Skocz do zawartości

Grupa Rekonstrukcyjna 32 Dywizji Piechoty Wehrmachtu

Gość Red26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuję jakiegos kontaktu z tą grupą rekonstrukcyją z Gdyni.
Napisano
Wspólna Europa. Drang nach Osten, bo na Westen już nie pójdą.
Napisano
A mówiłem tyle razy!!!!!!!!!!!
Jak który wykopie kolejną grupę rekonstrukcyjną ,to dać znać organom albo przesypać wapnem i natychmiast zakopać z powrotem"
Ale kto tam bedzie słuchał.
Napisano
Panowie, powołuję Grupę Rekonstrukcyjną Plutonu Likwidacyjnego Batalionu Parasol AK. Baczność, zaczynamy od nowa.
Napisano
Panowie wiecej demokracji.
żyjemy w demokratycznym kraju i kazdemu wolno sie przebierać za co chce zwłaszcza jak będzie bardziej orginalnie wyposarzony niz ten artysta z odkrywcy :)
zreszta jak by sie za niemców nikt nie przebierał to komu by sie goniło kotan na symulowanych polach bitwy :))).
a tak nawiasem ciekawe dlaczego jest takmało (lub brak) grup rekonstrukcyjnych armii radzieckiej (wyposażenie wychodzi najtaniej) hehe. pozdrow dla wszystkich przebierających sie.
pk (okejos)
Napisano

Ja do grup rekonstrukcyjnych nic nie mam. Czasami przemawia przeze mnie ni to błazen ni to złośliwy diablik. Tak po prostu. Żeby zachować zdrowy rozsądek i urodę ;)

Gambit.
Napisano
Dywizje Piechoty Wermachtu już macie. A koncentracyjne lagieri vy, panowie z kraju demokracji, też będziecie rekonstruirovać?
Skoda że pravie nie znam polskiego. Porozmavialis by vtedy na rożny tematy. A tak ... Povodzenia v sprave demokracji
Napisano
Panowie nie mieszajcie dwóch spraw. nie poto sie przebieramy za niemców czy inne nacje zeby odtwarzać egzekucje.
Bo tak patrząc wstecz to my Polacy poprostu nie mieliśmy okazji pokazać co potrafimy. czasami docieraja do nas odgłosy naszych działań. np (śląsk cieszyński) ale to juz polityka a nie historia. poprostu chodzi o zabawe i poznawanie historii.
kolego z RUS" widocznie nie wiesz co sie dzieje u was, a wiem z opowiadań znajomych że najwieksza popularnościa cieszą sie oddziały wehrmachtu, ss i pancerne niemieckie a wasze?????
pk (okejos)
Napisano
Witam wszystkich Szukam chetnych do twozenia grupy rekonstrukcyjnej ata muminka". Jestesmy z Warszawy. Got mit Uns jak to mawiala mama muminka.
Napisano
Witam!!!

Tak sobie czytam i czytam i myślę i myślę i powiem tak:
Swojego czasu była wystawa zdjęć róznych znanych aktorów którzy w swojej karierze grali niemców. W końcu któregoś pięknego dnia przyszedł jeden z tych aktorów i szabelką pociął kilka zdjęć; dlaczego? Ano dlatego ze niechciał aby go utożsamiać z faszyzmem, nazistami i Wehrmachtem. Jego sprawa gdyż jego podobizna też tam była. Ostatnio w Polsce powstają grupy które rekonstruują niemieckie jednostki waffen SS i Wehrmachtu. Dlaczego? Dlatego że:
1. Mają ku temu prawo(dopóki nie zaczną głosić nauk hitlera itd. itp.)
2. Uważają bardzo często że armia ta była najlepszą armią na świecie( i osobiście moim zdaniem mają rację bo gdyby nie po...dolony i chory hitler to lepiej nie mówić jakby się ta wojna skonczyła, biorąc pod uwagę żeby wogóle wybuchła!)
3.To fajna zabawa.
A teraz kilka pytań:
1.Czy chodzą po ulicach i zabijają kogoś?
2.Czy robią krzywdę żydom?
3.Czy startują( :) ) w wyborach do ogólnie rządu głosząc nazistowską propagandę?

Na te trzy pytania odpowiedż brzmi NIE.
Więc po co te krzyki i bicie piany? Nikt nie zabrania nam polakom robić grup rekonstrukcyjnych Wojska Polskiego IIIRP czy naszej armi na zachodzie. Więc rubmy takie grupy i nie patrzmy z pogardą w oku na tych w innym mundurze!
Co do jakiejś grupy rekonstrukcyjnej Armii Sowieckiej jestem za i może nawet bym wstąpił:) (choć pamiętajmy o tym że ta armia też wyżadziła nam wiele szkód a sądze że do takiej grupy nikt się nie przyczepi:) )

Noo alem się rozpisał::)

P.S. Nadmieniam że nie naleze do żadnej grupy rekonstrukcyjnej!!! Co więcej nie znam tych ludzi.

Z poważaniem vonadamski
Napisano
Mnie to tylko zawsze fascynuje dlaczego wszyscy koledzy piszący obok swoich ksywek (RUS) nie potrafią mówić po Polsku natomiast zabierają w tym języku dosyc sprawnie głos w dyskusjach. Proponuję - nie mówię po polsku to nie odzywam się na polskim forum . Ja nie mówię po rosyjsku i Nie budu z nim gawarić
Pozdrawiam demokrację na wschodzie - GranadaF
PS: a tak nawiasem mówiąc to niech sobie każdy rekonstruuje co chce. Jedni mają kiepskie wspomnienia z okupacji , a inni jeszcze gorsze z wyzwalania tzn. można mieć uraz i do SS i do Armi Czerwonej ,że o innych nie wspomnę.
Napisano
a ja zakladam grupe rekonstrukcyjna obozu auschwitz birkenau komendantem bede oczywiscie ja , za to poszukiwani sa osobnicy podobni do zydow (ci oczywiscie beda rekonstruowali pensjonariuszy obozu )jak i takze meskie typy do obsadzenia wiez wartowniczych , niedlugo bede pertraktowal o mozliwosc wypozyczenia obozu . ,, arbeit macht frei ,,
Napisano
Witam.

*vonadamski
1. Przepraszam bardzo, ale wcale nie robiłę krzyku. To było tylko pytanie :-)
2. Jeszcze jedno. Chcę poviedzieć że bardzo dzieńkuję panu za odpowiedz. Nie paciałem pod takim vzgłędem na ten temat. Ale muszę przyznać że pan ma vielką rację. Napravdę dzieńkuję.

**granada
gdy człoviek robi błędy, chyba musi jakoś to vytłumaćić, nie? Dlatego miał napisać że nie za bardzo znam języka Polskiego.
A to że biorę udział w dyskusjach, to trochę wyżej coś mówiono było o demokracji, jak mi pamięć nie z kim nie zdradza. Ciekawe mi było dlatego się wtrącił w dyskusję". To było pierwsze.
Teraz drugie. Gdyby pan (?) chciał albo mógł rozmawiać po rosyjsku, to (wtedy(?)) serdecznie zapraszam na wszystkie rosyjski sity i forumy. Myślę że tam będą szczęstlivy zobaczyć a tym bardziej posłuchać co pan zechce poviedzieć. U nas wszyscy mają pravo głosu. Nawet Rosjanie :-)
Napisano
Jeśli Stas jest Rosjaninem to co z tego- człowiek jak i inni.Wszedł i napisał ,każdemu wolno.Napisał jak umiał.Ciekawe jak nam by poszło pisanie na rosyjskojęzycznej stronie.Pozatym to forum jest otwarte dla wszystkich normalnych,byle bez chamstwa i niewypałów.
Hartmann
Napisano
Mowcie sobie co chcecie ale przebieranie sie w mundury Wehrmachtu lub SS w kraju tak okrutnie doswiadczonym przez wymienione formacje (a takze i inne oczywiscie) jak Polska jest po prostu dla mnie moralnie naganne. Wielu osobom wspaniale niemieckie uzbrojenie, czy panterki Waffen SS przyslaniaja to co dzialo sie w czasie okupacji w naszym kraju. Paradoksalnie dzieje sie tak mimo tego, ze wlasnie Polska miala najwieksza armie konspiracyjna i polskie oddzialy walczyly na wszystkich europejskich i nie tylko frontach II wojny swiatowej.
Panowie - Hitler smieje sie z nas zza grobu. Przeciez to wlasnie on zabronil jakichkolwiek prob organizowania polskiej jednostki Waffen SS bo nasz narod byl dla niego slowianskim bydlem, podludzmi przeznaczonymi do eksterminacji. Dzisiaj malo kto o tym pamieta. Szkoda.
Napisano
Wracając do mojego pierwszego pytania.
- Chodziło mi o tym, że właśnie wasz kraj - Polska - to chyba lepiej wszystkich innych wie co to jest naprawdę faszyzm, wehrmacht, SS, gestapo, nie? Przecież u was strasznie, ile ludzie zagubiono (cała Europa odpoczywała" na terenach koncentracyjnych, co się znajdowali w Kraju). Tyle czytałem o tym w domu i widziałem w Polsce...
Dla tego jestem zdziwiony że robicie rekonstrukcji jednostek Hitlera.
U nas są różny kluby którzy się zajmują rekonstrukcją ale nikomu nawet nie przyjdzie do głowy, że on może zrobić rekonstrukcje SS.
W swoim kraju też mieliśmy ciężki czasy (chyba wiecie o tym?), dla tego nikt nie pójdzie robić rekonstrukcji NKWD - tyle ludzi zmartwili ci fachowcy.
Ktoś powie że mamy teraz młodych chłopaków który się przebierają jako hitlerowcy. Będzie miał rację, ale nie całkiem, to nie jest rekonstrukcja - to są neofaszyści - błąd i czyrak historii i wielki ból swojego narodu.

Napisano
To znowu ja :-)
Chciałbym przeprosić za dużą ilość błędów i zapytać (wiem że jestem bezczelny :-) i o tym wiem że to jest forum rekonstrukcyjny, a nie szkoła podstawowa) - tylko może się znajdzie ktoś - komu nie szkoda będzie pare minut żeby poprawić moi błędy. Bo strasznie nie lubię pisać z błędami, ale inaczej nie mogę. To jest moje pierwsze w życiu pisanie po Polsku (w danym foryme). Gdyby się ktoś znalazł - tu jest mój e-mail.
U nas w takich wypadkach mówią:
Moja wdzięczność nie będzie miała granic w granicach zdrowego sensu" :-)
Po polsku brzmi trochę nie za bardzo, ale sens przekazuje. :-)

Pomyślności,
Stas
Napisano
nie potrafię tego zrozumieć,tej fascynacji faszyzmem.To chyba rodzaj masochizmu.Tłumaczenie że to tylko ubiór jest śmieszne.W okresie międzywojennym w Bawarskiej piwiarni za kufel piwa wygłaszał płomienne mowy polityczne o wyzszości rasy germańskiej nad innymi pewien ubogi bezrobotny.Było niewinnie i śmiesznie słuchacze nie traktowali tego poważnie.Bezrobotny nazywał się Adolf Hitler. Reszte dopiszcie sami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie