Skocz do zawartości

Bagażnik rowerowy.

michal1514

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Wiem, że to nie forum motoryzacyjne ale pewnie wielu z Was używa bagażników na rowery. Mianowicie - w sierpniu wyjeżdżam (trasa 300 pare km, głównie autostrada = duże prędkości) i chciałbym sobie sprawić bagażnik rowerowy lecz jak najtańszy bo będzie on użyty max. 3 razy na rok więc po co drogi? Bagażnik na hak odpada bo nie mam. Znalazłem na allezło coś w tym stylu : http://allegro.pl/bagaznik-na-klape-1-2-3-rowery-uchwyt-rowerowy-pol-i2315968446.html Używa ktoś z Was takiego wynalazku ? Szczerze mówiąc to wygląd nie budzi zaufania ale widze, że dużo osób takie coś kupuje i negatywów nie widzę. Co o tym sądzicie ?

Ja mam 2 sztuki na dach i jestem zadowolony. I też używam 2-3 razy w roku (w tym w ogóle bo sezon rowerowy ze względu na zdrowie padł :( ). Nie kupuj czegoś co zasłania tablice rejestracyjną bądź wystaje po za obrys auta (rowery szersze niż auto) - jak trafisz na upierdliwca z MO to będziesz miał problem.

Za moje bagażniki płaciłem około 150 złotych za sztukę z bardzo dobrej firmy na literę T....

W większości krajów przepisy zabraniają zasłaniania świateł i tablicy, musiałbyś się dowiedzieć szczegółów.
W przypadku korzystania z bagażników dachowych przy dużych prędkościach nie ma co oszczędzać - woziłem kiedyś rowery na dachu na jednych z tańszych konstrukcji, wszystko goniło na boki, słabe mocowania - nie rozpędzałem się. Polecam też modele z zamkami - licho nie śpi.

Mam cały bagażnik i uchwyty na rowery z firmy Th - wszystko na jeden kluczyk. Idzie mocno przykręcić i nic nie lata tylko rowery strasznie hałasują i zużycie paliwa wzrasta u mnie nawet około 1,5 litra na 100km (na autostradzie)
W Polsce nie wydają 3 tablicy rowerowej a i tak tablica musi być przymocowana do auta a nie do bagażnika. Światła to dla własnego bezpieczeństwa nie przykrywałbym. A rowery po za obrys wystawać nie mogą bo można kogoś zahaczyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie