storck1 Napisano 9 Lipiec 2012 Autor Napisano 9 Lipiec 2012 Witam,Taki symbol znajduję sie na czerwonym niemieckim kubku z przykrywką. Niestety nie mam zdjęć , stąd ten rysunek. Wydaje mi się że skądś kojarzę ten symbol ale nie pamiętam skąd.
jan27 Napisano 9 Lipiec 2012 Napisano 9 Lipiec 2012 Symbolika runiczna. antenka" to Algiz a ta horyzontalna to eihwaz (powinna byc w pionie).
storck1 Napisano 9 Lipiec 2012 Autor Napisano 9 Lipiec 2012 Dzięki. Czy oba te symbole razem były charakterystyczne dla jakiejś organizacji ? Kubek jest stalowy (widać ślady czerwonej farby jak na manierkach niemieckich), ma przykrywkę na zawiasie, a do przykrywki od spodu przymocowane jest coś w rodzaju ostrzy. Dodatkowo z boku mam mosiężny kółko z numerem 111. Może ktoś kiedyś trafił , widział coś podobnego ?
RPS Napisano 9 Lipiec 2012 Napisano 9 Lipiec 2012 Interpretacja: Algiz - Anioł Stróż - Przewodnik - FührerEihwaz - Nieśmiertelne drzewo - (poziomo) leży, znaczy się Hitler kuputt". Inne propozycje?
Molke Napisano 9 Lipiec 2012 Napisano 9 Lipiec 2012 Na slepo nie widzac zdjec kubka strzele iz jest to kubek niemieckiej organizacji NSV - Narodowosocjalistyczna Ludowa Opieka Społeczna.Bez zdjec ciezko stwierdzic ale na 90% obstawiam na kubek do zbierania datkow tzw puszke kestarska. Tu przykładowe foto np kol. Kopaczahttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/1_copy726.jpg
marg33 Napisano 9 Lipiec 2012 Napisano 9 Lipiec 2012 Raczej na pewno to:http://www.germanmilitaria.com/Political/photos/N036966.htmlNiemal zawsze przy okazji tego znaku wyskakują" runy.Temat przerabiany na forum wiele razy.
storck1 Napisano 9 Lipiec 2012 Autor Napisano 9 Lipiec 2012 Dziękuje serdecznie za odpowiedzi ;) Kol. Molke - bingo! To dokładnie ten kubek, przez myśl mi nie przeszło że to do kwestowania :) Szacun !
storck1 Napisano 9 Lipiec 2012 Autor Napisano 9 Lipiec 2012 Macie może linki do tego typu kubków, chociażby do wątku kol. Kopacza bo wyszukiwarka nic nie wypluwa"
Pytanie
storck1
Witam,
Taki symbol znajduję sie na czerwonym niemieckim kubku z przykrywką. Niestety nie mam zdjęć , stąd ten rysunek. Wydaje mi się że skądś kojarzę ten symbol ale nie pamiętam skąd.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.