Skocz do zawartości

Plaża-ace 250

eksplorator1995

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam posiadam już ace 250 jakieś pół roku.Kilka wyjazdów rekreacyjnych zaowocowało w pierwsze moniaki z naszego okresu.Zastanawiam się , a zarazem mam pewno pytanie do posiadaczy ace 150/250.Czy potraficie odróżniać kapsel od monetki?Jakiś tryb custom lub coś podobnego?Oczywiście ja chodzę na trybie jewerly/full czułośc..Bo jest to trochę irytujące sprawdzać każy sygnał w każdym bądź razie ja tak robię :) ale spytać zawsze można.Pozdrawiam !
P.S Jeżeli temat będzie dokuczliwy proszę o przeniesienie do dołka"
Napisano
Własnie ja się wsłuchuję w sprzęt" Ale myślałem , że jest inne rozwiązanie na kapsle :(.Ja i tak w sumie kopię każdy sygnał przed obawą , że pominąłem coś fajnego.Ale myślałem , że profesjonaliści którzy posiadają 150/250 mają jakieś rady. Pozdrawiam!
Napisano
Sorry za dubla..Saper tak przeglądałem kilka razy nawet , ale nie wyczytałem dokładnego opisu :).Do jacho - ja się pytam jak to wyczuć , a nie ile tonów ma , bo to wiem i nie musisz mnie uczyć...
Napisano
Damex ustaw na COINS i to będziesz miał wycięte kapsle a jak będzie się zanadto wzbudzał to zmniejsz czułość o kreskę lub dwie.
Napisano
Damex nie obraź się chłopie ...ale jak życie daje mi w kość to przeglądam sobie Twoje wpisy i zaraz jest mi lepiej , zdarza się nawet , że zasypiam z uśmiechem na ustach ...jestem pewien ,że na tym forum kilku kolegów też tak ma...oczywiście pozdrawiam i zachęcam do wzmożonej aktywności.
Napisano
Szczerze mówiąc, mam ace 250 od jakiś dwóch tygodni i testuję ją koło domu, znajduję przeważnie gwoździe, inne metalowe małe przedmioty i kulki szrapnelowe. Ustawione mam zazwyczaj na custom i wycięte chyba 4 pierwsze kwadraty.
Ale i tak gwóźdź pokazuje jako sporą monetę, kulkę szrapnelową tak samo. Więc i tak trzeba kopać i tak. Nie wyczułem, żeby na tym trybie był jakoś modulowany dźwięk. Na Jewelery to się zgodzę, słychać, że piszczy inaczej, zależy jak się po skali przesuwa kwadracik. Co prawda nic innego prócz żelaza, ołowiu czy mosiądzu nie znalazłem, ale nie zauważyłem, żeby dźwięk na custom się zmieniał. Natomiast jestem zaskoczony osiągami, bo jak wykopałem 10 cm gwóźdź z głębokości 70-80 cm, to aż usiadłem i sprawdziłem, czy jeszcze czegoś tam nie ma, bo ciężko mi w to było uwierzyć. Kulki szrapnelowe z głębokości 30 cm - silny sygnał. Znowu ostatnio rurkę fi 40 ze stali wykopałem również głębokości 70-80 cm... Oczywiście wskaźnik w tych przypadkach wskazywał pod koniec skali jako monety.
Dyskryminacja nie jest w ace 250 wadą, ale też nie jest mocną stroną.
Na wyświetlacz zawsze patrzę, bo po wycięciu tylu kwadratów w custom, można coś przegapić i jak widzę, że kwadracik szaleje, ale jeszcze nie daje sygnału dźwiękowego, to trzeba podjąć decyzję czy kopać, czy nie.
Plażę wypróbuję za tydzień, niestety na kapsle nie mam jeszcze sposobu, zwykle pokazuje je jako monety. Grunt to chodzić i się uczyć i kopać, inaczej doświadczenia nie nabierzesz.
Napisano
Hehe dokładnie , ale na poletka polecam chodzić na Trybie jewerly .No i czułośc na full , a jak coś nie tak , wzbudza się albo cośto -1 kreska czułość.RAJTAR po twoich wpisach" to miewam nocne koszmary :)
Napisano
Czułość na full, wycinasz 6-7 kwadratów z lewej.

Wychodzi tylko 2 i 5zł, ale nie grzebiesz się za drobnicą wśród zawleczek i kapsli.

Sposób działa, bo

- kapsel daje sygnał na 3 kwadrat
- zawleczka 4-5
- 2 i 5 zł na bodajże 10-11
Napisano
Ja co prawda chodzę z 350 ale sprzęt podobny wiec się wypowiem.
Najlepiej ustawić na plaże wykrywacz następująco:
weź różne monetki 5zł, 2zł, 1zł plus np. obrączkę złota i kilka najczęstszych plażowych śmieci kapsle i zawleczki opakowania po papierosach i zrób w domu próby jak wyświetlają się dane przedmioty, poucinaj na dyskryminacji zbędne kwadraciki i tyle.
Ja chodziłem tylko z trzema kwadracikami 3,4,5, czasami z dwoma żeby pozbyć się zawleczek ale szukałem tylko monetek, czułość ustawiam na połowę bo i tak jest tyle sygnałów ,że skupiałem się na najpłytszych znaleziskach.

Tak czy owak i tak trzeba się sporo nakopać żeby znaleźć coś cennego:)
Napisano
Pomachaj tymi przedmiotami w ronym polozeniu (nie tylko na plsko, ale tez np. na sztorc), w roznej odleglosci od sondy i uwzgledniajac cele znajdujace sie pod ziemia od dluzszego czasu, a nie tylko machajac w powietrzu czy zakopujac je w glebie na chwile przed machaniem. Wtedy przekonasz sie, ze identyfikacja nie jest wcale na takim stalym poziomie.

GZD, K.
Napisano
No cóż, ja Ci dałem ustawienia na jakich da się sensownie łazić, niestety nie ma tak pięknie, że wytniesz wszystko i zawsze, wyciągając tylko piękne pięciozłotówki.

W ogóle to zastanawia mnie jeden fakt. Dużo ludzi ma kanara rok dwa i dalej nie ma pojęcia jak ten wykrywacz się zachowuje i pisze na forach o porady. Może czas w końcu trochę na wykopkach ruszyć głową i spróbować pokmninić, jak co dzwoni na wykrywce?
Napisano
Tak jak napisał Nephilimer.
Każdy musi sam załapać, jak wykrywa ace250. Co jest kapslem, co jest zawleczką od puszki, co jest gwoździem, zresztą to trochę jak loteria. Pokaże 5 centów, a w ziemi kapsel...
Cewka do ziemi musi być równoległa, lekki przechył i sygnał słabnie, albo pokazuje co jest parę centymetrów dalej.
Ale takich rzeczy nabiera się z doświadczenia, a nie z ustawień forumowych. Dla jednego będą optymalne, inny będzie się w nich gubił.
Napisano
Powiem tak, jezeli chcesz kopac bizuterie to niestety trzeba wszystkie sygnaly sprawdzac, jezeli wytniesz aluminium to i zlotko male ci poleci typu ciennka lekka obraczka, jezeli wytniesz kapsle to poleci ci zarowno duze zloto jak i srebro, chyba ze chcesz tylko moniaki kopac...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie