Skocz do zawartości
  • 0

Lewarek

maadin

Pytanie

Napisano

Witam, temat trochę zakręcony ,ale może ktoś pomoże.

Otóż ostatnio widziałem u jednego faceta duży ciężki lewarek, facet twierdzi ,że kolejowy, że podniesie wagon.

I przypomniało mi się, że w Czterech Pancernych w odcinku 7 pt.Rozstajne drogi" używali takiego samego lewarka do podniesienia wozu. Udało mi się nawet znaleźć tą scenę.
Podaję linka : http://www.youtube.com/watch?v=kpLqrAynR4Q

Zaczyna się w 9:20.

Jest ktoś w stanie powiedzieć mi czy to wojskowy lewarek? Jeśli jakiś warty uwagi to go kupię.

Pozdrawiam

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pod górną rączką, wspawany jest płaskownik na którym powinny być wybite oznaczenia, widać go na fotkach. Oczyść delikatnie i daj zbliżenia.
Po samej podstawie sugerował bym produkcję powojenną, ręki sobie uciąć jednak nie dam. Bez odczytania opisów nie da się odpowiedzieć.
Napisano
Witam
Lewar - winda.( podnośnik }
Mogę się mylić , ale wydaje mi się iż jest to konstrukcja powojenna (3t), używana do dnia dzisiejszego.( Kopalnie , kolej )
Występują w różnych tonażach 3,5,10 ton (tabliczka znamionowa-w zależności od potrzeb ) Na zdjęciach dokładnie nie widać , ale wydaje mi się , iż brakuje zabezpieczenia nagłego powrotu korby. O ile tak jest - zachować ostrożność, korba kręci się w przeciwnym kierunku pod ciężarem z dużą prędkością i z łatwością może złamać rękę.W przypadku decyzji o kupnie proponuję sprawdzić windę pod obciążeniem czy nie jest zerwana(przeskakuje)
Pozdrawiam Liwiusz66
Napisano
Witam
W podnośnikach powojennych konstrukcja została nieznacznie zmieniona , więc obstawiam dalej , iż owy podnośnik jest wyprodukowany po 45-tym roku.
Znalazłem identyczny podnośnik , dlatego postanowiłem sprostować moją wcześniejszą wypowiedz.
Tabliczka znamionowa:

Wojskowe zakłady motoryzacyjne ---3
Nośność 5T
nr 8209
Rok 19--
Pozdrawiam Liwiusz66
Napisano
Zobacz na tabliczce może być powojenny ale może być też wojskowy ( wojenny) zobacz na tabliczce- powinno pisać. Mam taki sam i mój jest wojenny : http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=700606#1396554
pozdro
Napisano
Podobne lewrki kopałem drzewiej na Mierzei. Poszukaj niemeickich odbiorów wojskowych (kody literowe, WaA itd)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie