Skocz do zawartości

Stary medalik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szanowni Państwo,
Czy mógłby ktoś z Państwa udzielić mi informacji z jakiego okresu pochodzi ten medalik i z jakiej okazji był on wykonany.

Na jednej stronie widnieje Matka Boska Częstochowska z Dzieciątkiem, a wokół jest napis BOGA RODZICA DZIEWICA CZĘSTOCHOWSKA"

Na drugiej stronie widnieje krzyż i prawdopodobnie kłosy zboża połączone koroną cierniową. Wokół widnieje napis:
BOŻE ZBAW NASZ KRAJ"

Będę wdzięczny za pomoc:
Wojtek

Napisano

Według mnie medalik wybity z okresu Powstania Styczniowego lub niedługo po jego zakończeniu.Niewykluczone także ,że może być nawet trochę wcześniejszy i ma związek z ''wydarzeniami warszawskimi'' 1861 roku.

Napisano
Medaliki patriotyczne z wymienionego okresu czasu są stosunkowo rzadkie.Cieszą się one zresztą pośród kolekcjonerów sporym zainteresowaniem.
Natomiast co do pytania kto wykonywał owe medaliki,to trudno mi dać satysfakcjonującą i jednoznaczną odpowiedż.Wiem ,że wybijano je miedzy innymi w liberalnym jeżeli chodzi o te sprawy zaborze austriackim i przemycano do Królestwa Polskiego.Pod zaborem rosyjskim trudniej było o takie wyroby bowiem wyszły nawet specjalne ukazy zabraniające noszenie [a zapewne i tworzenia] biżuterii patriotycznej.
  • 3 months later...
Napisano

Dobry wieczór. Jestem z Ukrainy, jesteśmy prawie sąsiadami, mieszkam w mieście Łucku, Wołyniu)
Mi pomóc proszę określić wartość medalionu że znalazłem swój wykrywacz metalu.
dziękuję :)

• 10 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie