Skocz do zawartości
  • 0

czy blaszka Volksturmu?

kondrat6

Pytanie

Napisano

Witam,blaszka robiona samemu z grubszej cynkowej blachy,do porównania standardowy nieśmiertelnik,dziurki wiercone z boku(nie osiowo)nacięcia do łamania tylko nacięte przecinakiem i tylko dwa.
Jak ktoś mocny w blaszkach to poproszę o rozszyfrowanie,jak się da.

Zdrówka.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,blaszka robiona samemu z grubszej cynkowej blachy,do porównania standardowy nieśmiertelnik,dziurki wiercone z boku(nie osiowo)nacięcia do łamania tylko nacięte przecinakiem i tylko dwa.
Jak ktoś mocny w blaszkach to poproszę o rozszyfrowanie,jak się da.

Zdrówka.

Napisano
Pewności 100% nie ma.

Prawdopodobnie znak tożsamości 1 kompanii 130 batalionu Volkssturmu z 33 Okręgu NSDAP obejmujący Süd Hannover - Braunschweig.

Po prawej znajduje się cyfra? Jeśli tak to jest to numer Volkssturmisty.

Pozdrawiam
Napisano
Na pewno DV ,widziałem kilka całych egzemplarzy wszystkie odnalezione przy zachodniej granicy PL,Gorzów,Kostrzyn,linia Odry itp.Pewno jakiś kontyngent Volkssturmistów 180 btl. z 33 gau tam walczył.Ta jest sygnowana 33/180/1/4
Napisano
Wiem także o odnajdywanych w tamtej okolicy blachach z 2 Gau NSDAP Bayreuth,musieli skierować do walki o linię Odry na kierunku Berlińskim jakąś grupę bojową składającą się z Volkssturmistów z różnych okręgów.Może ktoś z użytkowników zgłębiał temat walk w okol. Kostrzyna czy Gorzowa i wie co to była za jednostka ?
Napisano
abcd masz rację,trafiony w terenie o którym piszesz (:
Ja stawiałem na Volksturm ale nie mam w tych błaszkach wprawy bo ta jest pierwsza,a zaraz podeślę jeszcze jedną z tego terenu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie