Skocz do zawartości
  • 0

Srebrny kieliszek

Trylobit

Pytanie

Napisano

Witam.
Mam wielką prośbę do użytkowników tego forum.
Ostatnio zainteresował mnie srebrny kieliszek, przekazany przez prababcię.
Chciałbym dowiedzieć się co oznacza symbol (ornamentalny inicjał?) na kieliszku, oraz jego przybliżoną datę produkcji.
Mam nadzieję, że ktoś wpadnie na jakiś pomysł.

Pozdrawiam.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ta druga sprawa, to dość ciekawe pytanie.
Dlaczego ktoś na drugim takim samym kieliszku starał się usunąć inicjał widoczny na pierwszym kieliszku?
Widać, iż jest to zrobione dość nieudolnie, ale wyraźnie komuś zależało na zniszczeniu tego oznaczenia.

Napisano
Skoro to srebro - jakieś punca? Numery? Cokolwiek?

Samo L" mówi mi co najwyżej tyle, że na pewno nie pochodzi z państw posługujących się cyrylicą (Rosja/Carska, Ukraina, Litwa, itd.).

Na razie nie jestem nic w stanie powiedzieć. No może mogę co najwyżej strzelić, że srebro będzie zapewne próby .925, sam kieliszek wykonano w Prusach/Austrii prawdopodobnie w granicach lat pierwszej wojny (albo też wcześniej, albo też nieco później).

Pozdrawiam, K.
Napisano
Kieliszek na 100 % nie jest srebrny , po starciu inicjału widać dokładnie że pod powłoką srebra jest inny metal , zastosowanie oznaczenia D.R.M.G. ( niemiecki znak użytkowy )świadczy o przemysłowej produkcji takiego przedmiotu i zastrzeżeniu wzoru , na podstawie kieliszka widać wyraźne ślady obróbki na tokarce (to te koncentryczne koła ), indywidualne monogramy na przedmiotach metalowych ,porcelanie a nawet szkle były na początku XX w bardzo popularne.Niemiecki srebrny wyrób z tego okresu posiadał by wprowadzoną w 1888 r cechę półksiężyc i korona" oraz próbę podaną cyfrowo .
Pozdrawiam
Napisano

Witam.
Mam wielką prośbę do użytkowników tego forum.
Ostatnio zainteresował mnie srebrny kieliszek, przekazany przez prababcię.
Chciałbym dowiedzieć się co oznacza symbol (ornamentalny inicjał?) na kieliszku, oraz jego przybliżoną datę produkcji.
Mam nadzieję, że ktoś wpadnie na jakiś pomysł.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie