Listopadowy Napisano 30 Maj 2012 Autor Napisano 30 Maj 2012 lika liter, może VEGOVA, a może VECOVA... z drugiej strony tez kilak liter. Bardzo grube. Byloby wielkości przynajmniej talara, duży krążek. Czy po takim fragmencie jest ktoś w stanie powiedzieć co to był za obiekt?
Listopadowy Napisano 31 Maj 2012 Autor Napisano 31 Maj 2012 Czytam tak sobie Twoje wpisy w różnych wątkach i mam w związku z nimi prośbę: jak nie masz nic ciekawe do napisania to nie troluj (przynajmniej w moich wątkach). Oczywiście, że nie jest to srebro. Równie dobrze mogłeś napisać odkrywczo", że nie jest to ołów ani aluminium... Sorki, ale po prostu czytam Twoje posty regularnie (bo masz tendencję do częstego klikania gdzie popadnie) i czasami załamuje mnie poziom Twoich wpisów. Także mam prośbę, grzeczną i uprzejmą - odpuść sobie dzielenie się swoją wiedzą w moich ID-ach. Z góry Ci za to dziękuję.
algor Napisano 1 Czerwiec 2012 Napisano 1 Czerwiec 2012 Skoro już się czepiamy to ... po co dajesz te 10gr ? Nie chciało się zmierzyć ? Jeśli założyć że dobrze wyliczyłem średnicę obstawiam jakiś medal.
Listopadowy Napisano 1 Czerwiec 2012 Autor Napisano 1 Czerwiec 2012 Tak, nie chciało mi się. Szukałem jelenia, który to zrobi za mnie i znalazłem:)
Listopadowy Napisano 1 Czerwiec 2012 Autor Napisano 1 Czerwiec 2012 Oooo, byłem przekonany, że jak wejdę to kartkę dostanę a tu tylko puk, puk". A wracając do tematu: czy ktos wie co to za moneta? (no bo już dzięki Pablowi wiemy, że nie jest srebrna...) Jeśli tak to proszę o ID i z góry za to dziękuję. Jeśli nie to tez dziękuję za poświęcony czas na ten watek i do miłego!
sigis3 Napisano 1 Czerwiec 2012 Napisano 1 Czerwiec 2012 Średnica taka to raczej talar (w zasadzie falsyfikat, jeśli nie srebro), napis jakby z tytulatury Zygmunta III Wazy- ... S(VE)CORUM (GO)THORUM (VA)NDALORUM....REX. W talarach koronnych po SVEC jest order Złotego Runa, taki układ liter pasował by do litewskiego, ale chyba wszystkie r8, trudno znaleźć fotkę w sieci... Spróbuj może dokładniej oszacować średnicę, może wagę, bo teraz to tylko luźne przypuszczenia. Pozdrawiam
sigis3 Napisano 1 Czerwiec 2012 Napisano 1 Czerwiec 2012 Ewentualnie coś z następców, Władysław, Jan Kazimierz. Tytulatura, jak to w rodzinie, w dużym stopniu dziedziczna. Porównaj np.http://www.wcn.pl/archive/23_0277?q=jan+kazimierz+talar+&page=2
sigis3 Napisano 1 Czerwiec 2012 Napisano 1 Czerwiec 2012 W miarę pasuje też druga strona, może widać DVX ?
Listopadowy Napisano 1 Czerwiec 2012 Autor Napisano 1 Czerwiec 2012 Tak, na talarze Jana Kazimierza pokrywa sie idealnie DUX z awersem. Och, gdyby ona była cała...
algor Napisano 2 Czerwiec 2012 Napisano 2 Czerwiec 2012 http://www.fortresskatalog.com/index2.php?cat=1649PL01100&page=Coin_Details&details_menu=noTylko" R3 nie ma co się smucić ;p masz 1/12 talara JK W pewnym sensie masz unikat :)
Listopadowy Napisano 2 Czerwiec 2012 Autor Napisano 2 Czerwiec 2012 1/12 - dobre;) Może znajdę pozostałych 11 części:) Dziękuję bardzo za pomoc fachowcom!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.