Lonewolf Napisano 20 Czerwiec 2012 Autor Napisano 20 Czerwiec 2012 Szukam porody co wybrać alternatywnego dla argo 2.0 bo z takim chodzę. Mój kopacz tez chce cos kupić jednak raczej nie to samo aby miec porównanie. Z tego co poczytałem na forum to chyba w grę wchodzą:Teknetics Omega 8000Minelab X-Terra 705 Fisher F4White's DFXArgo ma 3 tryby pracy ale z tego co wyczytałem w/w nie wszytkie maja takie opcje. Chodzimy po militarce ale kolorowe łuski tez chętnie sie zbiera. Tak wiec potrzebóje porady i weryfikacji zeby cos wybrać dobrego.Drugie pytanie bo szukałem i jakoś nie potrafie znależć co to grunt mocno zmineralizowany? Grunty pochodzenia mineralnego to wiem co to sa to V i VI klasa bonitacyjna ale grunty mocno zmineralizowane czy to to samo czyli piaski skały gdzie jest mało próchnicy?
pako151515 Napisano 20 Czerwiec 2012 Napisano 20 Czerwiec 2012 Fisher F4 i X-terra 705 odpada, reszta wykrywaczy prędzej spasujesz do Argo.
piowo2007 Napisano 21 Czerwiec 2012 Napisano 21 Czerwiec 2012 Whites MXT, starsza maszyna ale niezawodna i osiągi ma. Zależy jaki przedział cenowy Ciebie interesuje... Bo Whites V3i nie do pobicia, nawet przez Deusa. Ale cena odstrasza...
Rujewit Napisano 21 Czerwiec 2012 Napisano 21 Czerwiec 2012 Tak jak przedmówca prawi, w zależności ile funduszu chcesz na to przeznaczyć...Osobiście brałbym whites'a.
Lonewolf Napisano 21 Czerwiec 2012 Autor Napisano 21 Czerwiec 2012 Raczej w cenie cos w cenie argo. Z założenia ma to byc cos konkurencyjnego w cenie i osiągach.
piowo2007 Napisano 21 Czerwiec 2012 Napisano 21 Czerwiec 2012 Do 2 tysięcy nie znajdziesz nic lepszego od Argo. Chyba, że okazyjnie używkę... Ja także przymierzam się do zmiany na lepszy model. A w grę wchodzą tylko dwie firmy - Whites i Xp. Tak jak napisałem przeskok odczujesz kupując z Whitesa MXT, DFX i wyższe droższe modele. Jeżeli chodzi o XP to Goldmax II, Goldmax Power II i Deus. Czyli musisz się liczyć z wydatkiem około 3 tys. (sprzęt nowy). Używkę ciężko kupić bo są to tak dobre wykrywacze, że nikt ich się nie pozbywa.
sza.man Napisano 21 Czerwiec 2012 Napisano 21 Czerwiec 2012 do opisanych zadań to 3900 będzie idealny
RAJTAR Napisano 21 Czerwiec 2012 Napisano 21 Czerwiec 2012 Nie doceniacie Panowie Omegi... może i lepiej , oczywiście dla użytkowników Omegi , jednak w przeciwieństwie do Argo jest to typowy drobnicowiec".
Lonewolf Napisano 22 Czerwiec 2012 Autor Napisano 22 Czerwiec 2012 Czyli wychodzi na to, ze argo jest konkurencja samą dla siebie co do osiągów jak i przedziału cenowego. Cos tej samej klasy albo lepsze tylko z wyższej półki cenowej. Czyli dla siebie dobrze wybrałem :)
Lonewolf Napisano 22 Czerwiec 2012 Autor Napisano 22 Czerwiec 2012 A odpowiedz na drugie pytanie Drugie pytanie bo szukałem i jakoś nie potrafie znależć co to grunt mocno zmineralizowany? Grunty pochodzenia mineralnego to wiem co to sa to V i VI klasa bonitacyjna ale grunty mocno zmineralizowane czy to to samo czyli piaski skały gdzie jest mało próchnicy?"Może ktoś to wyjaśnić?
k-szela Napisano 23 Czerwiec 2012 Napisano 23 Czerwiec 2012 Najbardziej uniwersalny z tych sprzętów będzie DFX reszta to typowe monciaki, jeszcze zależy co macie na myśli mówiąc militarka. Ja szukam głównie monetek kiedyś bawiłem się w militarkę kolorową ( klamerki i takie tam ) i tu każdy z wymienionych się sprawdzi, miałem mxt300 i jeżeli chodzi o typowe militarzenie to raczej nie to ( chyba że tryb prospecting ), jeżeli chodzi o kolorek to sprzęt cacy. Teraz mam VX3 i mi wystarczy tryby i częstotliwości powodują ze jest bardzo uniwersalny ( ale to nie ta półka cenowa ). Wracając do tematu to polecam MXT, używkę w bardzo dobrym stanie kupi się do 2000zł i to mogę polecić.
sza.man Napisano 24 Czerwiec 2012 Napisano 24 Czerwiec 2012 k-szela, chyba niepotrzebnie się produkujesz, bo to kolejny wątek mający potwierdzić cudowność rutusów.
marek19767 Napisano 25 Czerwiec 2012 Napisano 25 Czerwiec 2012 witam.Sza.man a Ty jaki cudowny sprzęt byś polecił?
Lonewolf Napisano 25 Czerwiec 2012 Autor Napisano 25 Czerwiec 2012 @sza.man Poczytaj jeszcze raz pierwsze zdanie pierwszego postu. Tam jest napisane jest jest cel tego wątku. Poza tym ze mam argo nic z Rutusem mnie nie łączy. Jestem to mój pierwszy sezon wiec szukam informacji.
egon10 Napisano 6 Lipiec 2012 Napisano 6 Lipiec 2012 Boze widzisz a nie grzmisz...Co za pajac wymyslil ze x705 to moneciak(drobncowiec)?
jacho Napisano 6 Lipiec 2012 Napisano 6 Lipiec 2012 Uważaj zanim nazwiesz kogoś pajacem. Czym wg ciebie jest 705?
egon10 Napisano 7 Lipiec 2012 Napisano 7 Lipiec 2012 jak najbardziej wykrywaczem metalu jest.zastanow sie teraz po co do xterry sa anteny o roznej czestotliwosci, i po co ten wykrywacz zostal wyposazony w tryb prospecting?
jacho Napisano 10 Lipiec 2012 Napisano 10 Lipiec 2012 Nie będę się zastanawiał. 705 to moneciak i tyle. Nic tego nie zmieni. F75 ma tryb statyczny i 3 cewki do wyboru. Ja w T2 mam cache mode. I takie tam blablabla. To że 705 ma tryb prospecting zupełnie o niczym nie świadczy. 705 to dynamik bez dyskryminacji wielkościowej z cewkami o średnicy talerza na zupę. Może mieć 1000 trybów a i tak pozostanie wykrywką na drobiazgi. 305 też ma 2 cewki, 505 ma te same co do 705 i co z tego? Nic. Fajnie że są. Cała seria to moneciaki. Koniec kropka.Poczytaj troszkę zanim wypajacujesz" kolejnego forumowicza.
krzychon08 Napisano 10 Lipiec 2012 Napisano 10 Lipiec 2012 Lonewolf ja chce sprzedac xlt bo kupiłem 705 i chce juz tylko tego mieć bo w miarę lekki a na militarke juz niechodze
dziabuch Napisano 10 Lipiec 2012 Napisano 10 Lipiec 2012 Ja używam x-terry do szukania depozytów i - nie żebym się chwalił- niejakie efekty mam.Oczywiście według utartego, acz zupełnie bezpodstawnego podziału na dynamiki-drobnicowce, statyki-militarkowce - jest to drobnicowiec.Ale...no własnie jest jedno 'ale' - co z tego, skoro x-terra na dynamiku łapie duże przedmioty lepiej niż większość statyków.I mowa tu nie tylko o zasięgu, ale i o skutecznej identyfikacji.Bo rozpoznanie czy zalegający na- powiedzmy- 60 centymetrach duży przedmiot jest żelazny, miedziany czy aluminiowy, to jest wyższa szkoła jazdy, a x-terra to potrafi- o ile jej operator jest w miarę kumaty i doświadczony.
egon10 Napisano 10 Lipiec 2012 Napisano 10 Lipiec 2012 Jacho to podziel sie z forumowiczami jak Ci sie 'chodzi' na statyku w f75
jacho Napisano 11 Lipiec 2012 Napisano 11 Lipiec 2012 Nie mam F75. Czytaj dokładniej :)I Panowie, nie twierdzę że dobry dynamik nie złapie konserwy z 80cm. Przy dobrych wiatrach da radę (spora puszka, ustawienie wieczka płasko w sondę itp). Ale nie o to chodzi. Cały myk w tym, żeby nie kopać drobne bardziewia jakim są kawałeczki zasieków, odłamki, gwoździki, druciki, monetki, blaszki, kapselki, folijki i miliony innych zaśmiecajek. Nawet tak dobra wykrywka jak 705, bo za taką ją uważam, nie poradzi sobie w kopaniu czystej militarki. Wiadro z metra wyrwiesz ziemmi, czemu nie! Ale do tego będzie 3 wiadra drobnego śmiecia + odciski od łopaty. Można ograniczyć czułość. Ale nie tędy droga. Każde ścięcie czułości to również zmniejszenie wykrywalności większych przedmiotów. A jak działa statyk w F75? Nie mam bladego pojęcia. Ale nie spodziewałbym się fajerwerków :)Ciekawych znajdek życzę. Co w ziemi to niszczeje.
egon10 Napisano 11 Lipiec 2012 Napisano 11 Lipiec 2012 Jacho jesli juz piszemy o uwaznym czytaniu,to pokaz mi prosze gdzie napisalem ze xtera 705 to sprzet na militarke?Pisalem o wykrywaczach uniwersalnych.Tym sie roznimy ze ja pisze o wykrywaczach ktore mam, lub milalem,i to nie przez piec minut ogladajac je w sklepie ale odrobine dluzej.Swoje spostrzeznia opieram na praktyce a nie na wiedzy zaslyszanej od znajomych, mam tu na mysli f75 jak i x70,ktora niewiele rozni sie od x705.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.