madzinii Napisano 13 Czerwiec 2012 Napisano 13 Czerwiec 2012 Witam, wiele lat mieszkam w miejscowości Dzielna gmina Ciasna (pow. lubliniecki). Znajduje się tu budynek, który od dawna nazywany jest zolem". Kilka lat temu dotarłam do wzmianki z niemieckiej gazety, później postaram się zamieścić wycinek, w której były mieszkaniec pokrótce opowiada o budynku.Może ktoś w Was ma jakieś informacje? Byłabym bardzo wdzięczna.Moje zdolności poszukiwawcze nie są zbyt bogate, nie wiem też od czego zacząć, dlatego proszę o Waszą pomoc.
oldnavy79 Napisano 15 Czerwiec 2012 Napisano 15 Czerwiec 2012 a możesz zamieścić ten wycinek? co to za historia?
Gniewkos Napisano 15 Czerwiec 2012 Napisano 15 Czerwiec 2012 To jak nazywany jest budynek kojarzy mi się z słowem z języka Niemieckiego Zoll oznaczającym cło. Być może był tam urząd celny z niemieckiego Zollamt.Może chodzi o budynek z zdjęcia?, zapożyczone z Allegropozdro!
madzinii Napisano 17 Czerwiec 2012 Autor Napisano 17 Czerwiec 2012 Witam, dzieki za zainteresowanie, jutro dodam wycinek, o ktorym wsponialam. To co koledzy dodali to zoll w Lublincu, ja mieszkam w Dzielnej.
sonicsquad Napisano 17 Czerwiec 2012 Napisano 17 Czerwiec 2012 Po Powstaniach Śląskich przez terytorium gminy Ciasna) przebiegała granica państwowa między Niemcami i Polską, ostatecznie wytyczona w czerwcu 1923 roku."http://ciasna.pl/cms/3034/historiaMoże to pozostałość po budynku celnym jak pisze Gniewkos.
sonicsquad Napisano 17 Czerwiec 2012 Napisano 17 Czerwiec 2012 Mapa okolic Dzielnej z roku 1933 roku.
sonicsquad Napisano 17 Czerwiec 2012 Napisano 17 Czerwiec 2012 Jeśli się nie mylę, w Bundesarchiv jest wzmianka o Zollamt Skrzidlowitz (koło Dzielnej) założonym w roku 1938.
sonicsquad Napisano 17 Czerwiec 2012 Napisano 17 Czerwiec 2012 Oświadczenie rządowe z dnia 23 maja 1922r.Granica pomiędzy Niemcami i Polską w części Górnego Śląska, opisanej w art: 88 Traktatu Wersalskiego określa się w sposób następujący...
madzinii Napisano 18 Czerwiec 2012 Autor Napisano 18 Czerwiec 2012 Dodaję artykuł, dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Budynek, o który pytam to ten w prawym dolnym rogu widokówki Pozdrowienia z Gajdów" . Wcześniej część Dzielnej nazywała się Gajdy - Grenzingen.Artykuł opisuje opowiadanie o chłopaku który wybrał się do pobliskiego Dobrodzienia załatwić sprawy urzędow.
madzinii Napisano 18 Czerwiec 2012 Autor Napisano 18 Czerwiec 2012 Tu na mapce kolegi sonicsquad zaznaczyłam miejsce usytuowania budynku.
Gniewkos Napisano 18 Czerwiec 2012 Napisano 18 Czerwiec 2012 Budynek/urząd celny unten die Schule (links) und das Zollhaus" na dole szkoła (z lewej) i budynek celny.pozdro!
madzinii Napisano 19 Czerwiec 2012 Autor Napisano 19 Czerwiec 2012 Do czego służył budynek celny? Coś w rodzaju dzisiejszych urzędów celnych? Nie zachowały się w naszym budynku żadne dokumenty, jedyne co, to wózek inwalidzki z okresu przedwojennego. Bardzo ciekawi mnie kto w tym budynku pracował, czy też mieszkał, ale nie mam żadnych informacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.