Skocz do zawartości
  • 0

Łuska, bębenek i lufa

waski456

Pytanie

Napisano
Po paru wypadach z neodymką trochę się tego nazbierało. Zakładam jeden wątek żeby nie zaśmiecać forum.

Lufa. Dł. 219mm, jakieś bicia: KRIEGHOFF KG ULM wiem ,że Krieghoff to jakaś firma myśliwska ale prosiłbym o dalsze informacje.
Bębenek. 37mm długości 36mm szerokości. Wybity orzeł zdaje się niemiecki. Pod orłem litera N.
Pozdrawiam Wąski

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Po paru wypadach z neodymką trochę się tego nazbierało. Zakładam jeden wątek żeby nie zaśmiecać forum.

Lufa. Dł. 219mm, jakieś bicia: KRIEGHOFF KG ULM wiem ,że Krieghoff to jakaś firma myśliwska ale prosiłbym o dalsze informacje.
Bębenek. 37mm długości 36mm szerokości. Wybity orzeł zdaje się niemiecki. Pod orłem litera N.
Pozdrawiam Wąski
Napisano
Też w pierwszym momencie obstawiałem wkładkę,ale brakuje tam frezowania na rant komory nabojowej.Bo miałem kiedyś coś takiego w ręku,ale o nieco innej budowie.Ale żeby wkładka przez lufę nie przeleciała to tamta miała właśnie frezowanie na rant.
Napisano
Ten typ wkładki nie wymaga rantu, kontruje sie go widoczna na jednym ze zdjec srubą , jest ona mimosrodowa i wystaje nieznacznie poza obrys kształtu komory nabojowej ( przez co ustala polozenie w lufie), po prostu w pewnym momencie obrotu blokuje ona wkładke w lufie kasując luz, widziałem podobną konstrukcje na żywo.
Napisano
Lufa to tzw wkładka ( lufa wkładkowa) umożliwiajaca strzelanie ze strzelby ( badz innej broni gładkolufowej) nabojami bocznego zapłonu, trudno powiedziec cos wiecej, bo czesto takie wkładki byly konstrukcjami uniwersalnymi, umozliwiającymi stosowanie w wielu modelach broni, ograniczał je jedynie kaliber strzelby, w broni myśliwskiej patent stosowany w zasadzie do dzisiaj.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie