Skocz do zawartości

Moja i wasza I wojna światowa vol. II

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki. Kappen z mosiądzu to ładny :-)

Nie umywa się on jednak do waszych towarów. U mnie o CK ciężko.

Pozdr
  • Odpowiedzi 333
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Shluka -> odznaka nie jest ciężko dostępna, jak nabyłem swoją to później w przeciągu tygodnia były trzy takie same na różnych serwisach aukcyjnych, ale wcześniej w ogóle na nią trafić nie mogłem :-(
Taka mała złośliwość sprzedających.

Żeby nie trolować zdjęcie kompanii. Po bokach moi ulubieńcy czyli żołnierze spod znaku Czerwonego Krzyża. Mam nadzieje kiedyś uzbierać całe oporządzenie sanitarne A-W.

Napisano

narcopolo -> przyznam, że jeszcze takiej odznaki nie widziałem, możliwe że poprostu nie zwracałem uwagi, teraz będę miał ją na oku.

A ja mam w planach skompletować cały mundur z wyposażeniem CK ale do rekonstrukcji i powoli robię do tego przymiarki :)

Żeby nie trolować zdjęcie Twoich ulubieńców.

Pozdrawiam
Wojtek

Napisano

Shluka -> nie ma się co dziwić że ci umknęła kappenów jest tyle rodzai, że ciężko to wszystko ogarnąć. A wojaki na czapkach wszystko nosili nie tylko kappeny, ale także różne cywilne odznaki patriotyczne, samoróbki nawet gdzieś widziałem czapkę austro-węgierską z bączkiem carskim przypiętym z boku.

Reko to fajny temat, też planuje do jakieś grupy się wkręcić ale jakoś się zebrać nie mogę :-)

I na dobranoc taki mały patriotyk :-)

Pozdro

Napisano

narcopolo -> piekna patriotka" :)

ie ma się co dziwić że ci umknęła kappenów jest tyle rodzai, że ciężko to wszystko ogarnąć" -> Druga sprawa, że jak narazie to kappen'ów poprostu nie zbieram.

Ja narazie chcę skompletować sprzęt szeregowego 13 IR Krakowskie Dzieci", a później się zobaczy ;)

Na dobranoc taka szpanga.

Pozdrawiam
Wojtek

Napisano
sir -> dzięki :) ładne blaszki, gratuluję trafienia! TRUPPEN-KREUZ też z ziemii? Może ma jakieś sygnatury na rancie?

Pozdrawiam
Wojtek
Napisano

Trochę popularnych blaszek ...

JUBILÄUMS - ERINNERUNGSMEDAILLE 1898 - Signum Memoriae " - Medal Jubileuszowy z 1898 roku ...

Napisano
Wracając jeszcze do tego Kanonenkreuz'a ... Na pierwszy rzut oka myślałem, że to Truppenkreuz i zdziwiłem się, że taki fajny stan z ziemii :) Świetne trafienie, dla mnie trochę za wczesny okres ale gdyby nie to, to pewnie bym na takiego polował ;)
Napisano
Kolego Shluka w poście z 2012-07-18 wstawiłeś zdjęcie guzika z nr 1. Możesz napisać jakiej to armii i mniej więcej w jakim okresie był używany? Pomogło by mi to w temacie który mnie bardzo interesuje.
http://odkrywca.pl/moneta-z-jedynka,706655.html#706655
Pozdrawiam
Napisano
Władziu -> guzik z nr 1 to na pewno guzik austro-węgierski, jak do tej pory myślałem, że CK guziki numerowane to guziki pułkowe, ostatnio jednak pojawiła się inna teoria ale to nie miejsce na dyskusję na ten temat ...

Pozdrawiam
Wojtek
Napisano

Koledzy spece od C.K.Armii - pomóżcie co to było? Elementów było więcej, ale nie mam zdjęć. Myślę, że jednak rzecz dość charakterystyczna...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie