Skocz do zawartości
  • 0

Mundur Austro-Węgierski

kolekcj.

Pytanie

Napisano

Będę zobowiązany za pomoc w identyfikacji stopnia i pułku. Szperam po sieci od dobrej godziny i nie potrafię niczego ustalić. Moje wątpliwości budzi biała linia z granatową wypustką na skraju patki.
Czy na portrecie widoczna jest niebieska patka, czy tylko gwiazdka na kołnierzu?
Będę wdzięczny za pomoc.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolekcj. - pokaż jeszcze sygnaturę malarza, jeśli tam jest. Mam dziwne odczucie, że znam ten styl pędzla. Może i na tym polu będzie odkrycie...
Napisano

Będę zobowiązany za pomoc w identyfikacji stopnia i pułku. Szperam po sieci od dobrej godziny i nie potrafię niczego ustalić. Moje wątpliwości budzi biała linia z granatową wypustką na skraju patki.
Czy na portrecie widoczna jest niebieska patka, czy tylko gwiazdka na kołnierzu?
Będę wdzięczny za pomoc.

Napisano
@kolekcj.

Jeżeli chodzi o reformę mundurową to cytując za Nowakowskim: [...] Sprawy umundurowania w czasie wojny uregulował dopiero okólnik Armeeoberkomando (A.O.K.) z lutego 1916 roku. Wprowadzał on umundurowanie oparte o jednolity krój i barwę dla wszystkich rodzajów broni i służb. Dotychczasowe wyłogi zredukowano do wąskiego, poprzecznego paska na kołnierzu. [...]" *

Czy dobrze rozumiem, że po zmianach w 1917 r. podporucznicy nie nosili już bajorka na kołnierzu? "

Podporucznicy (Leutnant) jak i porucznicy (Oberleutnant) nigdy nie mieli bajorka na kołnierzu. Zobacz tutaj:
http://www.austro-hungarian-army.co.uk/badges/badges.htm
Oberleutnant z linku ma nawet taki sam typ munduru, z wykładanym kołnierzem i poprzecznym paskiem w barwie pułku.

Teraz przyjrzałem się jeszcze dokładniej załączonemu zdjęciu i widzę, że pasek jest tylko w tyle kołnierza. Natomiast na portrecie jest także na jego początku - u styku obu kołnierzy coś na kształt taśmy niebiesko-biało-niebieskiej. Czy to błąd malarza?"

A nie jest to przypadkiem widoczny podkołnierzyk? Niestety zdjęcie jest mało wyraźne i nie widać dokładnie co to może być. Być może faktycznie błąd malarza.

Co do numeru pułku myślę, że będzie ciężko ustalić go dokładnie, zwłaszcza, że kolor na obrazie może być poprostu przekłamany. Patrząc na zdjęcie wydaje się, że jest czarny ...

* Tomasz Nowakowski, Armia Austro-węgierska 1908 - 1918, strona 47.

Pozdrawiam
Wojtek
Napisano

Tomku, Medňanský faktycznie znany jest z charakterystycznych dla niego portretów cyganów i chłopów, często bez wykończeni tła. Jednak znany jest także szereg jego portretów o proweniencji nie budzącej wątpliwości, które przedstawiają żołnierzy i oficerów armii Austro-Więgierskiej. Były one malowane w okresie jest służby jako korespondenta-malarza wojskowego w czasie I Wojny Światowej. Niektóre z nich były kapitalne, jak choćby ten który dodałem do załącznika. Medňanský był człowiekiem niewątpliwego talentu i potrafił malować bardzo różnorodne prace.

Shluka, dziękuję za doprecyzowanie moich wątpliwości. Szkoda, że nie uda się ustalić pułku. Liczyłem, że po nitce do kłębka odszyfruję kto może być na portrecie. Nie mnie jednak dzięki informacji od Ciebie można datować obraz na lata 1916-1919. To już i tak sporo.

Napisano
Dzięki Shluka za rozbudowaną informację. Czy dobrze rozumiem, że po zmianach w 1917 r. podporucznicy nie nosili już bajorka na kołnierzu? Czy jesteś w stanie naprowadzić mnie gdzie szukać informacji o zmianie przepisów mundurowych? To by mi bardzo pomogło w datowaniu samego obrazu.

Tomaszu, sygnatura jest znana, ale mam wątpliwości co do jej wiarygodności. Powiedz proszę kogo typujesz, a ja obiecuję powiedzieć czy dobrze trafiłeś :-)
Napisano

Żołnierz z portretu w stopniu Leutnant'a. Na kołnierzu oznaczenie pułku w postaci kolorowej patki zastąpiono w czasie wojny (chyba w roku 1917 (?) ) pionowym paskiem w barwach danej jednostki. I taki właśnie pasek ma żołnierz na obrazie. Co do konkretnej jednostki może być ciężko z ustaleniem, nie wiadomo na ile dokładnie odwzorował go autor obrazu. W załączniku tabelka z barwami pułków, może uda Ci się coś dopasować.

Pozdrawiam
Wojtek

Napisano
Niestety. Przypuszczalnym autorem jest Ladislav Medňanský. Na Słowacji i na Węgrzech malarz popularny i ceniony. W Polsce raczej mało znany. Dlatego ucieszyłem się, że być może go rozpoznałeś.
Napisano
Teraz przyjrzałem się jeszcze dokładniej załączonemu zdjęciu i widzę, że pasek jest tylko w tyle kołnierza. Natomiast na portrecie jest także na jego początku - u styku obu kołnierzy coś na kształt taśmy niebiesko-biało-niebieskiej. Czy to błąd malarza?

Druga sprawa, to identyfikacja pułku. Przy założeniu, że mamy tu do czynienia z jakimś odcieniem niebieskiego na patce i złotymi guzikami, w rachubę wchodzą cztery pułki: 4, 32, 40 i 72.
Napisano

Chodziło mi oczywiście o ten czarny pasek na kołnierzyku. W załączniku przykład z oryginalnej fotografii żołnierza z epoki.

Pozdrawiam W

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie