Skocz do zawartości
  • 0

Semper Talis

sin-all

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie wszystkich tu zgromadzonych.
Mam zapytanie o przedmiot widoczny na foto.
Przedstawia (Ersten Garde-Regiments zu Fuß dewizę doborowego Pierwszego Regimentu Gwardii Pieszej która chroniła królów Pruskich.
Pytanie co to takiego i czy jest to przedmiot element przedmiotu użytkowego czy bardziej ozdobnego. Srebro lub platerowane srebrem (raczej posrebrzane bo ktoś już piłował niestety) wys około 6cm.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http//www.history-shop.de/katalog/artikel/OFFIZIERSGESCHENK_in_Form_eine_77801.html

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 08:38 15-08-2012
Napisano
https://www.winkler-auktion.de/auktionen/auktion2/Preussen/Offiziersgeschenk_der_Offiziere_des_1_Garde_Regiment_zu_Fuss_94.html
Napisano
Mogło by się tak wydawać lecz ten który mam ma zaledwie 60mm a nie 15cm no i inne wykończenie rantu. Sprawę rantu można by pominąć bo ktoś mógł mieć kaprys i przerobić sobie to na ozdobny korek do wina (tu bez korka) ale wysokość znacznie się różni. Motyw ten sam ale chyba inne zastosowanie. Takie kielichy już widziałem, dostawali je oficerowie po 5 latach służby.
Napisano

Rok 1844 nie jest tu jednoznacznym pewnikiem a czapki" oficerskie mają zupełnie inne zakończenia. bez sensu było by robienie wykończenia czapki" nazwanego korkiem" przedstawiające jej wizerunek.
Prosząc tu o identyfikację przedmiotu oczekiwałem konkretnych odpowiedzi lub podpowiedzi i logicznego rozumowania i dedukcji. Kielich odpada bo te które znam mają 15cm wysokości i są ze srebra złoconego od środka.
Skuwka od pióra no wątpliwe ale możliwe natomiast korek od czapki" odpada.
Ja szukam dalej i z dnia na dzień idzie mi coraz lepiej ale może ktoś pomoże. Pozdrawiam

Napisano
??
Przecież to ozdoba zatyczki korkowej (Flaschenkorken) od np. Karafki. Kręcicie się w kółko z identyfikacją i nie potraficie korzystać ze swoich znalezionych informacji.
Dla jasności: łapało się taką czapkę" i energicznym ruchem wyciągało z szyjki flaszki" przymocowany do niej korek zatykający aby umożliwić nalanie a następnie wchłonięcie trunku w niej zawartej. :P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie