Thoor Napisano 26 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2012 Wiatam!Dzisiaj wróciłem z Chorwacji - pogoda malina :D.Jako, że zabrałem Rutusika, to pobiegałem troszeczkę po okolicach Makarskiej, niestety tylko 2 razy, bo moja luba JESZCZE nie toleruje mojego hobby :D.Okolica urokliwa, ale i pełna niespodzianek, drugi dołek okazał się być zbyt niebezpieczny, odsłoniłem tylko trochę stalowego korpusu, ale zakopałem podejrzewając, że może to być niewybuch z artylerii / sądząc po niewielkiej odsłoniętej części o około średnicy 10-12cm/. Ponad to odłamki, łuski - ta większa z biciami FN C 38", pocisk najprawdopodobniej z tej większej. Jedna monetka z 1990 - 1 Dinar, 1 Lipa z 1993 /już wycofana z obiegu/ i jedna dość ciekawa monetka - jest w dziale identyfikacji.Ogólnie podłoże jest ciężkie, mocno kamieniste, ale fanty są doskonale zachowane - na zdjęciu praktycznie nie czyszczone /poza ziemią z monet/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cowboys From Hell Napisano 27 Lipiec 2012 Share Napisano 27 Lipiec 2012 Witam.Nikt nic nie mówił że się chodzi z wykrywaczem?Też byłem w Makarskiej w 2008 roku.Woda cudo ,trochę jeżowców i troszkę gruby kamyk na brzegach.Ogólnie piękne widoki.Mam nadzieję że jeszcze kiedyś tam pojadę to może wezmę wykrywkę.PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 27 Lipiec 2012 Share Napisano 27 Lipiec 2012 Słyszałem, że gonią na plaży. A na polach dużo świeżych rozrywek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ml_1939 Napisano 27 Lipiec 2012 Share Napisano 27 Lipiec 2012 Może tych niewybuchów jest tam więcej tak jak na plaży w Kołobrzegu w zeszłym roku :D No ale ładne znaleziska szczególnie te monetki, a i łuseczki też cieszą :PPozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thoor Napisano 27 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2012 Jeśli chodzi o plaże to sobie odpuściłem ze względu na gramaturę kamyków - ciężko tam cokolwiek zgubić tak łatwo jak w piasku. Natomiast okoliczne rejony urokliwe, tylko grunt paskudny. Na ogórki trzeba uważać - jak wszędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 29 Lipiec 2012 Share Napisano 29 Lipiec 2012 hej! ja to bym raczej uważał na pola minowe których tam jest jeszcze pełno.a wiadomo-saper myli sie tylko raz! :) podczas mojego pobytu w chorwacji dwóch miejscowych weszło na takie pole i... nie bylo za bardzo co zbierać.Ale okolice i morze ładne :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.