jakubkop Napisano 25 Lipiec 2012 Autor Napisano 25 Lipiec 2012 WitamDzisiaj wyskoczyło mi coś takiego. Jeżeli ktoś wie co jest tam napisane będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam
jakubkop Napisano 25 Lipiec 2012 Autor Napisano 25 Lipiec 2012 WitamDzisiaj wyskoczyło mi coś takiego. Jeżeli ktoś wie co jest tam napisane będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam
jakubkop Napisano 25 Lipiec 2012 Autor Napisano 25 Lipiec 2012 odwrócona, gdyż nie mam pojęcia czy to góra czy dół tabliczki :-)
kopijnik2 Napisano 25 Lipiec 2012 Napisano 25 Lipiec 2012 tak by czytaćbo to szczotka drukarska" jest
theurge Napisano 27 Lipiec 2012 Napisano 27 Lipiec 2012 znawcow Ci u nas dostatek ;P Hmm, moze sprobuj sam sie pobawic? Wyswietl hebrajska klawiature i moze cos dopasujesz?http://translate.google.com/?tl=iw&q=undefined#iw/en/undefined
sonicsquad Napisano 27 Lipiec 2012 Napisano 27 Lipiec 2012 http://fzp.net.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=5156Podobne - może link pomoże?
fiku Napisano 30 Lipiec 2012 Napisano 30 Lipiec 2012 Znawca nie jestem ale jedna znawczynię udało mi się namówić na wywód o tym fancie:Tabliczka z drukarni, w tzw. piśmie Rasziego, które służy do drukowania komentarzy obok tekstu głównego. Może to być jakiś komentarz (do którejś księgi Tory itp.) chasydzki lub jakiś kabalistyczny, bo pojawia się wyrażenie dechaszuw tikun „że ważna jest naprawa moralna”, a to z kabały, z której chasydzi korzystają obficie. Nie jest to żaden klasyczny komentarz.1 ...kun2 tikun3 szam k...4 ...cha a”k (al ken/im ken)5 ...kewat milim6 dechaszuw tikun7 awal i lo8 ...m mekalkel al\\im...9 ...r kn”l (kanizkar lemela) hege10 de-i min... chas...11...ri r... szam nir-e12 ...chen netu... ...ainai szam13 laharog b... ...n szehi14 kataw hameir ... szam15 ... szamton .....tikun – naprawamilim – słowaawal – alelo – niedechaszuw tikun - że ważna jest naprawamekalkel – psującyal ken – dlategokanizkar lemala – jak wspomniano powyżejhege – w zwyczajunir-e – jest widoczny/widaćlaharog b – zabić wszehi – że ona/która jesthameir – oświecającyszam – tam może być też czasem odczytane jako szem – imię15 ... szamton ..... simton/szemtun – nie jestm pewna odczytania"
fiku Napisano 30 Lipiec 2012 Napisano 30 Lipiec 2012 Na górze jest słowo LAJELED „dla dziecka”A potem Psalm 121 „Podnoszę moje oczy ku górom, skąd nadejdzie dla mnie pomoc.... itd.”To może być z jakiegoś zestawu modlitw itp. w tym przypadku do domawiania nad dzieckiem albo przez dziecko w jakiejś sytuacji.
Pytanie
jakubkop
Dzisiaj wyskoczyło mi coś takiego. Jeżeli ktoś wie co jest tam napisane będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.