Skocz do zawartości
  • 0

Coś z brodaczem

kozogłowy

Pytanie

Napisano

Taką ciekawostkę wykopałem dzisiaj. Ktoś ma jakieś sugestie co to jest i z jakiego to okresu? Długość około 4,3 cm

Proszę precyzyjnie tytułować!

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 12:22 18-06-2012

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szadołen wróci. Tacy jak on zawsze wracają jak mu foch przejdzie. Oby jaknajpredzej ( może juz jest ? ) bo gość wiedze ma. Tylko taki mało towarzyski jest :)

Wracając do tematu bez lepszych fotek nic nie zdziałsz . Sprobuj znaleźć w aparacie funkcję macro lub znajź taki z tą funkcją. Popróbuj zdjęć w różnym świetle. Dokładnie zidentyfikuj materiał .
Osobiście zaintrygowała mnie sugestia szadołena ale chyba jednak nie jest to takie stare.
Napisano
Czyli garret kłamie, moneta to na pewno nie jest:) Widać ,że to cynk. Na moje XIX,początek XX wieku. Coś mi mówi ,że może być to jedna z nóżek świecznika lub czegoś podobnego.
Napisano
zrob u kogoś lepsze fotki, potrzebuję widzieć czy były gdzieś zaczepy..

moje dwa typy to a) połamany hak od pochwy tasaka (raczej skreślamy)

b) zapinka, być może okres wpływów rzymskich lub nawet wikińska czy wczesnośredniowieczna. (Poczekajmy jednak z werdyktem bo przedmiot jest niekompletny i może okazać się pudłem również i ten typ).

póki co szukam analogii..
Ciekawe ornamenty, jest to nawiązanie do zwierzęcia lub postaci.. Na oko - smok, wąż lub jakieś bóstwo..

Cały czas mam wrażenie że to coś wikińskiego..
w jakiej części kraju trafione?
pozdro.
Napisano
Województwo łódzkie.

Ktoś zasugoerował jeszcze, że może to być okucie od pasa. Na samej górze przedmiotu wydaje się być coś ułamane, jakby to było do czegoś przyczepione. Pokombinuję dzisiaj jeszcze ze swoim sprzętem, jak nic nie wyjdzie jutro podejdę do znajomego zrobić lepsze foty.
Napisano

Udało mi się moim sprzętem kilka ostrzejszych fotek tyłu zrobić, niestety, obecnie nikogo z lepszym sprzętem w pobliżu nie mam, mam nadzieję, że starczy żeby na jakiś trop trafić.

Napisano
Może to być element od pistoletu skałkowego XVIII wiecznego , obejm a , w która wchodził pobijak , pod lufą ( ten byłby uszkodzony ale widac wyraźnie odłamanie na tuleję )
Napisano

Taką ciekawostkę wykopałem dzisiaj. Ktoś ma jakieś sugestie co to jest i z jakiego to okresu? Długość około 4,3 cm

Proszę precyzyjnie tytułować!

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 12:22 18-06-2012

Napisano
Na moje na nóżkę od świecznika to nijak nie pasuje.

Co do pisoletu skałkowego, na tych się niestety nie znam, ale byłoby to dość ciekawe zdobienie.

Eh, że też trafił mi się przedmiot tak trudny do zidentyfikowania.
Napisano
Z drugiej strony znalazłem taką fotkę:

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2011-07/eeaa60c0.jpg

Też tu występuje jakaś twarz, z wąsami tym razem. Przyjrzę się tym zdobieniom.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie