niechludow Napisano 7 Maj 2012 Autor Napisano 7 Maj 2012 Średnica około 35mm, napis ROYAL MAIL LINE. Co się kryje pod nazwą wiadomo. Nie wiem tylko z jakiego okresu pochodzi.
grba Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 Royal Mail Lines Ltd to skromny następca powstały w 1932 r. z giganta morskich przewozów Royal Mail Steam Packet Company, którego załatwił światowy kryzys i głośna afera z fałszowaniem ksiąg rachunkowych. Royal Mail Lines Ltd obsługiwał linie: do Ameryki Południowej (Brazylia, Argentyna, Urugwaj), linie karaibskie, w Europie linię do Norwegii, a także trasy afrykańskie Zanzibar, Mozambik, Mombasa, Aden. W okresie międzywojennym można było wykupić wycieczki: już za 11 gwinei 7 dniową do fiordów norweskich lub za niecałe 300 gwinei 22 dniową bałtycką.Armator zakończył działalność w 1971 tym razem wykończony przez transport lotniczy.
grba Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 RMS Alcantara w Rio de Janeiro plakat autorstwa Kennetha Shoesmitha.Statek pływał w latach 1927-1934, 1935-1939 i 1948-1958 po Atlantyku na trasie południowej z Southampton przez Cherbourg, Vigo, Lizbonę, Maderę, Açores, Las Palmas na Kanarach, Recife, Salvador de Bahia, Rio de Janeiro, Santos, Montevideo, kończąc w Buenos Aires. A potem z powrotem...
Fortus11 Napisano 25 Wrzesień 2012 Napisano 25 Wrzesień 2012 Mnie wyskoczył identyczny na Mazowszu, a Tobie? Pzdr
abcd Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 Spotkałem się z takowymi kilkakrotnie na XXleciu międzywojennym ,początkowo podejrzewałem że to awers guzika,ale teraz sądzę że to mogą być jakieś plomby towarowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.