż skośny sautior Andreaskreuz saltireraczej pas od Morza Północnego po Meklenburgiępostduńskie
kopijnik2 Napisano 26 Sierpień 2012 Napisano 26 Sierpień 2012 poszarpany krzyż skośnysaltier ingrailed sablewystępuje u Pringle of Whitebank, descended of GalashielsArms: Argent, on a saltier ingrailed sable, five escalops or.Crest: A mans heart winged, proper.Motto: Sursumale ma muszelkiproszę o zbliżenie na dewizę
steell Napisano 26 Sierpień 2012 Napisano 26 Sierpień 2012 Bardzo możliwe, trochę to przypomina skrzyżowane kłody z sękami /Elsner von Gronow/ ale są zbyt symetryczne wiec powinowactwo ze szlachtą śląską raczej odpada
kopijnik2 Napisano 26 Sierpień 2012 Napisano 26 Sierpień 2012 Pringl ma w klejnocie serce - jak obiektCalhoun Family Crest - też można popatrzeć
kopijnik2 Napisano 26 Sierpień 2012 Napisano 26 Sierpień 2012 botetourt coat armshttp://www.libraryindex.com/encyclopedia/pages/cpxlc6d464/heraldry-arms-argent-sable.html12 wiek Walia
steell Napisano 26 Sierpień 2012 Napisano 26 Sierpień 2012 Brawo, dla mnie to całkiem egzotyczne klimaty :)tu drzewo rodziny, trzeba przewinąć do końca w prawo.http://strony.toya.net.pl/~mc_herbarz/OTHER_gen/plant3.htmCiekaw jestem jak to się znalazło na Podkarpaciu.
steell Napisano 26 Sierpień 2012 Napisano 26 Sierpień 2012 Jeszcze małe wtrącenie z zacytowanej stronyJoyce(zm.1410) może łup na rycerzu wspierającym zakon?PS. chyba za daleko się posuwam.
Pytanie
maromierz
Witam, w tym tygodniu mój znajomy trafił taki oto herb, i nie może nigdzie znaleźć podobnego. Co to za herb i ewentualnie jakiego rodu szlacheckiego. Dodam, że znaleziony na Podkarpaciu. Czekam na wasze pomysły
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.