Skocz do zawartości

Usunięcie grzyba ze środka butów

Pierre

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam kolegów i koleżanki. Kupiłem ostatnio sapogi do celów rekonstrukcyjnych. Okazało się, że od długiego leżenia w magazynie w środku pojawił się grzyb- ze środka butów wydobywa się charakterystyczny zapach pleśni, kiedy założyłem buty i przeszedłem się w nich trochę, na jasnych skarpetach zostały niewielkie bo niewielkie, ale jednak zielone smugi. Próbowałem już mrozić je w zamrażarce przez ~18 godzin, wylałem też do środka przez ostatnie 3 dni jakieś pół pojemnika specyfiku Scholl, stosowanego do usuwania grzyba z butów. Czy są jakieś inne sposoby żeby pozbyć się go na stałe? Mam zamiar kupić butelkę spirytusu albo denaturatu i spróbować usunąć go mechanicznie za pomocą twardej gąbki- to jednak nie usunie całej pleśni. Czy znacie jakieś sposoby na pozbycie się tego niechcianego dodatku? Pozdrawiam.
Napisano
Witaj na forum!
A próbowałeś wstawić buty do worka foliowego (wazne zeby nie był dziurawy) i szczelnie je w nim zamknąć razem z jakimś specyfikiem antygrzybicznym? Spróbuj, zostaw na kilka dni, powinno pomóc.
Napisano
Dzięki za odpowiedzi. Problem jednak nie dotyczył tego, że obawiałem się grzybów które z butów przeszłyby na stopy, tylko obecności pleśni i charakterystycznej dla niej woni. Poradziłem sobie z nim w sposób 'sportowy', tj. kupiłem najtańszy dezodorant i po obfitym wypryskaniu w środku wrzucałem do buta zapaloną zapałkę. Płonęły opary, a nie materiał wewnątrz- po kilku takich atakach udało mi się niemal całkowicie zneutralizować intruza, nie niszcząc przy tym butów. Sposób może i brutalny i na pewno nie zastosowałbym go do cennych fantów, ale w tym przypadku było to dobre rozwiązanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie