Skocz do zawartości

Chorwackie wykopki 2012

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatam!
Dzisiaj wróciłem z Chorwacji - pogoda malina :D.
Jako, że zabrałem Rutusika, to pobiegałem troszeczkę po okolicach Makarskiej, niestety tylko 2 razy, bo moja luba JESZCZE nie toleruje mojego hobby :D.
Okolica urokliwa, ale i pełna niespodzianek, drugi dołek okazał się być zbyt niebezpieczny, odsłoniłem tylko trochę stalowego korpusu, ale zakopałem podejrzewając, że może to być niewybuch z artylerii / sądząc po niewielkiej odsłoniętej części o około średnicy 10-12cm/. Ponad to odłamki, łuski - ta większa z biciami FN C 38", pocisk najprawdopodobniej z tej większej. Jedna monetka z 1990 - 1 Dinar, 1 Lipa z 1993 /już wycofana z obiegu/ i jedna dość ciekawa monetka - jest w dziale identyfikacji.
Ogólnie podłoże jest ciężkie, mocno kamieniste, ale fanty są doskonale zachowane - na zdjęciu praktycznie nie czyszczone /poza ziemią z monet/.

Jeśli chodzi o plaże to sobie odpuściłem ze względu na gramaturę kamyków - ciężko tam cokolwiek zgubić tak łatwo jak w piasku. Natomiast okoliczne rejony urokliwe, tylko grunt paskudny. Na ogórki trzeba uważać - jak wszędzie.

hej! ja to bym raczej uważał na pola minowe których tam jest jeszcze pełno.a wiadomo-saper myli sie tylko raz! :) podczas mojego pobytu w chorwacji dwóch miejscowych weszło na takie pole i... nie bylo za bardzo co zbierać.Ale okolice i morze ładne :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie