kozogłowy Napisano 18 Czerwiec 2012 Autor Napisano 18 Czerwiec 2012 Taką ciekawostkę wykopałem dzisiaj. Ktoś ma jakieś sugestie co to jest i z jakiego to okresu? Długość około 4,3 cmProszę precyzyjnie tytułować!Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 12:22 18-06-2012
kozogłowy Napisano 18 Czerwiec 2012 Autor Napisano 18 Czerwiec 2012 3, lepszych moim sprzętem raczej nie zrobię albo brak mi umiejętności.
shadowN Napisano 24 Czerwiec 2012 Napisano 24 Czerwiec 2012 theAdam & stug IV pudło..szukam analogii dalej w konkretnym temacie..bardzo możliwe że to połamana zapinka/fibula.
ZUBIKED Napisano 6 Lipiec 2012 Napisano 6 Lipiec 2012 Szadołen wróci. Tacy jak on zawsze wracają jak mu foch przejdzie. Oby jaknajpredzej ( może juz jest ? ) bo gość wiedze ma. Tylko taki mało towarzyski jest :)Wracając do tematu bez lepszych fotek nic nie zdziałsz . Sprobuj znaleźć w aparacie funkcję macro lub znajź taki z tą funkcją. Popróbuj zdjęć w różnym świetle. Dokładnie zidentyfikuj materiał .Osobiście zaintrygowała mnie sugestia szadołena ale chyba jednak nie jest to takie stare.
TheAdam1978A Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 Czyli garret kłamie, moneta to na pewno nie jest:) Widać ,że to cynk. Na moje XIX,początek XX wieku. Coś mi mówi ,że może być to jedna z nóżek świecznika lub czegoś podobnego.
shadowN Napisano 18 Czerwiec 2012 Napisano 18 Czerwiec 2012 zrob u kogoś lepsze fotki, potrzebuję widzieć czy były gdzieś zaczepy..moje dwa typy to a) połamany hak od pochwy tasaka (raczej skreślamy)b) zapinka, być może okres wpływów rzymskich lub nawet wikińska czy wczesnośredniowieczna. (Poczekajmy jednak z werdyktem bo przedmiot jest niekompletny i może okazać się pudłem również i ten typ).póki co szukam analogii..Ciekawe ornamenty, jest to nawiązanie do zwierzęcia lub postaci.. Na oko - smok, wąż lub jakieś bóstwo..Cały czas mam wrażenie że to coś wikińskiego..w jakiej części kraju trafione?pozdro.
kozogłowy Napisano 18 Czerwiec 2012 Autor Napisano 18 Czerwiec 2012 Województwo łódzkie.Ktoś zasugoerował jeszcze, że może to być okucie od pasa. Na samej górze przedmiotu wydaje się być coś ułamane, jakby to było do czegoś przyczepione. Pokombinuję dzisiaj jeszcze ze swoim sprzętem, jak nic nie wyjdzie jutro podejdę do znajomego zrobić lepsze foty.
kozogłowy Napisano 20 Czerwiec 2012 Autor Napisano 20 Czerwiec 2012 Udało mi się moim sprzętem kilka ostrzejszych fotek tyłu zrobić, niestety, obecnie nikogo z lepszym sprzętem w pobliżu nie mam, mam nadzieję, że starczy żeby na jakiś trop trafić.
kozogłowy Napisano 20 Czerwiec 2012 Autor Napisano 20 Czerwiec 2012 A tu widać lepiej ułamanie, jakby zaczepy" czy zawiasy", brakuje mi słów dzisiaj.
stug IV Napisano 23 Czerwiec 2012 Napisano 23 Czerwiec 2012 Może to być element od pistoletu skałkowego XVIII wiecznego , obejm a , w która wchodził pobijak , pod lufą ( ten byłby uszkodzony ale widac wyraźnie odłamanie na tuleję )
kozogłowy Napisano 6 Lipiec 2012 Autor Napisano 6 Lipiec 2012 Jakieś nowości w tym temacie?Ban dla shadowN jest permanentny?
kozogłowy Napisano 18 Czerwiec 2012 Autor Napisano 18 Czerwiec 2012 Taką ciekawostkę wykopałem dzisiaj. Ktoś ma jakieś sugestie co to jest i z jakiego to okresu? Długość około 4,3 cmProszę precyzyjnie tytułować!Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 12:22 18-06-2012
shadowN Napisano 18 Czerwiec 2012 Napisano 18 Czerwiec 2012 za wąskie i nie ten profil na okucie pasa.
kozogłowy Napisano 18 Czerwiec 2012 Autor Napisano 18 Czerwiec 2012 Przepraszam za taki tytuł, ale nie miałem nawet zielonego pojęcia co to jest i nie chciałem podawać mylnej nazwy tematu. Jeszcze raz przepraszam.
shadowN Napisano 18 Czerwiec 2012 Napisano 18 Czerwiec 2012 pokaż lepsze fotki awers+rewers, to zidentyfikuję.Są dwa mocne typy, ale bez wyżej wymienionych się nie podejmę.pozdro.
kozogłowy Napisano 23 Czerwiec 2012 Autor Napisano 23 Czerwiec 2012 Na moje na nóżkę od świecznika to nijak nie pasuje.Co do pisoletu skałkowego, na tych się niestety nie znam, ale byłoby to dość ciekawe zdobienie.Eh, że też trafił mi się przedmiot tak trudny do zidentyfikowania.
kozogłowy Napisano 23 Czerwiec 2012 Autor Napisano 23 Czerwiec 2012 Z drugiej strony znalazłem taką fotkę:http://fotoo.pl/zdjecia/files/2011-07/eeaa60c0.jpgTeż tu występuje jakaś twarz, z wąsami tym razem. Przyjrzę się tym zdobieniom.
kozogłowy Napisano 22 Czerwiec 2012 Autor Napisano 22 Czerwiec 2012 odświeżam, może ktoś jeszcze byłby w stanie coś dodać.
Pytanie
kozogłowy
Taką ciekawostkę wykopałem dzisiaj. Ktoś ma jakieś sugestie co to jest i z jakiego to okresu? Długość około 4,3 cm
Proszę precyzyjnie tytułować!
Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 12:22 18-06-2012
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.