wojtek1425 Napisano 24 Sierpień 2012 Autor Napisano 24 Sierpień 2012 Szanowni Państwo,Czy mógłby ktoś z Państwa udzielić mi informacji z jakiego okresu pochodzi ten medalik i z jakiej okazji był on wykonany.Na jednej stronie widnieje Matka Boska Częstochowska z Dzieciątkiem, a wokół jest napis BOGA RODZICA DZIEWICA CZĘSTOCHOWSKA"Na drugiej stronie widnieje krzyż i prawdopodobnie kłosy zboża połączone koroną cierniową. Wokół widnieje napis:BOŻE ZBAW NASZ KRAJ"Będę wdzięczny za pomoc:Wojtek
melajda95 Napisano 24 Sierpień 2012 Napisano 24 Sierpień 2012 Według mnie medalik wybity z okresu Powstania Styczniowego lub niedługo po jego zakończeniu.Niewykluczone także ,że może być nawet trochę wcześniejszy i ma związek z ''wydarzeniami warszawskimi'' 1861 roku.
wojtek1425 Napisano 24 Sierpień 2012 Autor Napisano 24 Sierpień 2012 Dziękuje za pomoc.Czy mógłby Pan napisać gdzie mogły być wykonywane te medaliki i czy są one pospolite czy raczej rzadkie?Wojtek
melajda95 Napisano 24 Sierpień 2012 Napisano 24 Sierpień 2012 Medaliki patriotyczne z wymienionego okresu czasu są stosunkowo rzadkie.Cieszą się one zresztą pośród kolekcjonerów sporym zainteresowaniem.Natomiast co do pytania kto wykonywał owe medaliki,to trudno mi dać satysfakcjonującą i jednoznaczną odpowiedż.Wiem ,że wybijano je miedzy innymi w liberalnym jeżeli chodzi o te sprawy zaborze austriackim i przemycano do Królestwa Polskiego.Pod zaborem rosyjskim trudniej było o takie wyroby bowiem wyszły nawet specjalne ukazy zabraniające noszenie [a zapewne i tworzenia] biżuterii patriotycznej.
wojtek1425 Napisano 24 Sierpień 2012 Autor Napisano 24 Sierpień 2012 Serdecznie dziękuje za odpowiedź.Zastanawiało mnie skąd właśnie medalik z powstania styczniowego w byłym zaborze pruskim.Pozdrawiam:Wojtek
kichkarivka Napisano 2 Grudzień 2012 Napisano 2 Grudzień 2012 Dobry wieczór. Jestem z Ukrainy, jesteśmy prawie sąsiadami, mieszkam w mieście Łucku, Wołyniu)Mi pomóc proszę określić wartość medalionu że znalazłem swój wykrywacz metalu.dziękuję :)
wo68 Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 Witam ,a gdzie szukać informacji na temat medalików czy jest jakieś książkowe opracowanie.
kichkarivka Napisano 18 Październik 2013 Napisano 18 Październik 2013 Hej wszystkim. Mam wisiorek Maria Zell. Myślę, że to jest 18-19 wieku. Powiedz mi proszę cenędziękuję:)
krzysiek9559 Napisano 18 Październik 2013 Napisano 18 Październik 2013 My na tym forum to nie wyceniamy medalików.
abcd Napisano 18 Październik 2013 Napisano 18 Październik 2013 Austryiacki populares z Mariazell cena ok. 25 zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.