cuma Napisano 1 Lipiec 2012 Autor Napisano 1 Lipiec 2012 Amunicja zakopana! Cały ten ałagan" leżał w jednym miejscu, a wśród tego...
cuma Napisano 1 Lipiec 2012 Autor Napisano 1 Lipiec 2012 3 ołowiane krążki o średnicy 50-60mm, z których jeden...
cuma Napisano 1 Lipiec 2012 Autor Napisano 1 Lipiec 2012 wyglądem przypomina meksykańskie sombrero. Komu i do czego były potrzebne? Do czego służyły? Moje podejrzenia kieruję w kierunku odlewu pocisków, ale to tylko domysły. Mylę się? Podpowiedzcie. Dziękuję i pozdrawiam.
GORYL Napisano 1 Lipiec 2012 Napisano 1 Lipiec 2012 Ewidentnie służyły jako cel. sombrero" to chyba właśnie trafienie...
HASAG40 Napisano 1 Lipiec 2012 Napisano 1 Lipiec 2012 tzn.ten co pokazałeś na focie a reszta nie wiem ale często się owe trafiają na poletkach
HASAG40 Napisano 1 Lipiec 2012 Napisano 1 Lipiec 2012 goryl możliwe że wykorzystane jako cel ale jak pisałem wyżej trafiaja sie takie na poletkach wśród klamotów codziennego użytku więc co do dokładnego przeznaczenia można gdybać ale w tym przypadku akurat byłbym skłonny się z toba zgodzić;-)
cuma Napisano 1 Lipiec 2012 Autor Napisano 1 Lipiec 2012 sombrero" od tyłu. Trafiony! Znowu się myliłem, ale nic to. Na błędach się cuma uczy.Za to na Was zawsze można polegać! Dziękuję!
VVICIA Napisano 1 Lipiec 2012 Napisano 1 Lipiec 2012 być może nie ma to bezpośredniego związku z wątkiem , ale ojciec mi opowiadał że z czubków był wytapiany ołów który służył jako obciążnik do wędek na żyłki ( w tamtym czasie końskie włosie ) i sieci - ot taka ciekawostka
GORYL Napisano 1 Lipiec 2012 Napisano 1 Lipiec 2012 Prawdopodobnie owe krążki"rozsiane tu i ówdzie to dzieło wszelakich rzemieślników" co wytapiali(ja np w kapslach od czystej lub nie)ołów,bo to fajny metal.
Pytanie
cuma
Amunicja zakopana! Cały ten ałagan" leżał w jednym miejscu, a wśród tego...
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.