poszukiwacz666 Napisano 5 Lipiec 2012 Autor Napisano 5 Lipiec 2012 Mam pytanie poszukuje zdjeć lub rysunków szkolnych pocisków kalibru 88m niemieckich. Ktoś pomoże
poszukiwacz666 Napisano 8 Lipiec 2012 Autor Napisano 8 Lipiec 2012 Witam oto zdjecie tego pociku ćwiczebnego koło niego leży zwykła 88. Zaskuje mnie też fakt ze pierścienie prowadzące są stalowe. Czy teraz może mi ktoś wiecej o nim powiedzieć?
Speedy Napisano 9 Lipiec 2012 Napisano 9 Lipiec 2012 Na ile się orientuję, to i w bojowych pociskach się to zdarzało. Dla zaoszczędzenia miedzi Niemcy dość szeroko stosowali w amunicji tzw. miękki spiek żelazny (Sintereisen chyba się to zwało, albo w skrócie SE), nadający się właśnie np. na pierścienie wiodące. A np. pociski pistoletowe 9x19 (Para) w amunicji przeznaczonej do pm-ów także były wykonane w tej technologii, jako monolityczny kawałek SE.
poszukiwacz666 Napisano 9 Lipiec 2012 Autor Napisano 9 Lipiec 2012 głownie to chodzi mi o tą wkrętke z przodu ma średnice dokladnie 88mm a pocisk jest wyspełniony smołą
Grzesio Napisano 11 Lipiec 2012 Napisano 11 Lipiec 2012 Na mój gust to jest pocisk do przystrzeliwania łoża działa - ten grzybek z przodu miał za zadanie ograniczyć zasięg lotu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.