Skocz do zawartości
  • 0

Strzałki na niemieckiej mapie

TrzystaTrzy

Pytanie

Napisano

Witam, przeglądałem ostatnio starą niemiecką mapę i znalazłem na niej kilka strzałek które nie są wyjaśnione w legendzie, może któryś z kolegów będzie orientował się co one oznaczają. Mapa jest z 1947r. robiona na podstawie mapy z roku 1934, przepraszam za malutkie zdjęcie ale nawet troszkę większe nie chciało się załadować... pozdro.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
On dobrą datę podał. Ja też mam przedwojenne mestiszblatki, wojenne mestiszblatki, powojenne z bibliotek amerykańskich oraz powojenne rumuńskie - ale wszystkie i tak na podstawie niemieckiej MB z okresu przedwojennego. Też są tam takie symbole, tylko że na moich takich trafia się może 3...5 na całą mapę. Co ciekawe, strzałki znajdują się tylko przy okręgach lub łukach, wzniesieniach, większych drzewach - ale nigdy luzem" na środku płaskiego pola. Sam miałem kiedyś oto pytać i szczerze mówiąc - dzięki za ten temat. Może w końcu sprawa się wyjaśni...

Pozdrawiam, K.
Napisano

Witam, przeglądałem ostatnio starą niemiecką mapę i znalazłem na niej kilka strzałek które nie są wyjaśnione w legendzie, może któryś z kolegów będzie orientował się co one oznaczają. Mapa jest z 1947r. robiona na podstawie mapy z roku 1934, przepraszam za malutkie zdjęcie ale nawet troszkę większe nie chciało się załadować... pozdro.

Napisano
Strzałkami zaznacza się spadki tereanu. Jeśli masz kółko i strzałkę wskazującą na to kółko to znaczy masz dół, jeśli strzałka biegnie od kółka oznacza to górkę. Tak łopatologicznie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie