Skocz do zawartości
  • 0

części z samolotu niemieckiego - jakiego ??

Landszaft

Pytanie

Napisano

Witam. Dreptając po lesie wyskakują mi od czasu do czasu części z samolotu niemieckiego. prawdopodobnie z myśliwskiego , ale to moje przypuszczenie. Niestety dokładne określenie typu jest na podstawie elementów dość trudne z uwagi na brak charakterystycznych znajdek. Z uwagi że jest tego już trochę będę powoli co jakiś czas dokładał następne znajdki których nie mogę rozpoznać. Pierwszy to jakiś rozdzielacz ,paliwa,olejów, cieczy chłodzących czy powietrzny . nie wiem. Wykonany cały z aluminium

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

na tym elemencie sporo różnych sygnatur. Na widocznym zdjęciu jest numer odlewu 219-2220-41??6 5?36, poniżej wybity numer 1885. Na nakrętkach są wybite oznaczenia w kółkach L3 oraz numery 976.

Napisano

i ostatnie zdjęcie pierwszego elemntu to widok z góry na ostatnie sygnatury w rombie Litera K i cyfra 14 oraz w owalu wybita podwójnie sygnatura zdublowana" a w niej cyfry 966

Napisano

SPoskier masz rację . To że jest to do samolotów niemieckich to wiem tylko do jakiego ?. Tu następny element czyli następny trójnik który wewnątrz ma chyba tłoczek który zamyka jeden i otwiera drugi zawór. Widać że do niego były dokęcane gumowe węże bo jedna z końcówek jest z węża z sygnaturami ARGUS NW6 . Firma niemiecka Argus produkowała osprzęt do silników" . Element też ma numer odlewu czyli numer który w trakcie odlewania był już w formie, nr to: 8-3312-10(mini odlewana sygnatura w trójkącie (VD)i dalej nr 31254. Z góry do każdego wyjścia zamiast jak poprzednio cyfr są zaznaczone Litery A , N i D. Oczywoście znowu każda nakrętka ma sygnatury wybite : w trójkątach cyfry np 5 lub 9 lub 11 oraz 49. Co to za ustrojstwo ?

Napisano

i następny detal . to element przejścia linek sterowych na wodziki aluminiowe , element napędzał prawdopodobnie stery ogonowe lub lotki skrzydłowe. Niestety matka przyroda tak go skonsumowała że niewiele co można odczytać i wszystkie praktycznie sygnatury znikły. Jedyna jaką znalazłem to na rurce aluminiowej numer 3115.5. długość rurki widocznej to 47 cm

Napisano

a tu widok z drugiej strony . oprócz widocznych linek widać że do tego ustrojstwa były podłączone do każdego elementu sterowego czy rurki czy linki kabelek elektryczny skrętka miedziana

Napisano
ciężko coś znaleźć, kusiło mnie w kierunku ME 109 ale ciężko o jakieś foty dokładniejsze

poniżej występowało coś o nr. 3115.5 ale kompletnie nie pasuje
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=664716

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie