tomek64 Napisano 19 Czerwiec 2012 Autor Napisano 19 Czerwiec 2012 witam, posród kul karabinowych znalazłem na pobojowisku z 1831 roku takĄ nieforemnĄ , poszarpanĄ bryłkę ołowianą. Czy to kawałek wiekszej całości, z której odlewano kule na polu bitwy ???
psychotata Napisano 19 Czerwiec 2012 Napisano 19 Czerwiec 2012 Może być od muszkietu lub od szrapnela.
shadowN Napisano 19 Czerwiec 2012 Napisano 19 Czerwiec 2012 nie nie może być.kule szrapnelowe nie mają nic wspólnego z muszkietowymi, wykonywane były ze stopu ołowiu z antymonem, znacznie twardszego, poza tym posiadały szew" i resztki odlewów, oraz są dużo bardziej błyszczące i nie bieleją tak mocno jak ołowiane.to skrzep, typowy dla obozowisk, lano kule i tyle w temacie.pozdro.
psychotata Napisano 19 Czerwiec 2012 Napisano 19 Czerwiec 2012 ale kolego, to była tylko sugestia, nie napisałem że dam sobie ręce za to uciąć;) człowiek się uczy całe życie i między innymi dlatego też jest tak mądre forum. pozdrawiam
Pytanie
tomek64
witam,
posród kul karabinowych znalazłem na pobojowisku z 1831 roku takĄ nieforemnĄ , poszarpanĄ bryłkę ołowianą. Czy to kawałek wiekszej całości, z której odlewano kule na polu bitwy ???
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.