Skocz do zawartości

Konkurencja dla Argo

Lonewolf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam porody co wybrać alternatywnego dla argo 2.0 bo z takim chodzę. Mój kopacz tez chce cos kupić jednak raczej nie to samo aby miec porównanie.

Z tego co poczytałem na forum to chyba w grę wchodzą:
Teknetics Omega 8000
Minelab X-Terra 705
Fisher F4
White's DFX

Argo ma 3 tryby pracy ale z tego co wyczytałem w/w nie wszytkie maja takie opcje. Chodzimy po militarce ale kolorowe łuski tez chętnie sie zbiera.
Tak wiec potrzebóje porady i weryfikacji zeby cos wybrać dobrego.

Drugie pytanie bo szukałem i jakoś nie potrafie znależć co to grunt mocno zmineralizowany? Grunty pochodzenia mineralnego to wiem co to sa to V i VI klasa bonitacyjna ale grunty mocno zmineralizowane czy to to samo czyli piaski skały gdzie jest mało próchnicy?
Napisano
Whites MXT, starsza maszyna ale niezawodna i osiągi ma. Zależy jaki przedział cenowy Ciebie interesuje... Bo Whites V3i nie do pobicia, nawet przez Deusa. Ale cena odstrasza...
Napisano
Do 2 tysięcy nie znajdziesz nic lepszego od Argo. Chyba, że okazyjnie używkę... Ja także przymierzam się do zmiany na lepszy model. A w grę wchodzą tylko dwie firmy - Whites i Xp.
Tak jak napisałem przeskok odczujesz kupując z Whitesa MXT, DFX i wyższe droższe modele. Jeżeli chodzi o XP to Goldmax II, Goldmax Power II i Deus. Czyli musisz się liczyć z wydatkiem około 3 tys. (sprzęt nowy). Używkę ciężko kupić bo są to tak dobre wykrywacze, że nikt ich się nie pozbywa.
Napisano
Nie doceniacie Panowie Omegi... może i lepiej , oczywiście dla użytkowników Omegi , jednak w przeciwieństwie do Argo jest to typowy drobnicowiec".
Napisano
Czyli wychodzi na to, ze argo jest konkurencja samą dla siebie co do osiągów jak i przedziału cenowego. Cos tej samej klasy albo lepsze tylko z wyższej półki cenowej.
Czyli dla siebie dobrze wybrałem :)
Napisano
A odpowiedz na drugie pytanie Drugie pytanie bo szukałem i jakoś nie potrafie znależć co to grunt mocno zmineralizowany? Grunty pochodzenia mineralnego to wiem co to sa to V i VI klasa bonitacyjna ale grunty mocno zmineralizowane czy to to samo czyli piaski skały gdzie jest mało próchnicy?"

Może ktoś to wyjaśnić?
Napisano
Najbardziej uniwersalny z tych sprzętów będzie DFX reszta to typowe monciaki, jeszcze zależy co macie na myśli mówiąc militarka. Ja szukam głównie monetek kiedyś bawiłem się w militarkę kolorową ( klamerki i takie tam ) i tu każdy z wymienionych się sprawdzi, miałem mxt300 i jeżeli chodzi o typowe militarzenie to raczej nie to ( chyba że tryb prospecting ), jeżeli chodzi o kolorek to sprzęt cacy. Teraz mam VX3 i mi wystarczy tryby i częstotliwości powodują ze jest bardzo uniwersalny ( ale to nie ta półka cenowa ). Wracając do tematu to polecam MXT, używkę w bardzo dobrym stanie kupi się do 2000zł i to mogę polecić.
Napisano
@sza.man Poczytaj jeszcze raz pierwsze zdanie pierwszego postu. Tam jest napisane jest jest cel tego wątku.
Poza tym ze mam argo nic z Rutusem mnie nie łączy. Jestem to mój pierwszy sezon wiec szukam informacji.
  • 2 weeks later...
Napisano
jak najbardziej wykrywaczem metalu jest.
zastanow sie teraz po co do xterry sa anteny o roznej czestotliwosci, i po co ten wykrywacz zostal wyposazony w tryb prospecting?
Napisano
Nie będę się zastanawiał. 705 to moneciak i tyle. Nic tego nie zmieni. F75 ma tryb statyczny i 3 cewki do wyboru. Ja w T2 mam cache mode. I takie tam blablabla. To że 705 ma tryb prospecting zupełnie o niczym nie świadczy. 705 to dynamik bez dyskryminacji wielkościowej z cewkami o średnicy talerza na zupę. Może mieć 1000 trybów a i tak pozostanie wykrywką na drobiazgi. 305 też ma 2 cewki, 505 ma te same co do 705 i co z tego? Nic. Fajnie że są. Cała seria to moneciaki. Koniec kropka.
Poczytaj troszkę zanim wypajacujesz" kolejnego forumowicza.
Napisano
Ja używam x-terry do szukania depozytów i - nie żebym się chwalił- niejakie efekty mam.
Oczywiście według utartego, acz zupełnie bezpodstawnego podziału na dynamiki-drobnicowce, statyki-militarkowce - jest to drobnicowiec.Ale...no własnie jest jedno 'ale' - co z tego, skoro x-terra na dynamiku łapie duże przedmioty lepiej niż większość statyków.
I mowa tu nie tylko o zasięgu, ale i o skutecznej identyfikacji.Bo rozpoznanie czy zalegający na- powiedzmy- 60 centymetrach duży przedmiot jest żelazny, miedziany czy aluminiowy, to jest wyższa szkoła jazdy, a x-terra to potrafi- o ile jej operator jest w miarę kumaty i doświadczony.
Napisano
Nie mam F75. Czytaj dokładniej :)
I Panowie, nie twierdzę że dobry dynamik nie złapie konserwy z 80cm. Przy dobrych wiatrach da radę (spora puszka, ustawienie wieczka płasko w sondę itp). Ale nie o to chodzi. Cały myk w tym, żeby nie kopać drobne bardziewia jakim są kawałeczki zasieków, odłamki, gwoździki, druciki, monetki, blaszki, kapselki, folijki i miliony innych zaśmiecajek. Nawet tak dobra wykrywka jak 705, bo za taką ją uważam, nie poradzi sobie w kopaniu czystej militarki. Wiadro z metra wyrwiesz ziemmi, czemu nie! Ale do tego będzie 3 wiadra drobnego śmiecia + odciski od łopaty. Można ograniczyć czułość. Ale nie tędy droga. Każde ścięcie czułości to również zmniejszenie wykrywalności większych przedmiotów. A jak działa statyk w F75? Nie mam bladego pojęcia. Ale nie spodziewałbym się fajerwerków :)
Ciekawych znajdek życzę. Co w ziemi to niszczeje.
Napisano
Jacho jesli juz piszemy o uwaznym czytaniu,to pokaz mi prosze gdzie napisalem ze xtera 705 to sprzet na militarke?
Pisalem o wykrywaczach uniwersalnych.
Tym sie roznimy ze ja pisze o wykrywaczach ktore mam, lub milalem,i to nie przez piec minut ogladajac je w sklepie ale odrobine dluzej.
Swoje spostrzeznia opieram na praktyce a nie na wiedzy zaslyszanej od znajomych, mam tu na mysli f75 jak i x70,ktora niewiele rozni sie od x705.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie