poszukiwacz666 Napisano 5 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2012 Mam pytanie poszukuje zdjeć lub rysunków szkolnych pocisków kalibru 88m niemieckich. Ktoś pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poszukiwacz666 Napisano 8 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 8 Lipiec 2012 Witam oto zdjecie tego pociku ćwiczebnego koło niego leży zwykła 88. Zaskuje mnie też fakt ze pierścienie prowadzące są stalowe. Czy teraz może mi ktoś wiecej o nim powiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 9 Lipiec 2012 Share Napisano 9 Lipiec 2012 Na ile się orientuję, to i w bojowych pociskach się to zdarzało. Dla zaoszczędzenia miedzi Niemcy dość szeroko stosowali w amunicji tzw. miękki spiek żelazny (Sintereisen chyba się to zwało, albo w skrócie SE), nadający się właśnie np. na pierścienie wiodące. A np. pociski pistoletowe 9x19 (Para) w amunicji przeznaczonej do pm-ów także były wykonane w tej technologii, jako monolityczny kawałek SE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poszukiwacz666 Napisano 9 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 9 Lipiec 2012 głownie to chodzi mi o tą wkrętke z przodu ma średnice dokladnie 88mm a pocisk jest wyspełniony smołą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 11 Lipiec 2012 Share Napisano 11 Lipiec 2012 Na mój gust to jest pocisk do przystrzeliwania łoża działa - ten grzybek z przodu miał za zadanie ograniczyć zasięg lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.