michalprzy Napisano 23 Maj 2012 Autor Napisano 23 Maj 2012 Witam,Mam nietypową jak na to forum prośbę: mam czasami problem ze zlokalizowaniem elementów infrastruktury nawadniającej na polu golfowym.Poszukuję detektora który potrafiłby następujące rzeczy:1) wykryć zasuwę stalową/żeliwną o masie 35 kg na głębokości 1.5 m.2) wykryć kabel miedziany 3x1.5 mm2 na głębokości do 60cm3) wykryć sprężynę metalową z drutu mniej więcej 1mm, gdzieś około 10 zwojów fi 25mm, tuż pod powierzchnią (max. 10cm), lub tuleję z cienkiej blachy stalowej długości 10cm, fi 30mm, też tuż pod powierzchnią.Czy obecność napięcia w przewodzie wpłynie na skuteczność detekcji (czy ma to jakieś znaczenie?)Pozdrawiam i z góry dziękuję za info!Michal
tyfus Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 Lokalizator urządzeń podziemnych - do lokalizacji rurociągów wodnych, kabli elektrycznych pod napięciem, przewodów gazowych itd, itp.często geodeci dysponują takim sprzętemhttp://www.google.pl/search?q=lokalizator+urz%C4%85dze%C5%84+podziemnych&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=fflb&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=sae8T8jLJ42Vswattc33DQ&biw=1280&bih=857&sei=s6e8T6iTMc7fsgbIyuyADgPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 11:02 23-05-2012
Tomb750 Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 Ja bym kupił Proxime. Myślę, ze spokojnie da sobie radę a po pracy zabierał ją do lasu i na pola.
michalprzy Napisano 23 Maj 2012 Autor Napisano 23 Maj 2012 No tak, musze sie przyznać że myslalem o tym, zeby to byl taki sprzęt, żeby czasem można go było też na pole i do lasu zabrać. No i w rozsądnej cenie. Ale głównym zadaniem to wykrywanie tych instalacji.
sza.man Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 kolego Tomb, przeczytałeś przypadkiem, co i na jakiej głębokości ma być wykrywane?Sprzedajesz Rutusy, czy zwyczajnie bawi Cię wypisywanie idiotyzmów?//1.Do znalezienia czegokolwiek na 1.5 metra to już potrzeba konkretny sprzęt, a nie wykrywacz hobbystyczny.2.Ze znalezieniem kabla podanych gabarytów na 60 cm będzie jeszcze większy problem.3.Tu akurat każdy sprzęt poradzi, nawet za 500-600 złociszy.//
slawo07 Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 Sam szukałem takiego sprzętu i jedyne co mi podpasowało to white's 3900 di pro plus Co do kabla to cięzka sprawa, włazy i zasuwy znajdziesz bez problemu
Lonewolf Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 Detektory geodezyjne działaja na zasadzie odbiornik nadajnik. Musisz wiedziec gdzie postawic nadajnik czyli w miejscu gdzie wiadomo gdzie jest przewód, np zejscie kabla ze słupa. TAm stawiasz nadajnik a odbiornik kieruje cie gdzie ten kabel przebiega. NA obrazkach co podał kolega pokazane sa tylko odbiorniki sygnałow a tak to fajnbie nie wyglada. Jak jest duzo uzbrojenia np w chodniku czy skraju drogi to i tak nie ma pewnosci czy idziesz dobra trasa tego czego szukasz. Jesli przewód PE czy PCV to jestes w d.... bo tego nie złapie. Chyba ze cos nowego wymyślili.
Lonewolf Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 Dodam jeszcze ze odnośnie duzej ilosci uzbrojenia to miałem przypadek ze nadajnik położyłem na zasuwie z gazu, ide sygnałem detektora w okolicach chodników i osiedla nie patrzac w jakim kierunku sie poruszam i skończyłem pod transformatorem, płytszy kabel sredniego napięcia był mocniej sygnalizowany i sciagał sygnał. Jesli sa problemy ze znalezieniem uzbrojenia terenu na polu golfowym to moze poszukać mapy geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej terenu, tam powinny byc wszystkie sieci naniesione..... powinny byc ale moga nie byc hehehhhe
slawo07 Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 Ale nawet taki prosty wykrywacz ułatwi zycie w pracy znajduje sie wszystko duzo szybciej, co do zasuw to szybciej jest znaleśc klucz a puzniej zasuwe :)
Tomb750 Napisano 24 Maj 2012 Napisano 24 Maj 2012 Kolego Sza.man nie powiesz mi chyba, że stalowej/żeliwnej rzeczy o masie 35kg (czyli zapewne nie jest malutka powierzchniowo)Proxima nie znajdzie na 1,5 metra ! No może z tym kablem 3x1,5mm będzie problem to się zgodzę. Ps. nie sprzedaje Rutusów
cyzbycyz Napisano 24 Maj 2012 Napisano 24 Maj 2012 kolego Tomb nie znajdzie na pewno do takich rzeczy służy rama
Stylowy Napisano 26 Maj 2012 Napisano 26 Maj 2012 Witam, mam podobny problem co kolega, jestem budowlańcem i też chciał bym wiedzieć gdzie są kable. Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś urządzenia, ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać.Bezapelacyjnie potrzebuje czyjejś pomocy!Rozmawiałem już z jednym z forowiczów i doradził mi żebym poprosił was o przetestowanie smętka" Jestem z Warszawy gdyby ktoś mógł i zechciał mnie odwiedzić z takim urządzeniem był bym wdzięczny. 506-130-935 PawełKolegę michalprzy także zapraszam.
Lonewolf Napisano 26 Maj 2012 Napisano 26 Maj 2012 Jak jestes budowlancem to pewnie znasz jakiegos geodete, zasadniczo kazdy ma wykrywacz na stanie w firmie to pewnie pomoga i opowiedzą o tym sprzęcie.
slawo07 Napisano 26 Maj 2012 Napisano 26 Maj 2012 Oni mają sprawdzony sprzęt http://torun.naszemiasto.pl/galeria/opis/1323199,szesciu-przestepcow-z-woj-zachodniopomorskiego-wpadlo-w,galeria,2292889,id,t,tm,zid.html#galeria-duze-zdjecie
sza.man Napisano 26 Maj 2012 Napisano 26 Maj 2012 Informacja dla zupełnie zielonych w temacie:Jak ktoś potrzebuje wykrywacza tylko po to, żeby od czasu do czasu zlokalizować kabel albo rurę, to szkoda pieniędzy.Żeby zrozumieć co pokazuje wykrywacz - nieważne najdroższy czy najtańszy - potrzeba spędzić z nim minimum kilkadziesiąt godzin = dwa tygodnie poszukiwań non stop.Twierdzenia producentów, że wykrywacz ''rozpoznaje metale'', ''wskazuje głębokość'' itp. to mega skróty myślowe.Wykrywacz niczego nie rozpoznaje,niczego nie pokazuje, tylko wydaje dźwięki, które dla niewprawnego ucha brzmią zawsze tak samo.Dopiero długa praktyka pozwala wywnioskować, co mamy pod cewką.Typowy wykrywacz na typowej budowie będzie wył jak wściekły, bo ziemia przesycona jest resztkami drutu, gwoździami, kapslami z piwa itd.Opanowanie sprzętu w takich warunkach to arcytrudna sztuka wymagająca naprawdę dużej wprawy.Reasumując.Jeżeli masz zamiar prowadzić regularne poszukiwania i poza tym od czasu do czasu użyć wykrywacza w pracy- to może się udać.Jeżeli nie masz czasu/ochoty włóczyć się całymi dniami po polach i lasach poznając sprzęt- odpuść sobie.
Thomson. Napisano 27 Maj 2012 Napisano 27 Maj 2012 Dobry PI z cewką powyżej 50 cm da radę zlokalizować takie przedmioty. Pozdrawiam.
michalprzy Napisano 31 Maj 2012 Autor Napisano 31 Maj 2012 Sorki za lamerstwo - ale co to jest dobry PI?
sza.man Napisano 1 Czerwiec 2012 Napisano 1 Czerwiec 2012 PI- wykrywacz impulsowy.Wykrywacz na duże rzeczy.Zalety- większy zasięg.Wady- praktycznie brak rozróżniania metali.Produkowany np. przez częstochowską firmę ''Saper'', dla bardzo kasiastych również niemiecki ''Lorenz''.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.