Skocz do zawartości
  • 0

Stare termostaty z czego lub do czego ?

Landszaft

Pytanie

Napisano

Witam . Znalazłem w lesie wysypane sporo termostatów . niestety tylko jeden typ udało mi się rozpoznać do starej Pabiedy, Warszawy lub Żuka. A tu została mi spora ilość takich jak na zdjęciu. na początku nie wiedziałem czy to nie zapalniki , ale jak jeden rozebrałem widoczny na zdjęciu to widać że typowa budowa termostatu. Pytanie do czego one są do jakich samochodów lub pojazdów. Jeżeli ktoś z tym się spotkał proszę o informację , na pewno starsze niż lata 50-te

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie mają otworu. Jak na termostat to bardzo prosta konstrukcja. na dole trzpień z stożkowym zakończeniem który wysuwa się bądź wsuwa jak termostat jest nagrzany. Drugi element to oczywiście walec zamknięty z blachy falistej miedzianej czyli element rozszerzający się bądź kurczący. czyli Napęd" termostatu ;o). I oczywiście obudowa wykonana z mosiądzu . Ten jedyny termostat był rozbieralny . Reszta termostatów jest nierozbieralna. Może do jakiś silników stacjonarnych np Diesel typu S rolnicze lub inne ustrojstwo. Raczej termostaty mocno zabytkowe, bo nikt już takich prymitywnych nie robi. Jak nie będę wiedział do czego to pójdą na złom, bo trzymać coś co nie wiem i nikomu nie będzie to potrzebne to szkoda gracić przestrzeni

Napisano
gdyby nie dało się rozebrać, nadal trwał bym w przekonaniu że to dysze. No ale człowiek całe życie się uczy, zaciekawiło mnie to dosyć, szperam w sieci ale póki co brak jakichkolwiek wskazówek cóż to takiego.
Napisano
bardzo możliwe, przypomina prosty termostat jak w żelazku. tylko na pewno nie od żelazka bo było by to żelazko gigant. Największy waży prawie 40 deko. Pytanie zasadnicze od czego ??
Napisano

Witam . Znalazłem w lesie wysypane sporo termostatów . niestety tylko jeden typ udało mi się rozpoznać do starej Pabiedy, Warszawy lub Żuka. A tu została mi spora ilość takich jak na zdjęciu. na początku nie wiedziałem czy to nie zapalniki , ale jak jeden rozebrałem widoczny na zdjęciu to widać że typowa budowa termostatu. Pytanie do czego one są do jakich samochodów lub pojazdów. Jeżeli ktoś z tym się spotkał proszę o informację , na pewno starsze niż lata 50-te

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie