ialbaoth Napisano 28 Maj 2012 Autor Napisano 28 Maj 2012 Witam. Prosze o identyfikację wpinki, broszki, nie wiem czego, Materiał mosiądz, średnica 26 mm
tyfus Napisano 28 Maj 2012 Napisano 28 Maj 2012 to drugi egzemplarz, który widzę - mój w gorszym stanie.co to ? nie wiem niestety do dzisiaj.http://myvimu.com/exhibit/984117-broszka-008-aniolek
toska Napisano 28 Maj 2012 Napisano 28 Maj 2012 No to może ja :)anioł trzyma dziecko pomaga i chroni / anioł stróż/ na dole jakieś budynki/ bidul - sierociniec /Odznaka przypinka organizacji dbającej o osierocone dzieci /zdobienie i wykonanie przed II wojną/
SPoskier Napisano 28 Maj 2012 Napisano 28 Maj 2012 Anioł stróż na pamiątkę chrztu św. i na szczęście dla dziecka
SPoskier Napisano 28 Maj 2012 Napisano 28 Maj 2012 ...aby dopełnić, nie były to wpinki, a drobiazg wkładany dziecku pod poduszkę
tyfus Napisano 28 Maj 2012 Napisano 28 Maj 2012 SPoskier - z pierwszym twoim wpisem mogę się całkowicie zgodzić - bardzo ciekawe i warte dalszego, ewentualnie, poszukania informacji w tym temacie. tym bardziej, że do dzisiaj przyszywa się medaliki i inne do wózków, aby chroniły czy coś tam.Z drugim wpisem, tym o wkładaniu pod poduszkę, raczej bym polemizował, choć nie neguję.otóż dzieci od zarania dziejów mają tendencję do wkładania różnych rzeczy do buzi - znalezienie takiego, metalowego przedmiotu, raczej stanowiło by zagrożenie, a ze strony rodziców - byłoby takie chowanie wielce nieroztropne.
Pytanie
ialbaoth
Witam. Prosze o identyfikację wpinki, broszki, nie wiem czego, Materiał mosiądz, średnica 26 mm
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.