Skocz do zawartości
  • 0

3 ołowiane krążki

cuma

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wyglądem przypomina meksykańskie sombrero. Komu i do czego były potrzebne? Do czego służyły? Moje podejrzenia kieruję w kierunku odlewu pocisków, ale to tylko domysły. Mylę się? Podpowiedzcie. Dziękuję i pozdrawiam.

Napisano
goryl możliwe że wykorzystane jako cel ale jak pisałem wyżej trafiaja sie takie na poletkach wśród klamotów codziennego użytku więc co do dokładnego przeznaczenia można gdybać ale w tym przypadku akurat byłbym skłonny się z toba zgodzić;-)
Napisano

sombrero" od tyłu. Trafiony! Znowu się myliłem, ale nic to. Na błędach się cuma uczy.Za to na Was zawsze można polegać! Dziękuję!

Napisano
być może nie ma to bezpośredniego związku z wątkiem , ale ojciec mi opowiadał że z czubków był wytapiany ołów który służył jako obciążnik do wędek na żyłki ( w tamtym czasie końskie włosie ) i sieci - ot taka ciekawostka
Napisano
Prawdopodobnie owe krążki"rozsiane tu i ówdzie to dzieło wszelakich rzemieślników" co wytapiali(ja np w kapslach od czystej lub nie)ołów,bo to fajny metal.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie