Skocz do zawartości

Volkssturm-dolny śląsk

matt15

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam informacji na temat działań wojennych na Dolnym Śląsku,w których brały udział oddział Volkssturmu.Wiem tylko tyle,że brali oni udział w obronie Breslau,ale nie mogę znaleźć ich poczynań na dalszej linii frontu.Bardzo proszę o pomoc.
Napisano
Jak wynika z tekstu w linku w Breslau było ponad 30 batalioónw Volkssturmu. A na całym Dolnym Śląsku jeszcze więcej.
Jak chcesz znaleźć ten Twój to nie wiem nie mając więcej informacji .

http://www.festungbreslau.wroclaw.pl/main.php?target=bitwa
Napisano
Witam
A co na allegro i innych aukcjach nie ma? sprawdziłem i są nawet niedrogo cena poniżej 20 zł+koszt wysyłki. Wiec proponuję sobie zakupić, jeśli jednak ktoś bardzo jest skąpy to istnieją jeszcze takie instytucje jak biblioteki gdzie owe książki się znajdują oraz wiele innych gdzie można znaleźć owe informacje.Posiadam owe książki w dwóch wersjach polskiej i niemieckiej.
Na Dolnym Śląsku powstało co najmniej około 200 batalionów Volkssturmu dokładnie nie wiadomo z prostego powodu za dużo się nie zachowało dokumentów z tego okresu, wiec sami Niemcy ile utworzyli tych jednostek nie wiedzą. Cóż materiałów na ten temat jest nawet sporo pomimo jak wcześniej wspomniałem olbrzymich brakach w dokumentach. Akurat wiem dość sporo w tym temacie nie zawsze jest to wiedza szeroka jeśli chodzi o poszczególne bataliony ale przynajmniej wiem gdzie walczyły ale o niektórych posiadam dość szeroką wiedzę.Ale trochę jestem leniwy i nie chcę mnie się wypisywać o tych batalionach w końcu dość sporo ich jest.
Poza Wrocławiem walczyły jeszcze w Głogowie jest książka na temat Głogowa oraz kilka artykułów na forum także o tym jest.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie