Skocz do zawartości

4 kompania 35pp

darek033

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam serdecznie kolegów..Pozwolę sobie na krótkie wprowadzenie.Mojego dziadka zmobilizowano 26 kwietnia 38roku.Przydział 4 kom.35pp .Czy koledzy posiadają może zdjęcia lub skany tej że kompanii ale z 1938/39 roku .Czy wiadomo jak przebiegał szlak bojowy tej że kompanii???Czy jej elementy dotarły do Bydgoszczy???Pytam ponieważ dziadka wzięto do niewoli 10 września według książeczki wojskowej a według czerwonego krzyża 30września.Proszę o jakąkolwiek pomoc .W szlaku bojowym 35pp niewiele się dowiedziałem .Pozdrawiam....
Napisano
www.straty.pl tu wpisz imię i nazwisko, ale może być rekord z archiwum czerwonego krzyża (choć nie tylko).

4 kompania strzelecka to II batalion pułku, szukaj po jego szlaku bojowym..
Napisano
witam....mój wuj też walczył w 4 kompani 35 pp.Poległ 4 września w okolicach miejscowości Żur koło Świecia.Wiem tyle,że przebiegając przez szose został trafiony w pierś i nogę.Tam został pochowany.Zlokalizowałem kilka lat temu to miejsce przy pomocy mieszkanki z tamtej okolicy,która pamięta te dni.
Napisano
Posiadam fotki grobu oraz korespondencję mieszkańca Osie,który opiekował się grobem.Po wojnie przeprowadzono w okolicy ekshumację, co się ze szczątkami stało ? gdzie trafiły ? nie wiem
Napisano
Posiadam skan jego książeczki wojskowej,oryginał jest w archiwum sądu,który w 1951 r musiał wystawić akt zgonu.Raczej szans nie ma na odzyskanie oryginału.
Napisano
Oto fotka wuja wykonana przed wybuchem wojny oraz już wrześniowy jego grób.Chętnie też dowiedział bym się więcej jakiś szczegółów o 4 kompanii 35 pp. pozdr
Napisano
Witaj. 35pp walczył 1 września w moich stronach, głównie na odcinku Pamiętowo-Drożdzienica-Ciechocin. Mam trochę informacji o 2,3 i 9 kompani. O 4 niestety nie.
W czerwcu była ekshumacja 14 żołnierzy niemieckich poległych w 39 roku, zginęli na pewno za sprawą 35pp ;)
http://tygodnik.pl/a/przenosza-zmarlych-na-cmentarz
Napisano
Witam.
Brat mojego dziadka został zmobilizowany do 35pp w lipicu/sierpniu 1939 roku. Był w zwiadzie konnym (niestety nie wiem w jakiej kompanii).
Do niewoli dostał się 19 września w Chełmnie lub Chełmży (w podaniu wpisana jest jedna miejscowość w życiorysie druga).
Informacje uzyskałem z UdsKiOR.
Z tego co pamiętam w CAW zachowała się tylko jedna teczka rozkazów 35pp.

Pozdrawiam.
Napisano
Witaj mat mój dziadek przeżył wojnę.Niestety nie jestem w stanie ustalić szlaku bojowego 4 kompanii nie wiem czy po przebiciu się na przedmoście bydgoskie 4kompania przestała istnieć.A jeżeli istniała to 10 września gdzie była??Milo by było również zobaczyć zdjęcie całej kompanii.Pozdrawiam
Napisano
4 kompania była w 2 baonie i tu trzeba szukać informacji, nie wędrowała" sobie sama, chyba że jakimś cudem oderwała się od jednostki nadrzędnej.

Nie dysponuję na tę chwilę materiałami o działaniach Armii Pomorze", ale polecam zerknąć do dzieła płk. Porwita na początek i tam szukać szlaku bojowego 2 batalionu/35pp.
Napisano
Polecam poszukać książki Izdebskiego o 9 DP. Chyba bardziej dokładnych informacji raczej nie znajdziesz. Ewentualnie jeszcze wspomnienia Maliszewskiego (dowódcy 35 pp).
II/35 pp
1.09. bronił podejść do miejscowości Żalno po czym wycofywał się na Bysław. 2.09. z rejonu Bysławek brał udział w uderzeniu 35 pp na Klonowo. Potem to już kocioł w Borach Tucholskich. Być może znalazł się wśród szczęśliwców, którym udało się wydostać z okrążenia i przedostać się do Warszawy lub Modlina - stąd tak późna data dostania się do niewoli.
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie